MF DNES

Červenka, nepřítel národa?

na MS neboduje a fanoušci mu opět spílají

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES v Dánsku

Stačí se podívat do komentářů na sociálních sítích, do diskusí u článků nebo na výsledky známkování hráčů na iDNES.cz po zápasech a hned vám bude jasné: Roman Červenka se u fanoušků oblibě rozhodně netěší.

Známý hokejový útočník a letos dokonce kapitán českého výběru na mistrovstv­í světa v Dánsku většinu z nich dráždí.

„Přitom jeho lajna hraje velice dobře, jen bohužel zatím nedal gól. Má prostě smůlu, vždyť měl snad nejvíc šancí ze všech hráčů,“zastává se ho reprezenta­ční asistent Jaroslav Špaček.

Není jediný, podobný názor má i hlavní kouč Josef Jandač. Jenže pravdou je, že pouhé dvě asistence v sedmi zápasech, to je na hráče jeho formátu opravdu málo.

Potíž je v tom, že lidé nemají Červenku rádi dlouhodobě. Kritika se na jeho adresu často valí i ve chvílích, kdy se mu daří. „Třeba na olympiádě patřil k našim nejlepším útočníkům. A ani v Kodani nehraje špatně, jen mu to tam nepadá. Ale to se může změnit. A třeba už ve čtvrtfinál­e,“říká Jandač.

Samotný Červenka o svém dlouhodobě špatném postavení mezi fanoušky moc dobře ví.

Už během světového šampionátu 2016 v Moskvě přiznal, že mu kritika nepřidává na sebevědomí, byť ji mnohdy bral jako nespravedl­ivou.

Není vyloučené, že se z něj právě kvůli tlaku veřejnosti někdy stává v reprezenta­ci poloviční hráč, než jakým je na klubové úrovni.

Červenka zpočátku kariéry čelil výtkám, že je oblíbencem Vladimíra Růžičky, jenž ho jako první v roce 2009 nominoval na mistrovstv­í světa.

Od té doby na velkých turnajích nechybí. Dostal se i na olympiády ve Vancouveru a v Soči, kde hráli borci z NHL.

Do svých výběrů si ho kromě Růžičky vybírali Alois Hadamczik, Vladimír Vůjtek i Josef Jandač, tedy všichni trenéři, kteří během jeho kariéry veleli národnímu týmu.

„Vím, že se mi v koncovce letos nedaří, ale snažím se to brát pozitivně. Nepřijel jsem vyhrát korunu krále střelců, ale pro týmový úspěch. To je jediné, na co se soustředím,“reaguje Červenka. Přesto je vidět, že ho situace trápí. Rád by týmu pomohl víc. Jenže čím víc se snaží, tím je to horší. „Hledám cesty, chci být na ledě platný. Ale nechci to řešit a rozebírat do detailu, protože je ve finále jedno, kdo gól dá.“Červenkovi se nikdy nedala v reprezenta­ci upřít snaha. Na tu se však příliš nekouká, pokud nepřijdou výsledky. A tak není s podivem, že ve známkování čtenářů iDNES.cz byl v posledních čtyřech duelech na šampionátu pokaždé nejhorší. Jandač říká: „Já tohle ani diskuse vůbec nesleduju. Romanovi věřím, odehrál spoustu těžkých turnajů a pro mladý tým je svými zkušenostm­i potřebný. Kritika ho jistě mrzí, ale do šancí se dostává a bojuje. To je důležité.“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia