MF DNES

Babišova vláda zprostila funkce ředitele rozvědky

- — Karel Hrubeš, Lukáš Valášek

Vláda v demisi ve středu zprostila funkce ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Jiřího Šaška. MF DNES to potvrdil ministr vnitra Lubomír Metnar. Krok podle něj souvisí s vyšetřován­ím hospodařen­í této tajné služby. „Zahájil jsem řízení o zproštění funkce ředitele civilní rozvědky. Zítřejším dnem (ve čtvrtek, pozn. red.) nabude na právní účinnosti,“řekl Metnar.

K zásadnímu kroku Metnar přistoupil přesto, že je ministrem v demisi. V příští Babišově vládě nemá být, resort podle dohody připadne ČSSD.

Metnar vše zdůvodňuje vyšetřován­ím hospodařen­í v rozvědce, které částečně provádějí Šaškovi podřízení, a ředitel je tak ve střetu zájmů.

MF DNES už na konci března informoval­a o vyšetřován­í uvnitř rozvědky. Ministr Metnar už má výsledky interní kontroly k dispozici.

„Z dokumentů vyplývá i důvodné podezření, že se ředitel ÚZSI a někteří další příslušníc­i úřadu dopustili jednání, která mají znaky trestných činů proti majetku a proti pořádku ve věcech veřejných,“stojí v materiálu, kterým ministr vnitra v demisi odůvodnil Šaškovo postavení mimo službu.

„Úřad proto učinil trestní oznámení příslušném­u státnímu zástupci, který ve věci zahájil trestní řízení,“doplňuje materiál.

Krok vlády v demisi zatím hodnotit nechtěl předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek z opoziční ODS. „Jistě svolám komisi a pozvu tam pana ministra vnitra, aby nám podal bližší informace,“dodal Blažek.

Už krátce poté, co se Andrej Babiš (ANO) stal premiérem, došlo v civilní rozvědce ke změně náměstka. Zdeňka Blahutu, který bývá médii považován za muže bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), vystřídal Radek Musílek, o němž se zase mluví jako o muži blízkém Babišovi. Právě on nyní dočasně funkci Šaška přebírá.

Babiš v době, kdy twitterový účet Skupina Šuman zveřejňova­l nahrávky šéfa ANO, řekl, že podezírá ÚZSI z účasti na svém odposlouch­ávání.

Pakliže členská základna posvětí ČSSD spolupráci s ANO, v budoucí vládě by měl post ministra vnitra zastávat šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Ministr v demisi Metnar by podle něj nástupce Šaška už jmenovat neměl.

„Pokud jde o případný výběr nového ředitele ÚZSI, platí, že toho musí odsouhlasi­t až nová vláda s důvěrou,“řekl MF DNES Hamáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia