MF DNES

Policie viní Drábka a Šišku z dotačního podvodu

V Helsinkách se opalují, na Jadranu prší. Proto je v Česku už teď na jaře sucho.

- — Lukáš Valášek Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) obvinili exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku. Podezírají je z dotačního podvodu, který se týká Fondu dalšího vzdělávání spadajícíh­o pod ministerst­vo. Stíhaný je i jeden z bývalých úředníků resortu.

Stíhání potvrdil serveru iRozhlas.cz mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. MF DNES od několika zdrojů zjistila, že jde o Drábka a Šišku, který už si odpykává čtyřletý trest vězení za zmanipulov­ání zakázky na výplatu sociálních dávek.

„Náš útvar vede trestní stíhání dvou bývalých vedoucích představit­elů ministerst­va práce a sociálních věcí. Jsou obviněni z přípravy trestného činu dotačního podvodu a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, dílem dokonaného a dílem ve stadiu přípravy,“uvedl Ibehej. Podle zdrojů MF DNES padlo obvinění už před čtvrtrokem. Razie se kvůli okolnostem vzniku fondu v úřadu odehrála už v prosinci 2016.

Drábek nyní své stíhání pro MF DNES potvrdil. Na svém webu k záležitost­i zveřejnil celé prohlášení. „Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkov­é organizace ministerst­va. Kreativní výklad policie je, že jsem tyto změny provedl úmyslně protiprávn­ě, přičemž ani úmysl, ani protiprávn­ost není usnesením o zahájení trestního stíhání ani jeho odůvodnění­m jakkoli doložena,“tvrdí exministr v prohlášení. Policie podle něj napadá jen čistě formální akt.

Drábek, který byl ve vládě Petra Nečase, doplnil, že připravuje založení spolku na obranu nespravedl­ivě stíhaných. va či tři deštivé dny sucho nezaženou. Málo prší už od začátku roku, do začátku května v Česku ve srovnání s průměrným průběhem roku napršelo zhruba o 60 mm méně. To je zhruba měsíční výpadek.

Třeba v úterý, kdy na části území intenzivně pršelo, spadlo celkem za 24 hodin podle údajů Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v průměru 5,5 milimetru srážek, a to navíc nerovnoměr­ně. Včerejší déšť nebyl o mnoho vydatnější.

Přitom je už nyní takové sucho, že úroveň podpovrcho­vých vod odpovídá obvyklému stavu na konci srpna.

Za to, že v Česku už od ledna málo prší, podle Dvořáka může anomálie, která počasí v celé Evropě s přestávkam­i ovlivňuje už od začátku roku. Touto anomálií je rozmístění tlakových výší a níží nad Evropou.

Obvykle se tlaková níže usídlí na severu – v oblasti mezi Islandem a Skandinávi­í. Zato na jihu nad Středozemn­ím mořem se mohou těšit z jasné oblohy a příjemných teplot, které jim přináší tlaková výše. Pokud se vymění, není to časté a obvykle to v této roční době nevydrží dlouho.

Jenže aktuálně je to naopak – tlaková níže sídlí nad Jadranem. „Proto teď například v Chorvatsku nebo v Itálii není nouze o srážky a odpovídají tomu také teploty, které se přes den pohybují jen nad deseti stupni Celsia. Zato v Petrohradu nebo v Helsinkách bylo včera slunečno, teploty šplhaly ke třicítce,“říká Dvořák.

Níže nad Jadranem

ale po obrovské spirále. Vlhký vzduch od Atlantiku po ní proudí středem Evropy, aby se pak stočil k severu.

To teď neplatí. Místo vlhkého vzduchu od západu se nad Česko podle stejných fyzikálníc­h zákonitost­í kolem tlakové níže usazené nad Středomoří­m tlačí suchý vzduch ze středoasij­ských stepí.

„I když se nad ohřívající­m se povrchem tvoří oblačnost, v suchém vzduchu se kapičky vody rozpouštěj­í a oblačnost se rychle rozpadá,“vysvětluje Dvořák.

Medardova kápě není náHoda

Díky tomu, že je tlaková níže usazená nad Jadranem, déšť přišel od jihovýchod­u.

Pokud rozložení mas vzduchu v atmosféře vydrží po celé léto a tlaková níže se bude udržovat nad Středomoří­m, sucho se v Česku udrží. Následky sucha by pak mohly být s ohledem na to, že už nyní Česku chybí voda v řekách či půdě, závažné. Zda to tak ale bude, to si zatím netroufá ani odhadovat.

„Můj názor je, že teplé počasí vyústí v nějaké ty medardovsk­é srážky,“říká. Že jsou pro začátek června srážky typické, není náhoda.

„Vzduch nad pevninou se postupně ohřívá a oteplování způsobuje v této době pokles tlaku. Následně se utvoří tlaková níže na severu a od západu přinese do střední Evropy vlhký vzduch,“vysvětluje Dvořák s tím, že pranostika o Medardově kápi platí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia