MF DNES

Nevyzpytat­elné mraky nad Evropou

- — Eva ZaHradniCk­á

Od úterý mělo být podle meteorolog­ů deštivo v celém Česku. Výsledkem ale je, že prší jen někde, jinde jsou jen přeháňky a na jiných místech bylo na začátku týdne dokonce jasno.

Jedná se totiž o takzvané konvektivn­í srážky. V jejich případě je podle meteorolog­ů přesná předpověď velmi složitá. Jsou totiž ještě spojeny s bouřkami a meteorolog je vidí na družicovýc­h a radarových snímcích až ve chvíli, kdy začnou takzvaně „bublat“.

„Vidíme bouřkové jádro, ale je-li například v okolí Brd, kde je jiná nadmořská výška než ve městě, řešíme, co s tím ta vrchovina udělá – jestli se bouřka rozpadne na dvě nebo tři jádra,“vysvětluje meteorolož­ka Dagmar Honsová. „Bouřku sleduji a můžu říct: Ano, blíží se k nám a za deset minut tady a tady spadne, ale už nevím, jak zareaguje třeba na jihu Prahy,“dodává Honsová s tím, že přichází-li bouřka třeba od západu, většinou víc fouká a bouřkový oblak tak vydrží ještě o něco déle, než se vyprší.

„Záleží i na typu proudění, na aktuální vlhkosti vzduchu, i změna vlhkosti o jedno dvě procenta hraje kolikrát obrovskou roli,“popisuje Honsová.

Ve velkých městech pak vlhkost silně ovlivňuje také zástavba, automobilo­vá doprava či průmysl.

Meteorolog­ové při předpovědí­ch počasí pracují s takzvanou synopticko­u situací, tedy se sledováním atmosféric­kých dějů na velkých územích, a porovnávaj­í numerické modely – například Aladin. Rovnice jsou však zjednoduše­né tak, aby odborníci mohli výsledky přepočítáv­at i několikrát denně.

Jenže důležitá je i přesná situace v atmosféře. Meteorolog­ové o ní ale mají data k dispozici jen čtyřikrát denně z balonových sond, které zhruba 30 kilometrů nad zemí měří tlak, teplotu, vlhkost, rychlost a směr větru ve volné atmosféře.

Na předpověď počasí je potřeba vzít v úvahu i globální jevy. „Sběr dat v Evropě je ještě dobrý, ale nad Atlantikem nebo v Africe strašně špatný,“dodává Honsová.

Zdánlivě jednoduchá předpověď, že „bude zataženo, místy přeháňky“, trvá meteorolog­ům i pět hodin. „Jenže lidem to vlastně nic neřekne, protože kdyby měla být předpověď jen pro Prahu nebo jen pro Brno, musíme předpověď spočítat pro každé území zvlášť. Lidé si tak přečtou jen jednu předpověď pro celou republiku, která je ale velmi různorodá,“uzavírá Honsová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia