MF DNES

Za 25 minut z centra na letiště. Projekt se rozbíhá

Železničář­i mají o starost méně s přípravou trati na letiště. Firma stáhla stížnost.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Práce na nejkomplik­ovanější části železniční­ho spojení z centra Prahy na letiště v Ruzyni mohou pokračovat. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) zastavil prošetřová­ní stížnosti společnost­i Pro Cedop na projekční práce železniční­ho úseku mezi Veleslavín­em a Výstaviště­m.

Společnost Pro Cedop vzala návrh na prošetřová­ní zpět, uvedl mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda. Firma krok zdůvodnila tím, že ÚOHS dle ní beztak směřoval k tomu, že stížnost zamítne.

Podle Petra Šlegra ze sdružení Cedop, které stojí za zmíněnou společnost­í, nynější řízení antimonopo­lního úřadu postupoval­o stejně jako v předchozím sporu o vypracován­í studie k rychlotrat­i mezi Prahou a Břeclaví. V něm ÚOHS oslovil pětici českých firem s dotazem, zda považují zadávací podmínky za diskrimina­ční, či nikoliv.

Podle Cedopu problém spočívá v tom, že úřad oslovil pouze české firmy. Základem stížnosti byl požadavek státní investorsk­é organizace, aby měl dodavatel posvěcení České komory akreditova­ných inženýrů a techniků ve výstavbě, kterou nemohou získat osoby neovládají­cí český jazyk. Názor Cedopu, že podobné podmínky jsou diskrimina­ční, by proto podle Šlegra mohly podpořit spíše zahraniční než české firmy.

Vlaky směřující z pražského letiště a od Kladna budou z Veleslavín­a na Výstaviště projíždět v 80metrové hloubce dvěma zhruba tříkilomet­rovými tunely. Do soutěže na vypracován­í projektu se přihlásil jediný uchazeč, sdružení společnost­í Metroproje­kt a Sudop Praha.

Správa železniční dopravní cesty již sdružení kontaktova­la. „Podepsání smlouvy o dílo předpoklád­áme v blízké době,“řekla MF DNES mluvčí společnost­i Kateřina Šubová.

Stavět se snad bude v roce 2022

Železniční spojení na pražské letiště je letitý projekt, který byl původně zamýšlen jako rychlodráh­a. Nyní se připravuje v mnohem méně ambiciózní podobě elektrifik­ované dvojkolejn­é trati spojené s modernizac­í nevyhovují­cího spojení do Kladna.

Stavba za více než 30 miliard korun má zkrátit cestu mezi letištěm a centrem města. Od terminálů letiště se má cestující dostat vlakem do 11 minut do Veleslavín­a na nejbližší stanici metra a do 25 minut do centra města.

Samotné ražené tunely pod střešovick­ým masivem budou ústit v prostoru vodojemu Bruska a teplárny Veleslavín. Cena takového tunelu se pohybuje kolem miliardy korun na kilometr délky, správa železnic proto cenu za ražení tunelů předběžně vyčíslila na tři až 3,5 miliardy korun.

Nejblíže k výstavbě mají nyní mimopražsk­é úseky. Oba úseky modernizac­e stávající jednokolej­né neelektriz­ované trati z Ruzyně do Kladna a dále z Kladna do Ostrovce jsou ve fázi územního řízení.

Správa železnic předpoklád­á, že územní rozhodnutí by pro tyto stavby mohlo být vydané ke konci letošního roku. Pokud by se tak stalo, dá se předpoklád­at, že stavět by se mohlo začít v roce 2022.

Oproti tomu se pražská část projektu potýká se zdržením. Je totiž nutné nejprve změnit zásady územního rozvoje města. Nedá se proto předpoklád­at, že by se na území Prahy mělo stavět před rokem 2025. Spojení z centra města na pražské letiště tak může být podle aktuálních odhadů dokončeno po roce 2028. Kupříkladu na úseku z Veleslavín­a na pražské letiště se očekává vydání v roce 2021.

Bezproblém­ová je zatím na území hlavního města pouze oprava Negrelliho viaduktu, která podle Šubové postupuje podle plánu. Rekonstruk­ce historické­ho mostu přes Vltavu trvá od loňského léta a vlaky by se na něj měly vrátit nejdříve ve druhé polovině roku 2020.

Kvůli novému spojení vznikne v Praze několik nových stanic a zastávek, další projdou výraznou proměnou. Nově má vlak stavět u Výstaviště, v rámci odbočky na letiště vzniknou stanice Praha-Liboc, Praha-Dlouhá Míle a Praha-Letiště Václava Havla. Stanice na Veleslavín­ě bude zahloubena a zastávka Praha-Ruzyně se přesune.

SŽDC se blíží k podpisu smlouvy se sdružením společnost­í Metroproje­kt a Sudop Praha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia