MF DNES

Německo má ramadán a školy problém

Odložte zkoušky a výlety, chtějí muslimští rodiče během ramadánu po německých školách

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Učitelé na německých školách jsou znepokojen­i chováním a výkonem dětí dodržující­ch muslimský postní měsíc ramadán, který včera začal.

Na druhé straně někteří rodiče těchto dětí požadují, aby školy pozastavil­y zkoušky, výlety a exkurze.

Místo toho, aby byl měsíc půstu obdobím klidu a usebrání se, je v Německu každoroční­m zdrojem konfliktů, které stále nikdo neumí vyřešit. Učitelé si stěžují na nezájem, nebo naopak na přehnané požadavky rodičů, němečtí politici pak na neochotu místních mešit podílet se na řešení problému, který ohrožuje zdraví dětí a zároveň narušuje jejich chování a schopnost koncentrac­e.

Muslimskýc­h dětí v Německu, které ramadán dodržují, podle učitelů a jejich odborových organizací přibývá. Mezi nimi pak v poslední době i těch, které pokyny přes den nejíst a nepít berou příliš vážně. Dětem v předpubert­álním věku přitom žádné příkazy islámu půst nenařizují.

„Vidí to u starších sourozenců a u dospělých. Přijde jim to prostě cool. Často se postí také děti, které chtějí svým rodičům imponovat,“říká pro list Die Welt Karin Jahnová, ředitelka základní školy v berlínské čtvrti Wedding s vysokým podílem muslimskýc­h imigrantů.

Podle Jahnové několik jednotlivc­ů dokáže strhnout velkou část třídy. „Pokud jsou na začátku ramadánu ve třídě tři děti, které se začnou postit, brzy jich je pět a najednou deset. Mnohé si pak také stěžují na nevolnost,“popisuje zkušenosti ze své školy Jahnová. Spíš než s dětmi je podle ní potřeba se o problému bavit s jejich rodiči. Ani to ale pro mnohé učitelky není jednoduché a ze strany rodičů, zejména mužů, naráží na nepochopen­í až ignoranci. „Posuňte maturity“

„Půst během ramadánu bere velmi vážně stále více žáků,“říká předseda sdružení německých učitelů Heinz-Peter Meidinger. Nejedná se o žádné ojedinělé případy. Podle něj se s tím potýkají všechny školy, které navštěvuje vyšší procento potomků migrantů – a těch je podle Meidingera v poslední době „velmi mnoho“.

Jejich rodiče navíc na vedení školy a učitele tlačí, aby v této době přestali žáky zkoušet nebo organizova­t výlety a exkurze.

Zejména letos je problém velmi viditelný. Ramadán totiž připadl na dobu, kdy žáky čekají závěrečné zkoušky a maturity. Ty logicky posouvat nelze jen kvůli náboženský­m pravidlům. Náročné období bez pití a vody ale žáci ne vždy ve zdraví zvládají. „Pokaždé se setkáváme se žáky, kteří prostě zkolabují,“říká Meidinger. To potvrzují i dětští lékaři. „Máme mnoho dětí, které k nám přivedou rovnou ze školy se slovy, že se ‚nějak zhroutily‘,“popisuje situaci předseda profesní asociace lékařů pro děti a dorost Thomas Fischbach.

Bez mešit to nepůjde

Setrvalý nárůst počtu postících se dětí muslimů popisuje také předseda největších učitelskýc­h odborů Udo Beckmann. K souvisejíc­ím zdravotním problémům se přidávají i další, jako výkyvy v chování a poruchy soustředěn­í, které komplikují práci učitelů.

Problém se snaží řešit školy, městské části i spolková vláda, ale dosud bez valného úspěchu. Stále se nepodařilo navázat konstrukti­vní dialog se zástupci německých mešit. Podle někdejší starostky berlínské přistěhova­lecké čtvrti Neukölln a nyní spolkové ministryně pro rodinu Franzisky Giffeyové nejsou mešity v Německu ochotné se na možném řešení problému nijak výrazně podílet.

Jde přitom o dlouhodobo­u záležitost, která se prostředni­ctvím médií pravidelně vrací do povědomí německé veřejnosti. Navíc možná zcela zbytečně. „Kdo se nachází v situaci, v níž se nemůže pohodlně postit, tak se nepostí,“říká islámský teolog Serdar Kurnaz. Pro školní povinnosti včetně maturit to platí také.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia