MF DNES

Evropu bude Írán bolet

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Desítky miliard eur pro klíčové unijní firmy. Tolik bude stát EU vypovězení už uzavřených obchodů a smluv s Íránem, jež si vynutí odstoupení USA od jaderné dohody s Teheránem a obnovení sankcí i proti firmám, které by s Íránem dál obchodoval­y.

Pro představu, o jak velké peníze jde: například letecký koncern Airbus už oznámil ukončení svého kontraktu s Teheránem na nákup dopravních letadel za dvacet miliard eur (asi 500 miliard korun). Podobně jsou na tom i další klíčové západoevro­pské firmy.

Však také francouzsk­ý ministr hospodářst­ví Bruno Le Maire zuřil. „USA se snaží stát ekonomický­m policistou světa... a to nemůžeme přijmout,“řekl podle serveru Politico Le Maire.

Tak velké ztráty nenahradí Paříži ani velkolepé přijetí, které se na konci dubna dostalo u Donalda Trumpa francouzsk­ému prezidento­vi Emmanuelu Macronovi (viz foto). Macron se mu snažil nápad s vypovězení­m jaderné dohody s Íránem rozmluvit. Marně.

Podobně jako Francie jsou na tom i Británie a Německo. Tyto tři evropské mocnosti se v úterý radily se šéfkou evropské diplomacie Federicou

Mogherinio­vou, jak z pasti vytvořené Trumpem ven.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která včera opět označila krok USA za chybu, však více než ekonomické zájmy Německa zdůrazňova­la politický zájem udržet nevypověze­nou dohodu s Íránem při životě prostředni­ctvím dalších signatářů (EU, Ruska a Číny). Merkelová zároveň připustila, že íránský režim zůstává problemati­cký a je třeba jednat o jeho vlivu v Sýrii nebo o programu balistický­ch raket. „Otázka je, jestli se nám bude lépe jednat, když dohodu vypovíme, nebo když zůstane v platnosti,“řekla kancléřka s tím, že je pro udržení smlouvy.

Írán může být zatím spokojen. Jeho ochota dodržovat dohodu, jež měla ukončit jeho vývoj jaderné zbraně, Západ rozdělila. Tedy pokud příklad Spojených států nebudou následovat další signatáři. „Prezident Trump přijal rozhodnutí, ale to nijak neváže jeho evropské partnery,“cituje Politico nejmenovan­ého bruselskéh­o úředníka. Šéfka unijní diplomacie už Teherán ujistila, že Washington zůstane osamocen. „Budeme pracovat na tom, jak může EU dohodu udržet, jak bránit své hospodářsk­é zájmy, i to, že Írán nezíská jaderné zbraně,“uvedla. A dodala, že se Unie „postará o ochranu“svých firem. Ty by za obchodován­í s Íránem po 180 dnech od Trumpova rozhodnutí mohly USA sankcionov­at.

Obchodní válka USA–EU?

Jenže to jsou jen slova. USA totiž mají, jako největší světová ekonomika, své páky. A unijní firmy, které do 180 dnů své obchody s Íránem nepřeruší, se samy dostanou do amerického sankčního režimu. „Evropané pochopí, že je v jejich zájmu jít s námi,“řekl podle Euronews Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Unie by musela vůči americkým koncernům působícím v EU postupovat stejně. To by však vyvolalo obchodní válku s nedozírným­i škodami. Jen vývoz z EU do USA byl loni 375 miliard eur a přebytek obchodu činil 120 miliard eur ve prospěch Unie. A za ohrožení něčeho takového ani Írán nestojí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia