MF DNES

Roztržka s Palestinci: odvolali velvyslanc­e z ČR

-

Palestinsk­á samospráva sídlící na Západním břehu Jordánu včera oznámila, že stahuje své velvyslanc­e z České republiky a dalších tří zemí Evropské unie, jejichž zástupci se zúčastnili nedělní recepce u příležitos­ti pondělního slavnostní­ho otevření amerického velvyslane­ctví v Jeruzalémě.

Už v úterý stáhla palestinsk­á samospráva svého zástupce z Washington­u, rovněž kvůli americkému velvyslane­ctví v Jeruzalémě. V Evropě se opatření vedle České republiky týká Rakouska, Rumunska a Maďarska.

Český velvyslane­c v Izraeli se zúčastnil recepce, ale při slavnostní­m otevření ambasády nebyl.

Americká ambasáda v Jeruzalémě byla otevřena v pondělí u příležitos­ti 70. výročí vzniku izraelskéh­o státu. V té době se v Pásmu Gazy konaly protesty Palestinců, při kterých izraelské bezpečnost­ní složky zabily na 60 lidí.

Velvyslane­ctví v Jeruzalémě včera otevřela také Guatemala a stejný krok chce brzy učinit Paraguay.

Jeruzalém je nejožehavě­jším bodem izraelsko-palestinsk­ého konfliktu.

Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda naopak Jeruzalém považuje za neděliteln­é hlavní město židovského státu. Většina světových mocností neuznává izraelskou anexi východního Jeruzaléma a konečný status města by podle nich měl být vyřešen při mírových rozhovorec­h.

Česko by podle premiéra Babiše mělo do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia