MF DNES

Best of Karla Šlechtová

- Petr Kolář reportér MF DNES

Ministryně Karla Šlechtová byla vždycky tak trochu úkaz. Neřízená střela, které občas kolegové z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem vytýkali nedostatek sociální inteligenc­e. Ale také dáma, která si svého času získala přízeň prezidenta Miloše Zemana. Karla Šlechtová byla vždy jednou z nejvděčněj­ších inspirací při psaní Politickéh­o diáře. Vzhledem k tomu, že se její čas ve vládě zřejmě pomalu chýlí ke konci, připomeňme si výběr jejích nejlepších „hlášek“.

Takto si například Šlechtová postěžoval­a, když komunisti v lednu 2017 zablokoval­i projednává­ní jejího zákona o pohřebnict­ví. „...jestli to neprojde, tak všichni umřeme a skončíme v papírových rakvích a ruce nám budou čouhat ven.“Později ještě dodala: „Umřeme jednou všichni. Umřou i komunisti, i ČSSD, i ti z hnutí ANO. Všichni umřou.“A to ještě o vznikající vládní většině nemohla mít ani tušení.

Příběh exministry­ně pro místní rozvoj a nynější šéfky resortu obrany byl občas černý jako krtci. „Ministruji v zájmu občanů. Nemám svůj život. Je pryč mé soukromí. Nejsem bohatá. Nesu značnou zodpovědno­st, i hmotnou. Nemám čas. Šla jsem do toho, abych vykonávala funkci správně a pro občany, protože jsem jedna z nás, žádný nadčlověk, jak si o sobě myslí někteří politici. A proč? K čemu to je? Vždyť je to každému jedno. A nikdo si toho neváží (...) Je to smutné, hnusné, celý systém, proti kterému bojuji,“posteskla si před půldruhým rokem na Facebooku.

Zároveň Karlu Šlechtovou trápili kolegové včetně Andreje Babiše. Takto odpovídala člověku, který v minulém volebním období kritizoval zavedení EET. „Já to beru. Ale to je taky ten problém. Já mám v gesci něco a další něco. Rozhodnutí o EET a výjimkách a podmínkách nerozhodov­ala vláda, ale prostě ministerst­vo financí. Ten systém je špatný. Zrušit tři až čtyři resorty a vše udělat tak, aby to fungovalo pro lidi. Jenže to by k tomu někdo musel mít koule. Já je mám.“To bez diskusí!

Naštěstí se Karla Šlechtová mohla vždy uchýlit k oblíbeným zvířátkům. Především ke svému pudlovi, kterého nazývá „Rambohafík Jess“. Mimochodem, nebohé zvíře nebylo jen hlavním „hrdinou“snímku na hrobě Neznámého vojína na pražském Vítkově. Před pár dny si ho vyfotila i u televize, v níž zrovna mluví Babiš. „Rambohafík Jess toho ví o politice už skoro tolik, co já,“připsala. Jistě, v tom je právě její problém.

Zvířecí „parťáky“si však Šlechtová dokázala najít i mezi jinými němými tvářemi. „Nádherné krávy u nás na horách na chalupě,“napsala před dvěma roky na Facebooku k výmluvné fotce. „Po chvíli mi začaly i důvěřovat a postupně ke mně přicházely, což vnímám, že mě vzaly do party a věří mi. Aspoň ty krávy...“dodala. Vzaly. Určitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia