MF DNES

Lež se vymstí, ví Na krátko

Až ve svých jedenácti letech zjistí, že mu dospělí lhali. Načež malý hrdina českého snímku Na krátko začne jednat na vlastní pěst.

-

Mirka spáčilová redaktorka MF DNEs

Herečka Petra Špalková, čerstvá nositelka Českého lva za Bábu z ledu, může nejspíš očekávat svou další, již čtvrtou nominaci. Členové České filmové a televizní akademie totiž sotva přehlédnou její výkon v dramatu režiséra Jakuba Šmída Na krátko, které do kin vstoupí 24. května.

Kdy končí dětství

Hereččina hrdinka má dvě děti, každé s jiným mužem. Otec dospívajíc­í dívky posílá dceři z Ameriky alespoň občas balíčky, chlapcův tatínek se však neozývá. Jako námořní kapitán kdesi ve Švédsku zřejmě nemá čas – pokud ovšem není skutečnost poněkud prozaičtěj­ší.

„Nevyčítala bych jí vůbec nic. Dlouhodobá lež, která původně měla chránit především její děti, se proti ní obrátí,“popsala Petra Špalková, proč našla pro postavu matky pochopení. Osamělá a unavená žena v obtížném postavení samoživite­lky se navíc střetává s vlastní maminkou, v jejíž roli se vrací před kameru Marta Vančurová, a po letech i s chlapcovým otcem, kterého ztvárnil Martin Finger. „S režisérem se známe ještě z dob jeho studií, kdy mě dvakrát obsadil do svých školních projektů,“připomněl Finger.

Pro Šmída představuj­e Na krátko jeho druhý celovečern­í film, před třemi lety debutoval příběhem Laputa a v současné době je uměleckým šéfem pražského divadla D21. Ve své filmové novince vyšel z oceněné knihy, respektive ze scénáře uznávané spisovatel­ky Petry Soukupové, která podstatu svého vyprávění o dětské deziluzi shrnula slovy: „Někdy si něco představuj­eme a přejeme tak moc, že realita nás musí nutně zklamat. A tím, že to pochopíme, možná končí dětství.“

Klíčovou úlohu ve snímku mají představit­elé obou sourozenců. Šikanované­ho školáka, který miluje vystřihová­nky lodí a z duše nenávidí fotbal, ztělesnil Jindřich Skokan, podle tvůrců „kluk se smutnýma očima“, jehož objevili na představen­í Dismanova rozhlasové­ho dětského souboru. Jeho starší nevlastní sestru prožívajíc­í pro změnu první milostné zklamání si zahrála Julia Issa, která před kamerou začínala v seriálu Hop nebo trop po boku své tety Marthy Issové a poté se připomněla v povídce Miška je kouzelná z cyklu Škoda lásky.

 ?? Foto: CinemArt ?? Otec a syn Malý Jakub (Jindřich Skokan) se musí vyrovnat s poznáním, kdo je jeho otec (Martin Finger).
Foto: CinemArt Otec a syn Malý Jakub (Jindřich Skokan) se musí vyrovnat s poznáním, kdo je jeho otec (Martin Finger).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia