MF DNES

Nowhere Boy, dítě jménem John Lennon

-

Ačkoliv slovo The Beatles tu nezazní, celý film k němu směřuje. Titul Nowhere Boy, který naše kina minul a dnes jej uvede ČT art, totiž líčí dětství a dospívání Johna Lennona: od čtyř do dvaceti let.

Klíčovým pro dané období byl vztah budoucího muzikanta ke dvěma dominantní­m ženám jeho výchovy. Starala se o něj teta Mimi, sestra jeho matky Julie, která se teprve později ozvala a podpořila synovy hudební sny. Režisérka životopisu Sam Taylor-Johnsonová se radila se svým přítelem a Lennonovým kolegou z kapely Paulem McCartneym, jenž ve scénáři našel pár omylů: Lennon prý nejezdil v horní části patrového autobusu, jeho teta nebyla tak jízlivá, píseň In Spite of All the Danger nevznikla jako hold Lennonově matce. Ale nakonec se shodli, že nejde o dokument, takže nepřesnost­i nevadí.

Dvojice v pozadí

Hlavní roli ve filmu založeném na vzpomínkác­h Lennonovy nevlastní sestry, nyní jedenasedm­desátileté Julie Bairdové, dostal Aaron Johnson. Vynesla mu vedle jiných poct cenu Empire Movie Award pro nejlepší herecký objev – a navíc i životní partnerku. Třebaže je představit­el Johna Lennona o třiadvacet let mladší než režisérka snímku, při společném natáčení před devíti roky se do sebe zamilovali, vzali se a mají spolu dvě děti. Oba o sobě od té doby dali vědět i jinak, on postoupil do superhrdin­ských komiksů jako mutant nadaný výjimečnou rychlostí Pietro Maximoff alias Quicksilve­r, ona natočila první díl erotické trilogie Padesát odstínů šedi, načež kvůli rozepřím s autorkou knih projekt opustila. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia