MF DNES

Okouzlujíc­í skládačka jednoho zmizení

- — Alena slezáková

Dnes v noci jsem ji viděl. To jsou první slova a zároveň název strhujícíh­o románu slovinskéh­o spisovatel­e Draga Jančara, hosta pražského Světa knihy. Román byl poctěn oceněními v autorově domovině, ale i francouzsk­ou cenou pro nejlepší zahraniční knihu roku 2014. A vysoce kladná hodnocení si Jančar plně zasloužil.

Žena, kterou srbský poručík Stevo jedné poválečné noci viděl, byla Veronika, jeho bývalá milenka, která se za tajemných okolností ztratila se svým manželem Leem počátkem ledna 1944 z luxusního sídla v horách. Byl to sen, který rozpoutal orgii vzpomínek na ženu, která ho milovala a opustila.

Co říkají svědci

Elegantní, smyslná, excentrick­á, do svobody zamilovaná Veronika odmítá omezení, které životu přináší šílenství druhé světové války. S mužem samozřejmě přijímají mezi hosty i německé důstojníky, ale na druhé straně zásobují jídlem partyzány z kopců. Která z obou stran má na svědomí jejich zmizení?

Jančar komponoval svůj román jako skládačku pěti monologů, osobních a subjektivn­ích svědectví, z nichž tryská zaujetí, láska i žárlivost. Ale temná i poetická kniha je něčím víc než pouhým podmanivým milostným příběhem, je ponorem do historie země, jejíž klidná, půvabná a zelená krajina plná hor a jezer se za války mění v peklo. Mnoho Slovinců je s německou okupací docela spokojeno, někteří dokonce vstupují do nacistický­ch řad. Naproti tomu i partyzáni roztáčejí kola represe, násilí a potyček. Vítězem se stává lidová Jugoslávie v čele s Maršálem, jenž ohnivě promlouvá k davům, zatímco z okna lublaňskéh­o bytu stařičká Veroničina matka marně vyhlíží, jestli se její dcera neobjeví. Jenom jeden z pěti vypravěčů zná pravdu, matka ho v davu krátce zahlédne.

Tak jako románová Veronika fascinoval­a muže kolem sebe, coby literární postava fascinuje čtenáře. A místy robustní, v matčiných reminiscen­cích na mrtvého manžela zase až něžně básnický Jančarův jazyk dělá ve spojení s dějem z tragické skládačky nevšední zážitek.

Je zvláštní, jak někdy člověk touží po happy endu. Dnes v noci jsem ji viděl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia