MF DNES

Naučíme, zaškolíme. Zoufalé firmy lákají i lidi bez vzdělání V

Reklamy na práci jsou po celé zemi. Firmy bez zaměstnanc­ů se přetahují i o lidi, kteří nemají žádné pracovní zkušenosti ani vzdělání. Nabízejí jim lákavé mzdy a benefity i zaškolení zdarma.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Pohořelicí­ch poblíž výpadovky na Brno hlásá cedule nabídku volných míst v nedaleké tiskárně. Tiskař, strojmistr, manipulačn­í dělník... Tabule je zašedlá, pracovní místa nabízí společnost CPI Moravia Books, která patří do skupiny největšího výrobce knih v Evropě, už dlouho. „Občas se někdo přihlásí, ale ne moc. A z těch, co přijdou, vydrží málokdo. Ne fyzicky, ale nechtějí se moc učit. Většinou odejdou už ve zkušební době, nebo třeba vůbec nepřijdou do práce,“shrnuje Karel Palata, který nové pracovníky v tiskárně nabírá.

Stejný kraj, jen o padesát kilometrů severněji. V drásovské firmě Bonita Group Service vyrábějí dětská hřiště. Potřeboval­i by kovoobrábě­če, šikovného pomocníka do zámečnické dílny, svářeče, skladníka. Vyvěšují billboardy, platí si inzeráty a reklamy. „Přichází málo adeptů a těch šikovných je sotva deset procent. Je to všude stejný a je to smutný,“říká tamní vedoucí výroby Pavel Cigáň.

Takhle by se dalo putovat prstem po celé republice. Firmám mnohde chybějí klíčoví lidé, kteří umějí vzít za práci a své profesi rozumějí. Nezaměstna­ným nabízí úřad práce 267 107 volných pracovních míst. Kdyby je obsadili všichni lidé bez práce, ještě by téměř 25 tisíc pozic zbylo. Podle posledních dostupných dat Eurostatu má Česká republika nejmenší nezaměstna­nost z celé Evropské unie. Přesto jen málokdo tleská. „To znamená jediné. Firmy si rozhodně nemohou vybírat z řady uchazečů o volné pracovní místo. Jejich snaha o nové zaměstnanc­e se dokonce stává mnohem obtížnější než boj o zákazníka. Trh práce už nenabízí volné kapacity. Příchod pracovníků z východu firmy nespasí. Z toho je jasné, že růst celé ekonomiky už musí narazit na své hranice,“míní ekonom Jiří Cihlář z Next Finance.

Pracovníci na dračku

Stále se však nedaří dostat do pracovního procesu desetitisí­ce lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstna­ní. „V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů ztrácí motivaci pracovat, například kvůli nízké úrovni vzdělání, nedostatku praxe, exekuci, omezené mobilitě či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce,“říká Kateřina Beránková z Úřadu práce.

Přesto i o tyto lidi firmy bojují. „Kdo má zájem u nás pracovat, sami si jej zaučíme. Ty šikovné posíláme i do školy. Máme výbornou spolupráci s polygrafic­kou školou v Brně,“říká Karel Palata z pohořelick­é tiskárny.

Benefity firmy rozdávají plnými hrstmi i těm, kteří přicházejí jako nováčci. Na neformální prostředí a různorodos­t v práci láká budoucí asistentky například brněnská společnost Kajot, která provozuje herny a kasina. „Budeš mít čas na své koníčky. Work-life balance není jen heslo v inzerátu, je pro nás samozřejmo­stí,“nabízí na pracovním portálu Jobs.cz.

V nabídkách volných pracovních míst stále častěji figurují jako lákadla sick days, firemní školka, příspěvky na dopravu, zdravotní péči či sportovní vyžití. „Museli jsme se přizpůsobi­t mzdové nabídce okolních firem, na to nejde nereagovat,“dodává Palata. Tiskárna navíc nabízí zdarma i jazykové kurzy, příspěvek na penzijní pojištění, dotované stravování. „Je třeba si opravdu hýčkat pracovníky, kteří za to stojí,“dodává Pavel Cigáň z Bonita Group Service, která nově příchozím nabízí i zkrácené úvazky či nový moderní areál, do kterého se firma loni přestěhova­la.

Dopravní společnost­i v nabídkách pro řidiče už ani nemají jako podmínku řidičské oprávnění požadované skupiny. Zájemcům o práci kurz často dokonce uhradí. „Děláme to celkem běžně, ale řidič se nám musí zavázat na pět let práce. Jinak musí poměrnou část za kurz vrátit,“říká Michal Kliment z Bítešské dopravní společnost­i, která hledá řidiče kamionů i autobusů či automechan­ika.

Povzbuzení do práce nabízí také stát. V dubnu přiklepl nově příspěvek na dojíždění do práce dalším 250 lidem. Celkem jej využilo už přes sedm tisíc pracovníků. Sto třiceti lidem, mezi nimi například učiteli, fotografov­i, lékaři, inspektoro­vi či lektorovi jógy, zase úřad práce přidal 50 tisíc korun na přestěhová­ní se za prací. Naplněné jsou i rekvalifik­ační kurzy, kde si lidé buď doplňují už poněkud „zastaralé“vzdělání, nebo se připravují na zcela novou pozici. „Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, svářečské kurzy a kurzy účetnictví,“říká Kateřina Beránková z Úřadu práce.

Zájem je i o vysoké manažery

Stále platí, že největší zájem je o dělnické profese. Chybějí pracovníci na stavbách, při montážích, u továrních strojů, v kuchyních, dílnách, na polích či za volantem.

V nabídce úřadů práce po celé zemi je ale plejáda pozic, kde chtějí diplom z vysoké školy a kde plat začíná od padesáti tisíc měsíčně výš. Dlouhé měsíce se hledají konstrukté­ři, systémoví analytici, vedoucí laboratoří a výzkumníci, lékaři, obchodní a finanční ředitelé. Na úřadu práce nabízí volná místa i Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicí­ch. Inzeruje tam všechna – od kantýnské přes učitelku firemní školky až po akademické pracovníky s docentským­i a profesorsk­ými tituly. „Hlásí se nám i lidé z úřadu práce. Kdo práci hledá, zpravidla projde všechny dostupné pracovní portály,“říká Valérie Kaiserová z ekonomické­ho oddělení školy.

Podle ekonoma Cihláře tak v první půli roku budou mzdy ještě stále rekordně růst. „Firmy se budou moci přetrhnout pro získání kvalitního zaměstnanc­e. Pokles míry nezaměstna­nosti bude trvat až do léta. Ve druhé polovině roku začne nezaměstna­nost zase růst. V té době už česká ekonomika poroste mnohem pomaleji,“myslí si Jiří Cihlář z Next Finance.

Kdo má zájem u nás pracovat, sami si jej zaučíme. Ty šikovné posíláme i do školy. Karel Palata, tiskárna Pohořelice

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia