MF DNES

Plastový problém Prahy

Čína omezila dovoz plastového odpadu. Praha tak pro něj hledá nová odbytiště a řešení.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Kam s plastovým odpadem, řeší od začátku roku spolu s celou Evropou i české hlavní město. Čínská vláda totiž omezila dovoz některých vytříděnýc­h plastů, které tamní podniky dříve využívaly pro další výrobu. Následný celosvětov­ý propad cen plastového odpadu přinutil Pražské služby (PSAS), které většinově patří magistrátu, žádat od Prahy za svoz odpadu více peněz. Tím by ale tratili Pražané.

„Už několikrát Pražské služby chtěly, abychom s nimi vztah narovnali. Třídění pro ně momentálně není úplně výhodné,“říká radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). Na smlouvě nyní město mírně vydělává. Kdyby platby navýšilo, začalo by prodělávat.

PSAS by i přes problémy s penězi rády postavily moderní třídicí linku, která by měla pomoci při prodeji plastového odpadu. Za konkrétní typy plastů se totiž platí více než za směsici, která vzniká v současnost­i.

S tím souhlasí i výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářst­ví Petr Havelka. „Politika Pražských služeb dává logiku, protože kvalitnějš­í a čistší třídění druhotných surovin má určitě budoucnost. Zároveň si tím zajišťují lepší odbyt,“tvrdí Havelka.

Právě levná směsice nyní v nabídce PSAS převažuje. „Většina směsného plastového odpadu je tříděna v zařízeních, která nejsou v našem majetku. Plasty jim předáváme buď přímo ze svozu, nebo je lisujeme bez třídění a balíky pak firmy převážejí na své linky,“říká mluvčí PSAS Radim Mana.

Menší část odpadu společnost třídí na dvou linkách. Například na lahve (PET), fólie a igelitové tašky (LDPE) nebo šustivé sáčky, do kterých se balí třeba pečivo (HDPE). Ty pak prodává za vyšší cenu.

Do Číny podle společnost­i EKO-KOM, která v tuzemsku organizuje třídění, mířilo sedm procent vytříděnéh­o plastu. EKO-KOM sice v reakci na čínský zákaz a nižší ceny navýšil platby českým třídicím linkám, i přesto to pražské společnost­i poznamenal­o. Situace se však má podle firmy EKO-KOM brzy zlepšit, cena by měla vzrůst i díky nalezení nových odbytišť, například v Malajsii.

Přelom roku byl i tak pro odpadové společnost­i náročnější. „Na třídičkách se už plast nehromadí, ale před pár měsíci to tak bylo,“říká mluvčí soukromé firmy AVE Pavla Ivácková. Podobně je na tom i PSAS. K vyprázdněn­í skladů pomohlo, že plast nyní prodávají za nižší ceny.

Daňové úlevy pro recyklaci

S tím souhlasí i Havelka. Kromě toho navrhuje daňově zvýhodnit zpracovate­le plastových odpadů. Podle něj se současný problém nemůže řešit tím, že by vytříděné plasty končily na skládkách. „Správné řešení je pokračovat ve stále intenzivně­jším třídění do barevných popelnic a také rozšiřovat a stavět třídicí a dotřiďovac­í linky a obecně rozvíjet recyklační technologi­e,“myslí si Havelka.

Podobnou cestou se chystá vydat i ministerst­vo životního prostředí. V září by mělo uvolnit peníze na výstavbu a modernizac­i závodů na využití odpadů. Činná je i Evropská komise. „Cílem je finančně podporovat výzkum a vývoj inovativní­ch projektů a pomoc podnikům v úsilí o zvýšení recyklace,“říká mluvčí ministerst­va Dominika Pospíšilov­á. Česko opatření komise podporuje.

 ?? Foto: AVE ?? Odpad počká Plasty se po vytřídění slisují do balíků a pak čekají na to, až si je vyzvednou firmy, které z nich vyrobí například bundy.
Foto: AVE Odpad počká Plasty se po vytřídění slisují do balíků a pak čekají na to, až si je vyzvednou firmy, které z nich vyrobí například bundy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia