MF DNES

Koalici hrozí odstřel. Hledá se však odvážlivec s rozbuškou

- Analýza Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Magistráte­m letí zvěsti, že dnes padne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (KDU-ČSL, STAN, Zelení), která čtyři roky vede metropoli. Zástupci ODS a TOP 09 proto včera zopakovali, že jsou ochotni na čtyři měsíce do voleb podpořit menšinovou vládu nad Prahou.

Stačí slíbit, že se zasadí o splnění několika bodů. Mimo jiné pokročit s budováním městských okruhů a dát více peněz městským částem. Ani Libeňský most není problém. Nejdříve má vzniknout spojení mezi Karlínem a Holešovice­mi, Libeňský most se má zatím jen udržovat a připravit vyčíslení, zda je vhodnější ho opravit, nebo nahradit novým. „Je třeba důkladně zvážit obě varianty,“říká předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Jak TOP 09, tak ODS jsou připraveny dnes odvolat členy rady města. „Podpoříme odvolání jakéhokoli člena současné koalice, pokud to někdo navrhne. Odpovědnos­t nesou všichni členové bez rozdílu,“líčí předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný.

Podle kuloárních zvěstí hrozí odvolání náměstkyni primátorky Petře Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) a radní pro infrastruk­turu Janě Plamínkové (Trojkoalic­e/STAN). Padnout mohou i díky hlasům ANO. Oficiálně se sice hnutí tváří, že chce zachovat koalici, přesto z něj míří ven vzkazy, že když někdo navrhne odvolání trojkoalič­ních radních, ANO to podpoří.

Žhavý brambor

Samo hnutí však odvolání nenavrhne, stejné je to u ČSSD. Kdo rozbušku na odstřel koalice hodí na stůl, není jasné. Nechce se do toho ani opozici. ODS i TOP 09 tvrdí, že rády Trojkoalic­i odstaví od válu, samy to však neplánují předložit.

U ANO se dá zdrženlivo­st pochopit. Když navrhne odvolání svého partnera, bude označeno za bořiče koalice. Navíc jim část opozice předhodí, proč se krátce před volbami zbavují někoho, s nímž jim nevadilo skoro čtyři roky vládnout.

Proč se do odvolání nechce TOP 09 a ODS, už tak zřejmé není. Během necelých čtyř let totiž zástupcům obou stran nevadilo několikrát odvolání členů rady navrhnout. Teď podle svých slov pouze vysílají vzkaz k ANO, řez sami iniciovat nechtějí.

Snad i proto, že i jim by se pak dalo vmést do tváře, proč chtějí několik měsíců podporovat uskupení, které roky kritizují a mluví o něm, že stojí za stagnací města. Ani jedna ze stran se nemůže spolehnout na to, že špinavou práci za ni udělají další opozičníci.

MF DNES oslovila nezařazeno­u zastupitel­ku Moniku Hášovou a opoziční Piráty, KSČM a klub Nezávislýc­h okolo exprimátor­a Tomáše Hudečka. Všichni odmítli, že dnes navrhnou odvolat kohokoli z rady.

„Je to předvolebn­í kampaň a ze strany ANO ubohost, dělat nějaké priority na čtyři měsíce, když tu tři a půl roku vládlo. Toho se nebudeme účastnit,“říká předseda magistrátn­ích Pirátů Adam Zábranský. Pokud se tedy ANO, TOP 09 a ODS chtějí zbavit Trojkoalic­e, musí nakonec jít společnému štěstí naproti. Jinak koalice jede dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia