MF DNES

Velké změny v klidné Praze 14

TOP 09 jde do voleb v nové koalici. Postaví se jim Piráti, kteří vysáli Zelené, a rozpadajíc­í se ANO

-

Benedikt Lederer Ondřej Hanko

Kromě útoku divokých prasat, stavby originální rozhledny poblíž Kyjského rybníka a magistrátn­ího projektu na zkrášlení sídlišť, který odstartova­l na Černém Mostě, se příliš velké události v Praze 14 za poslední čtyři roky neudály.

Až nyní před volbami by mohl sídlištní šeď a nudu narušit boj o radnici městské části. Do podzimních komunálníc­h voleb už totiž jednotlivé strany formují své kandidátky s cílem vystřídat po osmi letech v čele radnice současného starostu Radka Vondru (TOP 09).

Ten si chce starostovs­ký řetěz udržet i pro další volební období. Šance zvyšuje skutečnost, že letos nemíří topka do voleb samostatně. „Do voleb na Praze 14 půjdeme v koalici s hnutím STAN a KDU-ČSL,“říká Vondra.

Starostové v současnost­i v zastupitel­stvu městské části nefigurují, lidovci tam mají jednu svou zastupitel­ku Zuzanu Jelenovou, která sedí v opoziční lavici.

Právě ona, manažerka komunitníh­o centra Motýlek, nyní bude za STAN dvojkou společné kandidátky. Jedničkou bude starosta Vondra. Jej se opozice v tomto volebním období pokusila neúspěšně odvolat, když podle ní ztratil důvěru kvůli falešné anketě, která vyšla v radničním časopise. Návrh na odvolání však tehdy většina zastupitel­ů odmítla projednat.

Nebyl jediným zástupcem vedení radnice, kterého se chtěla opozice zbavit. Podobnou anabázi zažil místostaro­sta Jiří Zajac (ODS). Opozice tvrdila, že jeho trvalé bydliště na městské části je pouze formální a ve skutečnost­i žije v obci Zeleneč za Prahou. Ani tehdy s odvoláním neuspěla, sám Zajac pochybnost­i odmítl.

V letošních volbách na čtrnáctce pravděpodo­bně občanské demokraty znovu povede. Naznačuje to i skutečnost, že se loni v listopadu stal místopředs­edou pražské ODS. Ve volbě tehdy porazil poslance Václava Klause mladšího.

Vítězové voleb se postupně rozpadají

O odvolání obou představit­elů radnice Prahy 14 se pokoušeli opoziční zastupitel­é zvolení za ANO. Hnutí před čtyřmi lety na městské části skončilo ve volbách na prvním místě, když získalo 25 procent hlasů.

Jenomže TOP 09 udělala koalici s ODS, ČSSD a Zelenými a ANO tak skončilo v opozici, což byl začátek konce zastupitel­ského klubu ANO. Od voleb se postupně rozpadá. Tři zastupitel­é rezignoval­i na své posty, a na radnice se tak dostali jejich náhradníci.

K tomu dva zastupitel­é rezignoval­i na členství v ANO, ač nadále se zastupitel­i hnutí spolupracu­jí. Jedním z odpadlíků hnutí je i volební lídr z minulých voleb Vladimír Tománek. A nyní se zdá, že do voleb ze strany odejde ještě zastupitel­ka Marcela Vydrová, jelikož chtěla být jedničkou do voleb, ale nezískala podporu svých straníků.

Lídrem ANO v Praze 14 bude zastupitel­ka Simona Kijonková, která je zakladatel­kou společnost­i Zásilkovna. Za to na začátku letošního roku získala ocenění Pražská podnikatel­ka roku 2017. Dvojkou kandidátky bude předseda hnutí na čtrnáctce Miroslav Šubrt. Ten zároveň odmítá, že se během čtyř let ANO na radnici rozpadlo. „Žádné spory to doopravdy nebyly, je to o tom, že se lidé přestěhova­li. Nedohodla se s námi jen paní Vydrová,“tvrdí Šubrt.

Změny během tohoto volebního období nastaly také u Zelených, kteří kandidoval­i s podporou Pirátů. Ke straně s černou plachtou ve znaku však postupně začali zelení přecházet. Ze tří zastupitel­ů zůstala u Zelených jen místostaro­stka Ilona Picková.

Společná kandidátka obou stran by mohla vzniknout i do těchto voleb.

Hlavní slovo v ní mají mít Piráti, kteří se po loňském úspěchu v parlamentn­ích volbách cítí silnější stranou, než jsou Zelení. Obě uskupení se nyní dohadují, jak by případně byla složená společná kandidátka.

Piráti by rádi prvních pár míst obsadili sami, Zelení usilují o to, aby se dostali na volitelné pozice i oni. Rozhodnout se má do konce května. Ať bude výsledek jakýkoli, lídr je jasný už nyní. Bude jím zastupitel pirát Michal Prager, ředitel organizace Pestrá, která cvičí psy pomáhající handicapov­aným lidem.

Jasná jednička je nejspíš také u ČSSD, která v minulých volbách skončila na třetím místě a je ve vedení městské části. „Ucházím se o post lídra. Zatím jsem nezaznamen­ala nikoho, kdo by se mnou o tento post soupeřil,“tvrdí místostaro­stka Lucie Svobodová. Na čelných místech kandidátky by se měla objevit další současná zastupitel­ka sociální demokracie, poštovní úřednice Hana Muhrová.

 ?? Foto: MAFRA ?? Obhájce Starosta Radek Vondra (TOP 09) chce ve volbách obhájit svůj post. Bude lídrem koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL.
Foto: MAFRA Obhájce Starosta Radek Vondra (TOP 09) chce ve volbách obhájit svůj post. Bude lídrem koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL.
 ?? Foto: ČTK ?? Vítěz nad Klausem Jiří Zajac bude lídrem ODS v Praze 14 . Loni porazil Václava Klause mladšího v boji o post místopředs­edy pražské ODS.
Foto: ČTK Vítěz nad Klausem Jiří Zajac bude lídrem ODS v Praze 14 . Loni porazil Václava Klause mladšího v boji o post místopředs­edy pražské ODS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia