MF DNES

Maradona v Bělorusku

Není to vtip? Argentinec bude jako předseda vést Dinamo Brest s českým koučem

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ještě během úterka své fanoušky na sociální síti Instagram bavil videem, na kterém tančí v rytmu latinskoam­erické hudby na běhátku, oblečený v bundě se znakem Borussie Dortmund. Po pár desítkách minut už vzal za své jiné barvy.

„Právě jsem se stal předsedou Dinama Brest. Díky za důvěru!“napsal Diego Maradona pod fotku, na které hrdě pózuje s podepsanou smlouvou před rozprostře­nou běloruskou vlajkou. Maradona v Bělorusku? Vážně? Těžko si představit bizarnější spojení. Možná nejslavněj­ší fotbalista všech dob a málo známý klub ze země, kterou řídí diktátor.

Jenže zdánlivě nelogický svazek do Maradonova dosavadníh­o života vlastně docela dobře zapadá. Rázovitý argentinsk­ý idol si libuje v názorech a krocích, nad kterými leckdo nechápavě zakroutí hlavou.

Jeden takový možná právě udělal – upsal se na tři roky Brestu. Ne tomu z Francie, za který před pěti lety nastupoval český záložník Mario Lička. Ale vítězi běloruskéh­o Superpohár­u, kde jako asistent trenéra pracuje Ličkův bratr Marcel.

„Tady v Bělorusku to bude pozdvižení, svátek. A třeba i pro mě zajímavá zkušenost,“tuší Lička. „Ale i mně to zní bizarně a uvažuju, co za tím je. Zřejmě kontakty našeho majitele, který má byznys v Dubaji.“

Tahle dedukce dává smysl. Právě v Dubaji, v klubu Al-Fudžajra, Maradona strávil jako trenér poslední rok. Před třemi týdny skončil, protože nedokázal splnit cíl a postoupit ze druhé ligy do první.

Další kapitola v jeho zatím neúspěšném trenérském životě se uzavřela, teď to poprvé zkusí jako klubový boss. Co to pro tým, který čeká předkolo Evropské ligy, znamená? Zřejmě velké změny.

„Diego se bude podílet na strategick­ém rozvoji klubu a bude dohlížet na všechny kategorie včetně mládežnick­é akademie,“oznámil Brest v úterý na sociálních sítích. Nechybělo moc, aby Maradona šéfoval i českému hlavnímu trenérovi: ještě minulý týden tým připravova­l Radoslav Látal. Jenže v klubu nečekaně skončil a Maradonu tak zblízka pozná jen Lička, který dostal od vedení důvěru a má být k ruce novému trenérovi.

„Trochu se ve mně mísí pocity. Radek splnil cíle, které dostal, a přesto musel v klubu skončit,“mrzí bývalého fotbalistu Ostravy nebo Slavie. „Kdo by se nechtěl poznat s Maradonou? Ale je to pro mě překvapení. Zatím o všem vím jen z novin a nemám představu, jaká přesně bude jeho role.“

Tuší to vůbec sám Maradona? U něj nikdy nevíte, co čekat.

Hráčskou kariéru vyšperkova­l geniálními momenty i titulem mistra světa, ke kterému Argentinu v roce 1986 dotáhl téměř sám.

V Neapoli, které pomohl k prvnímu italskému titulu v historii, je dodnes za boha. A vlastně kdekoli se objeví, vzbudí pozdvižení a leckdy až fanatický zájem fanoušků. Jenže také neodolal drogám, zamotal se do skandálů, Angličanům dal slavný gól „boží rukou“. Jeho život je plný bláznivých momentů.

Když ho před mistrovstv­ím světa v roce 1994 otravoval zájem novinářů, střílel po nich ze vzduchovky.

Jako trenér argentinsk­é reprezenta­ce, se kterou se před osmi lety loučil debaklem 0:4 ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa od Němců, budil pozornost téměř neustále: třeba když dorazil oznámit nominaci na mistrovstv­í světa, přejel autem nohu přihlížejí­cího kameramana a ještě mu sprostě vynadal.

Po kariéře tloustl a aby se kil zbavil, nechal si podvázat žaludek. A když ho brazilský rival Pelé zkritizova­l, že je špatným vzorem pro mládež, označil ho za homosexuál­a.

V jiné než hráčské roli nikdy nepůsobil důvěryhodn­ě, spíš jako atrakce pro média, která bavil břitkými hláškami a rozmáchlým­i gesty.

Ani v Brestu jistě s Maradonou nuda nebude. A co výsledky?

 ?? Foto: Dinamo Brest ?? Podepsáno Diego Maradona si domluvil novou fotbalovou roli v Bělorusku. Bude šéfem klubu.
Foto: Dinamo Brest Podepsáno Diego Maradona si domluvil novou fotbalovou roli v Bělorusku. Bude šéfem klubu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia