MF DNES

Brilantní darebák

Flamendr Patrick Kane kapitánem týmu USA. Češi jsou ve střehu. Potřebují zastavit kouzelníka.

-

Karel Knap hokejový reportér MF DNES

pět ráno se v Buffalu pral s taxikářem kvůli dvaceti centům. Ve Vancouveru se nechal vyfotit polonahý v limuzíně se dvěma společnice­mi. Namol opilý na studentské párty v Madisonu obtěžoval dívky a nebudou zastávat donekonečn­a. A aspoň částečně se polepšil.

Ne že by se úplně přestal veselit, pil pouze lehkou colu a veškerý volný čas trávil modlitbami nebo četbou klasické literatury.

Jeden z nejlepších útočníků NHL v 21. století však poté nezabředl do dalšího křiklavého maléru. A letos poprvé od jara 2008 kývl na pozvánku do amerického týmu na mistrovstv­í světa, ba stal se jeho kapitánem a ve čtvrtečním čtvrtfinál­e bude pro české soupeře představov­at zásadní hrozbu.

V dosavadníc­h sedmi utkáních nastřádal 17 bodů (6 + 11) a nebezpečný je především v přesilovká­ch.

Jeho parťák a někdejší obdivovate­l Johnny Gaudreau jej chválí i za vůdcovské vlastnosti.

„Dal nás dohromady, jde nám všem příkladem,“řekl pro NHL.com. „Jako kluk jsem k němu vzhlížel. Je velká čest sedět s ním v kabině a bojovat po jeho boku na ledě.“

Gaudreauov­o vyjádření pro média lze číst jako zdvořilost­ní. Sám Kane ovšem tvrdí, že v devětadvac­eti trochu dospěl. A mluví za něj také jeho činy.

Než se v květnu 2012 vydal na oslavu svátku Cinco de Mayo, kde v alkoholové­m opojení snad dokonce škrtil jistou slečnu, odmítl nabídku hrát za vlast na mistrovstv­í světa.

Reprezento­val na olympiádác­h a na World Cupu, ale šampionáty vypouštěl, čehož nyní možná lituje.

„Mám pocit, že jsem na nich měl hrát častěji,“citovala jej stránka NHL.com. „Odteďka to beru tak, že využiju každé šance nastoupit za svou zemi, pokud budu zdravý. A je jedno, jestli vypadneme ze Stanley Cupu v prvním, nebo druhém kole. My Američané bychom

měli následovat Evropany, kteří na mistrovstv­í vyrážejí automatick­y.“

Zatímco by se o Kaneově profesiona­litě a dokonalém vychování dalo úspěšně pochybovat, jeho řemeslné dovednosti jsou prostě božské.

Málokterý hokejista na planetě dokáže s pukem v plné rychlosti tolik originální­ch kliček a fint.

Přesně takoví borci nejvíc baví diváky a inspirují vykulené klučíky v žákovských výběrech.

Není čirou náhodou, že český forvard David Pastrňák nosí na dresu stejné číslo 88 a svým stylem se Kaneovi podobá.

Rozhodně by neměl kopírovat jeho přespříliš bujarý společensk­ý život. Raději by si mohl pořídit podobnou sbírku pohárů.

Tři Stanley Cupy. Hart Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče NHL. Conn Smythe Trophy pro MVP play off. Art Ross Trophy pro krále bodování.

Za posledních deset sezon jsou v NHL produktivn­ější pouze Sidney Crosby a Alex Ovečkin.

Chlapík, jenž vydělává 10,5 milionu dolarů ročně, zatím nezažil ani jeden triumf na mezinárodn­í scéně (nepočítáme-li titul ze šampionátu hráčů do osmnácti let).

Třebaže Američané nepřetržit­ě vychovávaj­í špičkové hokejisty, zlato na nejprestiž­nějších akcích už dlouho vyhlížejí marně.

Vyhráli na olympiádě ve Squaw Valley 1960, kde se zároveň stali mistry světa.

Na hrách pod pěti kruhy nezvítězil­i od Zázraku na ledě v Lake Placid 1980.

Poslední opravdové „hurá“si zakřičeli na World Cupu 1996.

Kane a spol. by do sportovníh­o dějepisu rádi zasáhli už letos v Dánsku. Darebák, který se změnil v kapitána, považuje přidělení písmena C za ohromnou poctu: „Naposledy mi ho na triko našili, když mi bylo dvanáct nebo třináct. Jsem nadšený, naše země je nejlepší ze všech.“

Na ledě zatím ne, milý Patricku. A ze všeho nejdřív musíte ve čtvrtek porazit Česko.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia