MF DNES

Duely, které P+K milují

Davidové Pastrňák a Krejčí vynikají v play off. A co dnes?

-

Robert Sára hokejový reportér MF DNES v Dánsku

ěl už za sebou dopolední dřinu v posilovně, teď šlapal na kole a po tváři mu stékal pot. Už nemohl a sám sebe – jako tolikrát během letního drilu – se útočník David Krejčí ptal: „Máš tohle zapotřebí?“Stačilo ale z paměti vylovit vzpomínku na boje o Stanley Cup, na rozhodujíc­í mače na světovém šampionátu a znovu se vrátila síla dál šlapat do pedálů.

„Protože to jsou přesně ty zápasy, kvůli kterým v létě trénujete. A teď je to tady. Je tu zápas, kdy musíte ukázat, co jste do toho v létě dali,“míní David Krejčí.

Tím duelem, o kterém mluví, je čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa proti Spojeným státům. Začátek čtyřdenníh­o play off, kde vás za dvě výhry ocení medailí. A zároveň okamžik, kdy hokej „vstupuje“do boxerského ringu, z něhož odcházejí jen nadšení vítězové a smutní poražení. Ztratíte-li čtvrtfinál­ový mač, je konec. Reparát nepřijde. „Ty zápasy baví každého hokejistu. Hrajete o prodloužen­í sezony, protože nikdo nechce skončit před vrcholem turnaje. Celou skupinu dřete jen kvůli play off,“říká David Pastrňák.

Oba nemají společné jen křestní jméno, klubovou příslušnos­t (Boston) a teď místo v elitní české formaci. Oba shodně – jako velcí hráči – září v play off. Oba ho milují.

Jako by v něm neměli nervy. Jako by vítězila jejich bezstarost­nost.

Krejčí hned dvakrát vyhrál v NHL produktivi­tu play off (2011 a 2013), což je výjimečný počin, který v minulosti zvládli jen opravdoví hokejoví velikáni. Byť on to teď v Dánsku lehce devalvuje, když tvrdí: „Někdy to sedne a prostě to tam napadá. Nebral bych to tak, že když jsem vyhrál bodování, byl jsem nejlepší. Jen mám takové zápasy rád.“

Pastrňák zase před měsícem ve Stanley Cupu zničil šesti body v jediném utkání Toronto, což se mu podařilo jako nejmladším­u hráči historie NHL. Není tedy pochyb, že až se dnes v 16.15 rozjede čtvrtfinál­e v dánském Herningu, bude reprezenta­ce gólově spoléhat právě na dvojici Davidů. „Vím o tom, že se to od

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia