MF DNES

Živel Pastrňák: Ty vole, vstaň! Jdeme hrát

- — Jan Daněk

nás čeká,“řekne Krejčí. „Ale my si v kabině věříme, že každý může rozhodnout zápasy. Nesmíme spoléhat jen na jednu lajnu.“I Pastrňák volí diplomatic­ká slova, která jsou před takovými zápasy obvyklá: „Vůbec to není o mně, jsme tu jako tým. Jeden hráč žádný zápas nevyhraje, musíme se semknout.“

Češi mají v posledních letech na velkých turnajích problém v play off střílet góly. Postrádali rozdílové hráče, takové ty, pro které má angličtina výrazy, že „umí ukrást zápas a že ho dokážou zlomit“. Krejčí takovou oporou už několik let je, Pastrňák do této role dorostl.

Je jasné, že i Američané jsou si vědomi, jakou sílu bostonské duo má. Nasadí na něj obranářsko­u lajnu, která ho bude chtít vynulovat.

„Takže musíme hrát náš nejlepší zápas sezony,“říká Krejčí.

Zároveň jsou oba Davidové na hru s osobními strážci zvyklí. Umí je ošálit, umí hrát v tempu, které play off přináší. To leckdy naopak bývá problém hráčů z evropských lig. Jsou vidět v základní skupině, září proti outsiderům, jenže pak se ve vyřazovací části vytratí. U Pastrňáka s Krejčím platil spíš opak. Nejlépe hráli proti Rusku, pak jim i kouč Jandač vyčítal, že proti slabším sokům zvolnili.

Po včerejším tréninku Pastrňák říkal: „Čtvrtfinál­ový mód už dorazil.“A Krejčí dovysvětlo­val: „Když po první třetině vedete 3:0, svádí to dát extra nahrávku, která už nemusí být. Takže se těším na zápas, kdy zase půjdu do brány a kdy budu čekat, jestli mě něco trefí a budu clonit gólmanovi.“

Mimochodem – když Krejčí v play off NHL zazářil v roce 2011 poprvé, měnil se následně kvůli němu systém hlasování ankety Zlatá hokejka. Vinou brzké uzávěrky nešlo zohlednit jeho úspěšné (a vítězné) tažení Stanley Cupem, a tak cenu získal až o dva roky později.

Teď – pokud budou všichni hlasující při smyslech – si stejně jako loni převezme trofej od sochaře Zdeňka Němečka 19. června v Praze David Pastrňák. Právě nadcházejí­cí dny v Dánsku mohou triumf mladíka, kterému bude příští pátek 22 let, stvrdit. Snad ho pak moderátor vyhlásí jako toho, kdo reprezenta­ci výrazně dopomohl k medaili na mistrovstv­í světa. Už dnešek napoví.

Je jeden z mála, ne-li jediný, kdo dokáže vyhlášenéh­o pohodáře Davida Pastrňáka vytočit. „Je skvělý a šťastný člověk, ale když ho porazím v tenise, naštve se,“kření se David Cienciala.

Hvězdička Bostonu a třinecký útočník se znají už z dob, kdy na sebe koukali jako hokejoví caparti přes drátěné košíky.

Zprvu byli soupeři, jeden střílel góly za rodný Havířov, druhý za Třinec. Brzy se však z nich stali nerozluční kamarádi. Když nekvedlali s pukem na zimáku, navštěvova­li se, v létě u sebe přespávali. „Pasta byl strašně hyperaktiv­ní, pořád chtěl něco dělat,“líčí dvaadvacet­iletý Cienciala. „Třeba jsme ráno byli na tenise. Dali jsme si oběd a pak říkám: Počkej, na půl hoďky si lehnu.“

Jenže o půl roku mladší živel z Havířova remcal: „Ty vole, ležet? Nebudeme přece ležet!“

„Proto jsme pořád sportovali,“pokračuje Cienciala. „V tenise bych ho určitě klepnul. Fotbalista nejsem moc dobrý, tam by mě Pasta udělal. A hokej? Ten asi taky hraje momentálně líp,“rozesměje se.

Zatímco třinecký rodák si v tamním áčku vydobyl stabilní pozici až v uplynulé sezoně, Pastrňák proráží a postupně okouzluje NHL už od roku 2014.

A dnes na něj a jeho kumpána Krejčího budou Češi ve čtvrtfinál­e proti USA na šampionátu v Dánsku spoléhat. „Pořád si hraje svůj hokej, s pukem je neuvěřitel­ně šikovný a s Krejčou tým neskutečně zvedli,“chválí Davidy z Bostonu David z Třince.

Cienciala si s Pastrňákem zahrál i v jednom týmu. Před sedmi lety ve starším dorostu Ocelářů, kde havířovský talent hostoval. Tým tehdy vedl Ciencialův otec Roman, jenž v roce 2012 náhle zemřel. A cesty slezských Davidů se poté rozešly, byť mířily stejným směrem na sever Evropy. Cienciala se vydal do finského klubu Lukko Rauma, Pastrňák do švédského Södertälje.

V cizích zemích poznávali novou mentalitu, spoluhráče a jazyk. „Pasta je ale tak ukecaný, že nemá problém se domluvit. Klidně rukama nohama,“usměje se Cienciala, který se po dvouleté severské misi vrátil zpět do Slezska.

Pastrňákov­a kariéra naopak směřovala do zámoří, kde před startem aktuálního ročníku NHL po zdlouhavýc­h licitacích podepsal luxusní šestiletý kontrakt za 40 milionů dolarů.

V době, kdy se jednání s Bruins zadrhla, 16.15 USA ČESKO (Herning) 16.15 Rusko Kanada (Kodaň) 20.15 Finsko Švýcarsko (Herning) 20.15 Švédsko Lotyšsko (Kodaň) Čtvrtfinál­ový zápas českých hokejistů proti Spojeným státům americkým se hraje

Do dějiště utkání se národní tým přesunul včera po dopoledním tréninku v Kodani, kde odehrál základní skupinu A. Češi v ní skončili třetí za Švédskem a Ruskem. Američané v „béčku“byli druzí jen vinou horšího vzájemného zápasu s Finskem. Přímý přenos vysílá online reportáž můžete sledovat na

Vítěz v sobotním semifinále narazí na úspěšnější­ho ze čtvrtfinál­ového souboje Švédsko Lotyšsko. Na olympiádě Češi ve stejné fázi zdolali USA 3:2 po nájezdech. pobýval Cienciala u Pastrňáka v Praze. „A byl úplně v pohodě. Jen mi říkal, že se to vyřeší,“přibližuje Cienciala, který se se 16 (7+9) body stal nejprodukt­ivnějším hráčem extraligov­ého play off. K triumfu mu pomohlo rozhodujíc­í sedmé čtvrtfinál­e proti Pardubicím, kdy odchovanec Třince posbíral těžko uvěřitelný­ch sedm asistencí!

Když se po dvou týdnech v bojích o Stanley Cup blýskl v jednom utkání šesti (3+3) body Pastrňák, napsal Ciencialov­i esemesku: „Skoro jsem tě dostihl!“

„No jo, ale tys to dokázal v NHL,“odepisoval Cienciala.

Rovnocenný­mi soky tak budou až po sezoně. Na kurtu. „Měl by přijet do Třince i Havířova. Už se na něj chystám. Doufám, že bude i Pasta připravený,“vzkazuje tenisový vyzyvatel Cienciala.

 ?? Foto: ČTK ?? Tahouni Na Davidy Pastrňáka a Krejčího budou Češi v dnešním čtvrtfinál­e MS spoléhat. MS v Dánsku MS v Dánsku
Foto: ČTK Tahouni Na Davidy Pastrňáka a Krejčího budou Češi v dnešním čtvrtfinál­e MS spoléhat. MS v Dánsku MS v Dánsku
 ??  ?? David Cienciala
David Cienciala

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia