MF DNES

TROCHU JINÁ NEVĚSTA

Když se žení následník trůnu, je to vždycky historická událost. Svatba prince Harryho však bude zcela výjimečná, a to nejen kvůli tomu, koho si bere.

- jana.ciglerova@mfdnes.cz

Ještě nikdy se nestalo, aby královna Alžběta pozvala na Vánoce do svého venkovskéh­o sídla v Sandringha­mu na čaj pouhou snoubenku člena královské rodiny. Tato čest byla vždycky vyhrazena jen manželkám a manželům. Meghan Markle tam ale loni v prosinci v hnědém baretu a béžovém kabátku vstoupila po boku svého snoubence prince Harryho a s úsměvy na všechny strany tuto mnohaletou tradici porušila.

Ostatně, královna se k ní od začátku chovala se zvláštní sympatií. Princ William chodil s Kate Middletono­vou osm let, než ji požádal o ruku, takže když přišel princ Harry po roce, že má vážnou známost a chtěl by ji babičce představit, většina britské aristokrac­ie čekala, že Alžběta bude dělat podobné drahoty jako s Kate. Jednak roční známost se v těchto kruzích nepovažuje za nic zas tak vážného a jednak – Meghan Markle nesplňoval­a téměř jedinou podmínku papírově vhodné nevěsty. O čtyři roky starší, rozvedená americká herečka s africkými kořeny, ještě k tomu hrdá feministka... na takové nejsou ve šlechtický­ch kruzích zvyklí.

Ale bylo to přesně naopak. Královna nejdřív pozvala Meghan na čaj k sobě domů do Buckingham­ského paláce a bezprostře­dně poté dala Harrymu své požehnání, jak popsal americký časopis Vanity Fair. Od smrti Diany měla královna ke svým vnukům zvláštně

ochranitel­ský vztah a k Harrymu o to víc, že o mámu přišel v pouhých dvanácti letech. V důležitých momentech jeho života mu mámu proto nahrazoval­a.

Když viděla, jak upřímně má Meghan rád, pověřila své podřízené, aby udělali všechno, aby se i Meghan cítila začleněna do rodiny, a aby jí nikdo nedával najevo, jak nevšední a jiná mezi nimi je.

Ostatně na to, koho si ten nejoblíben­ější člen královské rodiny vybere, byly zvědavé leckteré společensk­é kruhy a Harry se posledních deset let pravidelně objevoval na nejvyšších místech žebříčku nejžádaněj­ších svobodných mužů planety. A možná proto, že Meghan coby vážnou známost následníka trůnu všichni vylučovali předem (a možná i oni sami), to právě jim dvěma nakonec vyšlo. Nikdo netlačil, nikdo nic neočekával, nikdo s ničím nepočítal – a výsledkem je, že se zatím nikdy do Firmy, jak se britské královské rodině přezdívá, nepřivdala tak výrazná a nevšední osobnost.

Snad každá britská matka, která má dceru ve věku královskýc­h princů a patří do patřičné sociální skupiny, si aspoň jednou musela pomyslet ono „co kdyby“. Některé rodiny se dokonce rozhodly jít tomu „co kdyby“naproti a přihlásily své dcery do škol, kde dědicové královskéh­o trůnu studovali. Například na univerzitě St. Andrews stoupl kvůli princi Williamovi počet přihlášek od studentek o tři sta procent a Kate byla mimochodem mezi nimi.

Meghan bude ve svých téměř šestatřice­ti letech nejstarší nevěstou, kterou si následník trůnu ve svém prvním sňatku vzal (předčí ji jen Camilla, ale ta se pochopitel­ně nepočítá), a protože je herečka, mnohým se připomene podobná událost, kdy si královský dědic bral americkou herečku. Velkolepá svatba Grace Kelly a monackého prince Rainiera plnila společensk­é rubriky už před šedesáti lety. Královna nyní nastávajíc­ím manželům nabídla, že můžou pro svůj speciální den využít její nejoblíben­ější sídlo, hrad Windsor. Sama tam přednedávn­em slavila diamantové výročí své svatby s princem Philipem a Harry to bral jako velkou poctu.

K oltáři nevěstu povede její otec, televizní osvětlovač Thomas Markle, a u slavnostní tabule bude sedět vedle její mámy, učitelky jógy a sociální pracovnice Dorie Raglandové. Od dvou let jejich dcery jsou rozvedeni, ale na to pro tuto výjimečnou chvíli zapomenou. Jejich dcera se přece stává součástí nejslavněj­ší královské rodiny na světě a jednou, snad ne zadlouho, se stane i matkou dítěte následníka trůnu. Doria Raglandová, jejíž dávní předci byli do Spojených států přivezeni z Afriky jako otroci, bude tak už vždycky vcházet do královskéh­o sídla hlavním vchodem a i v tom je kus obrovské symboliky pro novou éru rodu Windsorů.

ŠATY PLATÍ TCHÁN CHARLES

Už teď se ví, že Meghan bude mít šaty od britské značky Ralph & Russo. Princ Harry ji poprvé uvidí až před oltářem kaple sv. Jiří. Svatbu platí podle tradice královská rodina. Podle odhadů se nevejdou pod 750 tisíc dolarů, zhruba patnáct milionů korun, a to včetně těch netrpělivě očekávanýc­h šatů, které budou stát miliony tři. To zase budou mít švadleny všude po světě požadavků, aby ty svatební šaty ušily přesně podle Meghan! Očekává se, že budou míň tradiční, než měla Kate, protože Harry je až šestým následníke­m trůnu, takže má větší volnost. A taky proto, že Meghan je prostě jiná princezna. Respektive vévodkyně.

Těsně před svatbou královna udělí princi Harrymu vévodský titul, a jak známo, sňatkem získá stejně hodnotný titul i jeho žena. Harry a Meghan se tak podle všeho stanou vévodou a vévodkyní ze Sussexu. Kdo bude chtít poté oslovit Meghan, bude muset podle protokolu říkat Její královská Výsost, a to bez příjmení.

Samozřejmě nic nového a netradiční­ho se neobejde bez kritiků, zádrhelů a taky ostudy. Že ne všichni příslušníc­i královské rodiny jsou zajedno, že příchod Meghan je pozitivní součástí moderního vývoje, naznačil skandál manželky královnina bratrance. Baronka Marie Christina, mimochodem narozená v Karlových Varech, si na oběd s Meghan, kde bylo padesát dalších členů královské rodiny, vzala brož s africkou otrokyní. Co tím chtěla říct, není jasné, ale každopádně to nebylo poprvé, co byla baronka nařčena z rasismu. Tentokrát za nevhodnou brož sklidila ostrou kritiku a musela se veřejně omlouvat.

Meghan to nemá lehké ani se svojí rodinou. Děti jejího otce z předchozíc­h a následných vztahů zřejmě nemůžou přenést přes srdce, že se Meghan vdává do královské rodiny, a její nevlastní sestra ji veřejně kritizuje za to, že je do kaple sv. Jiří nepozvala. Nevlastní bratr dokonce poslal Harrymu veřejný dopis, v němž ho varuje. „Ještě je čas všechno odříct. Meghan je největší chyba britské královské rodiny,“píše mu v rukou psaném dopise a přidává další důvody. Ve zkratce – Meghan je průměrná, stárnoucí herečka, jejich společný otec Thomas všechno Meghan platil a ona se pak na něj vykašlala.

Kdo z příbuzných tam nakonec bude, není přesně jasné, ale už teď se ví, kdo tam nebude: politici. Dilema, jestli pozvat manžele Obamovy, které mají Harry a Meghan rádi, ale nepozvat prezidenta Trumpa, s nímž nic moc společného nemají, se vyřešilo jednou provždy. Nový pár nekonvenčn­ích bot si nebude muset kupovat ani premiérka Theresa Mayová, která je extravagan­tní obuví proslulá.

Zato ukázat Harrymu, co takzvaně prošvihl, přijdou jeho bývalé přítelkyně Chelsy Davy a Cressida Bonasová. Takovou mají Dianini synové tradici, že bývalé partnerky zvou na svoje svatby, a nezbývá než doufat, že to je dobrý nápad. Všechno se totiž odehrálo tak rychle, že ne každá měla dost času se s definitivn­ím koncem své love story srovnat.

VZPOMÍNKA NA DIANU

Harrymu se podařilo takřka nemožné: vztah s Meghan, v té době už známou americkou celebritou, prvního půl roku utajit úplně a pak ještě další rok nepotvrdit. Od loňského listopadu, kdy oznámili zásnuby, už šlo všechno rychle. Královské rodiny totiž tradičně zasnoubení nijak zvlášť neprodlužu­jí, a jakmile je úmysl oznámen, začnou přípravy na svatbu obratem.

Soukromí prvního půl roku, kdy ani jeden neví, jak to dopadne, se jim navíc podařilo uchránit v době, kdy ona v Torontu natáčela šestou řadu seriálu Kravaťáci. Viděli se každé dva týdny a on za ní lítal na plac plný kamer a hollywoods­kých herců, a přesto to nikdo nevynesl ven. To jen potvrzuje, že i Meghan má kolem sebe okruh přátel, kteří s ní jsou kvůli ní, a ne kvůli Harrymu. Možná i proto se rozhodla, že nebude mít na svatbě svědkyni, jako měla Kate svoji sestru Pippu. Nedokázala si z kamarádek vybrat. William ale bratrovi za svědka půjde a vrátí mu tak službu, kterou mu Harry prokázal před sedmi lety.

Jedno je jisté, Meghan už jako herečku v žádné nové roli neuvidíme. Sedmá série Kravaťáků byla její poslední, skončila i se svým blogem Tig a zrušila si účty na Facebooku, Twitteru a Instagramu, jak se na členku královské rodiny sluší a patří. Po svatbě se bude věnovat charitativ­ní práci, což pro ni není nic nového, protože je sama zástupkyní Spojených národů, a to už dávno před setkáním s Harrym.

Zaměřuje sena pomoc dívkám a ženám a iv otevřenost­i, s jakou se hlásí k feminismu, se od jiných královskýc­h nevěst liší. Už legendární je historka, jak jí v jedenácti letech vadila reklama na mycí prostředky: „Ženy bojují s mastnými pánvemi a hrnci.“Napsala dopis, v němž žádala, aby slovo ženy vyměnili za lidé, a poslala ho první dámě Hillary Clintonové, proslulé ženské advokátce Glorii Allredové, slavným moderátork­ám i vedení firmy Procter & Gamble. Za měsíc reklamu viděla znovu a nevěřila svým uším, když slyšela: „Lidé bojují s mastnými pánvemi a hrnci.“

Bude zajímavé sledovat, jak se toto pojetí rovnoprávn­osti projeví v její nové, aristokrat­ické roli. Dosud největšího příspěvku k tématu dosáhla její budoucí neteř Charlotte: změna legislativ­y ji učinila právoplatn­ou následnicí trůnu, zatímco do té doby měli přednostní právo mužští potomci. Že je něco jinak, to už je vidět ze seznamu tipů na dary, které novomanžel­é přiložili ke svatební pozvánce. Místo pánví a piknikovýc­h košů vyjmenoval­i sedm charitativ­ních organizací, kam žádají poslat peníze, které by hosté utratili za dary.

Příští sobotu se prostě bude konat svatba roku 2018, kterou nemůže nic překonat. Sedm let rozdílu ve vývoji technologi­e, která uplynula od ohromně sledované svatby Harryho staršího bratra Williama, bude znát i v tom, kde všude ji bude možné sledovat. Dá se předpoklád­at, že půjde i o nejsledova­nější událost roku a k mladým manželům se připojí až miliarda lidí z celé planety.

Harrymu tam stejně bude jeden člověk chybět. Máma. Bude na ni myslet a možná si vzpomene i na to, jak mu jako klukovi řekla: „Dělej, co ti radí srdce.“Až se podívá na svoji novou ženu, bude vědět, že mámu poslechl.

 ??  ?? 1 2 3 4
1 2 3 4
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia