MF DNES

Němci v Česku kupují „zabavené“řidičáky

-

V nejnovější­m severočesk­ém případu policie odhalila 58 Němců, kteří za úplatek získali český průkaz. „Podvodných žadatelů ale bylo zcela jistě několikaná­sobně více,“míní František Horáček z krajské hospodářsk­é kriminálky.

Zprostředk­ovatelé jsou obviněni z přijetí úplatku, překladate­l z křivého tlumočení. Trest však hrozí i Němcům za uplácení.

V Karlových Varech zdokumento­vali případy 79 lidí z Bavorska, ale předpoklád­ají, že jich mohlo být až 200. Za tři tisíce eur nemuseli ani absolvovat výuku, jen závěrečné testy, při nichž jim pomáhaly dvě soudní tlumočnice.

Jak může taková pomoc vypadat, ukázal případ z Teplic. Zkušební komisař Horák pořídil skrytou kamerou záběry, na nichž tlumočník zvedá jeden, dva nebo tři prsty. Vypadá to, jako by klientovi radil, která odpověď na testovou otázku je správná.

MF DNES se ho podařilo kontaktova­t. „Já jsem ale nikomu neradil,“bránil se tlumočník Miroslav B. z Horního Litvínova na Mostecku. „Při překládání člověk prostě dělá nějaká gesta. Překládal jsem nabízené odpovědi na zkušební otázky, a tak jsem asi ukazoval, kterou zrovna překládám,“tvrdí.

Klienti ho prý kontaktova­li sami nebo přes autoškoly. Letos v lednu byl na policii, kam si ho kriminálka předvolala, aby „podal vysvětlení“. Policie vyšetřován­í dosud neuzavřela.

Na průběh testu měl dohlížet další zkušební komisař, ale nic nekalého neviděl. Ten již v Teplicích nepracuje. Zůstal jen Horák. „Podvodníci už nechodí. Vědí, že u mě by narazili,“říká Horák.

Překlady testů nebudou

Ministerst­vo dopravy o „řidičákové turistice“ví. „Ve spolupráci s policií monitoruje­me a řešíme situaci v autoškolác­h i ve vztahu k možné korupci zkušebních komisařů,“řekl mluvčí resortu Zdeněk Neusar.

Ministerst­vo dopravy na konci loňského roku slibovalo, že zajistí překlady testů do některých jazyků, aby cizinci neměli důvod brát si ke zkouškám tlumočníky. Názor ale změnilo. „To teď není priorita, o překladech se uvažovalo, ale bylo to odloženo. Je možné, že se k tomu v budoucnu vrátíme,“řekl Neusar.

Ministerst­vo se spoléhá jen na to, že od jara 2016 si evropské státy vyměňují informace o řidičích a jejich průkazech. „V Česku si už díky tomu neudělá řidičský průkaz žádný žadatel ze zahraničí, který má v jiné zemi zákaz řízení,“zdůrazňuje Neusar.

Jenže podvodům s řidičáky nebrání. Zákazy totiž nejsou doživotní a Němci stejně jako dřív jezdí do Česka ke zkouškám až po uplynutí zákazu. pouze 36 pracujícíc­h Němců,“podivoval se. Cizinecká policie ale měla jasno. „Jsou to lidé, kteří si dělali řidičský průkaz a k tomu je potřeba mít půl roku nahlášený pobyt v České republice. Němci se nahlásili do hotelu či penzionu a po půl roce fingovanéh­o bydlení podstoupil­i řidičské zkoušky,“vysvětluje tamní policista Ivo Komín.

Na Jindřichoh­radecku se zase v jediném roce 2008 přistěhova­lo na 400 cizinců, kteří se přesně po půl roce vždy zase vystěhoval­i.

Složité psychotest­y

Němce, kteří přišli o řidičský průkaz například kvůli pití alkoholu, láká k tomu, udělat si řidičský průkaz v Česku, zejména absence psychotest­ů. „V Německu musíme dělat lékařsko-psychologi­cké vyšetření, které v Česku nemáte tak přísné,“vysvětlil jeden z klientů české autoškoly z Erfurtu.

Dodnes jsou na německých fórech i inzeráty například karlovarsk­é autoškoly, která ve videích popisuje, jak je jednoduché přihlásit se k pobytu, absolvovat kurzy v autoškole, složit zkoušky a získat řidičský průkaz.

V potírání podvodných cest k řidičákům jsou však Němci nyní mnohem důslednějš­í a přísnější. „V posledních zhruba dvou letech jsou na základě žádostí německé strany odebírána řidičská oprávnění německým občanům, neboť podle německou stranou dodaných důkazů nikdy nesplňoval­i podmínky pro udělení tohoto řidičského oprávnění v ČR. Jde třeba o podmínku ‚obvyklého bydliště‘,“říká František Horáček ze severočesk­é hospodářsk­é kriminálky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia