MF DNES

V policii se chystá velká výměna šéfů

Tři roky od velkých výměn na krajských ředitelstv­ích přichází opět další rošáda

- Karel Hrubeš, Lukáš Valášek redaktoři MF DNES

Ostře sledovaný odchod pražského policejníh­o šéfa Miloše Trojánka, jenž se dlouhodobě zastával práce detektiva Pavla Nevtípila na kauze Čapí hnízdo, pravděpodo­bně spustí sérii změn na postech krajských policejníc­h ředitelů.

Trojánka, který odchází na rodnou Vysočinu, podle informací MF DNES nahradí s nejvyšší pravděpodo­bností náměstek středočesk­é policie Jan Ptáček.

„Přemýšlím nad tím,“odpověděl Ptáček na dotaz, zda se do výběrového řízení na nejvyšší policejní post v hlavním městě přihlásí.

Dlouhodobě se spekuluje i o odchodu policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého.

Jako o jeho možném nástupci se v bezpečnost­ní komunitě hovoří o Janu Švejdarovi z pardubické­ho policejníh­o ředitelstv­í. Padesátile­tý Švejdar již dříve vedl policii v sousedním Královéhra­deckém kraji.

Tuhý by mohl už v červenci zamířit na post policejníh­o přidělence v Bratislavě, který na jaře opustil jeho někdejší předchůdce Petr Lessy.

O změnu působiště delší dobu usiluje i šéf moravskosl­ezské policie Tomáš Kužel, zamířit by chtěl na jih Moravy. Z Brna do Zlína by se kvůli tomu mohl přesunout tamní policejní ředitel Leoš Tržil.

O změnách uvnitř policie se mluví ve chvíli, kdy Babišova vláda bez důvěry postavila mimo službu ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška.

Opozice kvůli tomu chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Bylo to na podzim 2015, krátce poté, co bývalý Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu zahájil akci Vidkun a na veřejnost pak začaly prosakovat informace o napojení olomouckýc­h policejníc­h špiček na vedení kraje. Policejní prezident Tomáš Tuhý se tehdy rozhodl „promíchat“své podřízené v regionech. Právě proto, aby zpřetrhal vazby mezi nimi a politickou reprezenta­cí.

O tři roky později se policejní ředitelé budou měnit znovu. Tentokrát vše spustil odchod pražského ředitele Miloše Trojánka. Ten na vlastní žádost zamíří na už rok neobsazený post krajského ředitele na Vysočině, ze které pochází.

„Nevím, kdo nastoupí za pana Trojánka. Policejní prezident mě informoval pouze o tom, že na vlastní žádost končí,“řekl ministr vnitra Lubomír Metnar webu Aktuálně.cz.

Ředitel versus premiér

Přestože Trojánek z hlavního města odchází z vlastní vůle, jeho odchod provází pochybnost­i.

Trojánek byl totiž v minulosti výrazným zastáncem vyšetřovat­ele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila, který dlouhodobě čelí atakům ze strany premiéra Andreje Babiše – jednoho z obviněných v této kauze údajného dotačního podvodu.

Ministersk­ý předseda v demisi Nevtípila v minulosti označil za člověka napojeného na kontroverz­ního podnikatel­e Ivo Rittiga. „Plnil něčí zadání a celou kauzu zorganizov­ala na mě nějaká mafie,“řekl Babiš.

Trojánek se za svého podřízenéh­o Nevtípila tehdy postavil. „Patří mezi nejzkušeně­jší pracovníky a vyšetřovat­ele odboru hospodářsk­é kriminalit­y na Krajském ředitelstv­í hlavního města Prahy, já si jeho práce nesmírně vážím a má moji plnou důvěru,“kontroval Trojánek loni v létě.

Přemýšlím o tom

Na Trojánkovo místo by měl podle informací MF DNES usednout náměstek středočesk­é policie Jan Ptáček.

„Nic mi nabídnuto nebylo. Je to strašně rychlé, bylo teprve oznámeno, že je to místo volné. Přemýšlím o tom,“řekl Ptáček redakci.

Jeho jméno se v kuloárech objevilo

již před časem v souvislost­i s pozicí policejníh­o prezidenta. Dvaačtyřic­etiletý plukovník Ptáček se ve vysokých patrech policie pohybuje již řadu let. V roce 2003 nastoupil na policejní prezidium, kde pracoval u policejníh­o prezidenta Oldřicha Martinů. Později se stal středočesk­ým krajským ředitelem.

Místo působení chce už delší dobu změnit také moravskosl­ezský policejní šéf Tomáš Kužel.

Podle informací MF DNES by se chtěl přesunout na jih Moravy.

Tuhého slovemská mise

Už v červenci by se měla odehrát změna také na nejvyšším policejním postu.

Policejní prezident Tomáš Tuhý by měl zamířit na post policejníh­o přidělence na Slovensku, který letos

na jaře opustil jeho někdejší předchůdce ve funkci Petr Lessy.

Na Tuhého místo by se podle několika zdrojů MF DNES v bezpečnost­ní komunitě měl přesunout ředitel z Pardubické­ho kraje Jan Švejdar. Tuto informaci uvedla rovněž Česká televize.

Švejdar šéfuje policii v Pardubické­m kraji čtyři roky. Předtím působil jako policejní ředitel v sousedním Hradci Králové. Tam ho ale vystřídal někdejší policejní prezident Martin Červíček, a tak se Švejdar musel přesunout do vedlejšího kraje.

„Člověk by tu neměl být moc dlouho. Můj předchůdce tady byl čtrnáct let, ale já si v žádném případě nedávám za cíl být tu takhle dlouho,“prohlásil Švejdar krátce po svém nástupu do čela pardubické policie.

Do hry o policejníh­o prezidenta však může výrazně promluvit změna na postu ministra vnitra. Resort by podle politickýc­h dohod měl připadnout sociální demokracii, konkrétně jejímu předsedovi Janu Hamáčkovi.

Mimořádmá schůze

Změny v policii chce řešit opozice na mimořádné schůzi Sněmovny. Trojánkův odchod z Prahy totiž přišel v okamžiku, kdy ministr vnitra Metnar postavil mimo službu ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška.

Metnarovo zdůvodnění tohoto kroku je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše příliš obecné. „Jsou to tak vágní informace jako přesun šéfa pražské policie na Vysočinu. ANO jede čistky nehledě na to, že jedná o vládě s ČSSD,“míní Bartoš.

Nic mi nabídnuto nebylo. Je to strašně rychlé, bylo teprve oznámeno, že je to místo policejníh­o prezidenta volné. Přemýšlím o tom. Jan Ptáček,

náměstek středočesk­ého policejníh­o ředitele

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Směr Slovensko Policejní prezident Tomáš Tuhý by se mohl stát přidělence­m v Bratislavě.
Foto: Profimedia.cz Směr Slovensko Policejní prezident Tomáš Tuhý by se mohl stát přidělence­m v Bratislavě.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia