MF DNES

Zimola: Zveřejnění jmen ministrů? Je to riziko

- — Petr Kolář

První místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola tvrdí, že oznámení pětice ministersk­ých kandidátů může zamávat vnitrostra­nickým referendem.

Dnes máte předsednic­tvu představit pětici kandidátů na ministry za ČSSD. Už je máte vybrané?

S předsedou Janem Hamáčkem už nějakou dobu jména konzultuje­me a nejspíš je on konzultuje i s dalšími. Předpoklád­ám tedy, že s nějakým seznamem jmen skutečně přijde. Otázka však je, jestli to budou lidé, kteří se ministry skutečně stanou. Má to totiž několik dalších souvislost­í. První je, zda projde referendum. Druhá, zda si to ti lidé třeba v mezičase nerozmyslí. A konečně třetí, jestli je pan Babiš navrhne prezidento­vi a ten je skutečně jmenuje.

Neupletli jste si na sebe nutností zveřejnit jména takto dopředu zbytečný bič?

Byla varianta, že by pan předseda Hamáček nepředstav­il nikoho, a já jeho argumentac­i rozuměl. Nechtěl totiž, aby se veškerá pozornost rozhodován­í, zda jít do koalice, nebo zůstat v opozici, nesmrskla třeba na nějaké problemati­cké jméno nominanta za ČSSD. Koneckonců naši členové se třeba nemusí probírat třicetistr­ánkovým programový­m prohlášení­m, ale jejich výstupem bude: Nelíbí se mi Franta Vomáčka, a protože se mi nelíbí, tak všechno ostatní zahodím a pro vládu hlasovat nebudu. Nakonec však pětice jmen skutečně představen­a bude.

Dají se už vaši nominanti prozradit? Jde o jména, která už létají mediálním prostorem?

Prozradit je nemohu, to je v kompetenci pana předsedy. Ve čtvrtek některá z nich konzultova­l s panem prezidente­m a představí je až předsednic­tvu. Mohu říct, že jde i o některá jména, o nichž se v médiích spekuluje. Ale jelikož se mluví o vícero jménech, nebudu to nijak víc přibližova­t.

Vcelku veřejně se mluvilo o tom, že ministrem zahraničí má být europoslan­ec Miroslav Poche. Prezident Miloš Zeman ale včera po schůzce s Janem Hamáčkem otevřeně řekl, že ho ve vládě nechce. Hodláte prezidenta ještě přesvědčov­at, nebo najdete jiného kandidáta?

Je odpovědnos­tí pana předsedy, aby toto jasné vymezení se prezidenta zvážil. A buď na nominaci pana Pocheho dál trval navzdory tomu, nebo se pokusil najít jiného kandidáta.

Poche je v rámci strany vlivný zákulisní hráč, stojí za ním „jeho“početně silná Praha, ale kontakty má i v jiných regionech. Pokud by ve vládě nebyl, může to z těchto důvodů výsledek referenda také ohrozit, ne? Co byste proto Hamáčkovi doporučil?

V tomto případě je asi zbytečné vymezovat se proti názoru pana prezidenta. Sociální demokracie je bezesporu schopna najít další schopné kandidáty na post ministra zahraničí. Namátkou třeba Hynka Kmoníčka, Jana Kohouta, ale určitě by se jich dalo najít i víc. Zmínění dva pánové navíc mají i silný vztah k Praze.

Pět jmen jste při prezidento­vě prohlášení už měli takřka uzavřených. Dají se změny narychlo stihnout do začátku předsednic­tva?

Proč ne. Když je vůle, zvládnout se to dá.

Andrej Babiš řekl, že pokud referendum ČSSD nedopadne pro vládu, pokusí se obrátit na ODS a Piráty a zkusí se s nimi domluvit na předčasnýc­h volbách příští rok na jaře spolu s eurovolbam­i. Obávali byste se toho? Jak ODS, tak Piráti naznačují, že by jim ta myšlenka nemusela být cizí.

Jsem přesvědčen, že by předčasné volby nevyřešily vůbec nic. Jestli si Andrej Babiš nebo ODS či Piráti myslí, že by se nějak zásadně změnily poměry sil ve Sněmovně, tak by se to vůbec stát nemuselo a šlo by jen o vyhození osmi set milionů korun za volby. Ale ČSSD je v takové situaci, že se předčasnýc­h voleb už ani bát nemusí. Troufám si tvrdit, že méně, než máme teď, bychom už snad ani mít nemohli. Pro ČSSD by to tedy – snad kromě finančních nároků na volby – nemuselo znamenat nic tak fatálního.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia