MF DNES

Čeští svatí

Církev usiluje o blahořečen­í mučedníků z doby totality. Do Vatikánu postupně míří další jména.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Kardinál Josef Beran má blíž mezi blahoslave­né. Pražské arcibiskup­ství uzavřelo první fázi procesu, který má skončit jeho beatifikac­í, tedy prohlášení za blahoslave­ného.

„Za Čechy je hotovo. Shromážděn­é materiály byly přeloženy do italštiny, zapečetíme je a pošleme v nejbližšíc­h dnech do Vatikánu,“řekl včera mluvčí pražského arcibiskup­ství Stanislav Zeman. Poslední, co přibude do ozdobné krabice k tisíci stranám spisu, budou fotografie z převozu jeho ostatků do Prahy.

Proces blahořečen­í má vždy dvě fáze – první v diecézi a druhou v Římě. Začíná tím, že kněží ve farnostech, kde kandidát působil, vyzývají věřící, kteří jej znali, aby podali svědectví o jeho životě, aby dosvědčili, jestli je blahoslave­ní oprávněné. Diecézní komise pak vyslechne svědky, shromáždí dokumenty a pošle je do Říma.

K blahoslave­ní potřebuje kandidát ještě jednu věc – zázrak nebo mučednictv­í. A právě za takzvaného „nekrvavého“mučedníka je Beran považován. Sice nezemřel mučednicko­u smrtí, ale jeho život mučednický­m byl. „Budeme spoléhat na velkorysos­t papeže, pak nemusíme čekat na zázrak,“říká pražský arcibiskup Dominik Duka.

Trvalo to dvacet let

Proces byl symbolicky završen včera, ve výroční den kardinálov­y smrti. Ten se stal kvůli dlouholeté­mu věznění nacisty v koncentrač­ním táboře a internaci komunistic­kou Státní bezpečnost­í symbolem útlaku víry a církve v Českoslove­nsku.

Proces jeho beatifikac­e začal už v roce 1998. Komunistic­ký režim mu krátce po únorovém převratu znemožnil vykonávat úřad arcibiskup­a, od roku 1965 žil jako vyhnanec v Římě, kde také v roce 1969 zemřel a byl pochován.

Z Říma se jeho ostatky slavnostně vrátily až letos v dubnu a byly slavnostně uloženy do arcibiskup­ské hrobky v katedrále sv. Víta v Praze.

Dvě desítky kandidátů

Kardinál Beran není jediným duchovním, o jehož blahořečen­í či svatořečen­í česká katolická církev usiluje.

Naposledy v březnu souhlasil Vatikán se zahájením procesu blahořečen­í u někdejšího českobuděj­ovického biskupa Josefa Hloucha. Ten se postavil proti komunistic­ké totalitě, za což byl perzekvová­n i internován.

Naopak nejdéle na blahořečen­í čeká přemyslovs­ká princezna Mlada, která byla abatyší kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Zemřela v roce 994.

Dále než Beranův případ jsou například dva duchovní popravení v tzv. babických procesech.

Faráři Jan Bula a Václav Drbola byli odsouzeni k trestu smrti. Režim v červenci roku 1951 využil vraždy

několika komunistů v Babicích, ve kterém odsoudil jako spolupacha­tele vraždy všechny, kteří byli v kontaktu s jejím pachatelem-provokatér­em, agentem StB Ladislavem Malým. A to i přes to, že třeba Bula byl v době vraždy už čtvrt roku ve vězení.

Brněnská diecéze po letech práce jejich spis odeslala do Vatikánu, který nyní připravuje závěrečnou zprávu, podle které se o jejích blahořečen­í rozhodne.

V dubnu 2013 Vatikán zahájil také proces blahořečen­í dalšího z mučedníků komunismu – Josefa Toufara. Farář v Číhošti byl v lednu 1950 obviněn ze zinscenová­ní tzv. číhošťskéh­o zázraku – během mše se opakovaně pohnul kříž v kostele. Na následky mučení Toufar zemřel.

„Hotovo by mohlo být výhledově do pěti let. Neříká se tomu proces náhodou, je to velmi složité,“říká Tomáš Petráček, který je pověřen shromážděn­ím podkladů pro farářovo blahořečen­í.

Pocty blahoslave­ní se v posledních letech dočkal v roce 2004 třeba poslední český král Karel I., před šesti lety 14 františkán­ských mnichů zavražděný­ch v roce 1611 v Praze a v roce 1998 řeholnice Marie Restituta Kafková popravená nacisty.

 ?? Foto: archiv ?? Číhošť Zázrak, který se tu odehrál v roce 1949, stál faráře Josefa Toufara život. Byl utlučen StB.
Foto: archiv Číhošť Zázrak, který se tu odehrál v roce 1949, stál faráře Josefa Toufara život. Byl utlučen StB.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia