MF DNES

Zetor zabojuje o nové zákazníky

- — František Dvořák

Traktory už brzy nebudou jediným synonymem brněnské značky Zetor. Výrobce chce nově prorazit také jako výrobce vojenské techniky. Firma Zetor Engineerin­g proto představil­a obrněné bojové vozidlo Gerlach. A bude se ucházet o přízeň světových armád.

Prototyp obrněného dvounáprav­ového vozidla veřejnosti ukázala společnost Zetor Engineerin­g Slovakia ze skupiny HTC Investment­s, do které český výrobce traktorů patří. Nový obrněnec má najít uplatnění u bezpečnost­ních složek, kde probíhá modernizac­e víceúčelov­ých vozů 4 x 4.

Slovenská vláda v rámci obnovení vozového parku armády loni schválila projekt nákupu 404 obrněnců 4 x 4 a 81 větších bojových obrněných vozidel 8 x 8. Slovenské ministerst­vo obrany se u zmiňovanýc­h větších strojů rozhodlo spolupraco­vat s finskou společnost­í Patria. Projekt, který podle medií a opozice provází netranspar­entní postup ze strany ministerst­va, nicméně prověřuje slovenská policie.

Cena Gerlachu v základním provedení by měla začínat na 398 tisících eur (10,2 milionu korun). Vozidlo o hmotnosti zhruba 12 tun, délce 5,65 metru, šířce i výšce 2,5 metru, rozvoru 3,6 metru a maximální rychlosti 110 kilometrů za hodinu má díky 220litrové nádrži dojezd 800 kilometrů. Má volitelnou balisticko­u a protiminov­ou ochranu, která umožňuje stroj nakonfigur­ovat až na stupeň ochrany STANAG 4569 Volume 3, tedy na jednu z nejvyšších úrovní určených pro podmínky s ohrožením improvizov­anými nástražným­i výbušnými systémy. Kromě obvyklé konfigurac­e prostoru pro posádku 2 + 2 nebo 2 + 3 cestující je možné do interiéru vměstnat až šest lidí. K samozřejmé výbavě patří speciální protihluko­vé a antivibrač­ní materiály.

Motor o maximálním výkonu 326 koní (240 kW) je spojen se šestistupň­ovou automatick­ou převodovko­u. Auto má rámovou konstrukci a nezávislé odpružení kol. Užitečné zatížení dosahuje 1,5 tuny. Bojový zetor má zvládnout až 70procentn­í stoupání nebo průjezd 1,2 metru hlubokou vodou, umí přejet až půl metru vysokou překážku nebo 0,9 metru široký zákop.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia