MF DNES

„Nebudou střílet,“říkal Hamas dětem

Výpovědi svědků událostí v Gaze odhalují, že Hamas využil civilisty pro své akce i pro to, aby se udržel u moci.

-

Analýza Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Svět skočil na špek teroristic­kému Hamasu. Po strhující kritice Izraele za násilí při obraně jeho hranic vyplývají na povrch informace, které na události vrhají úplně jiné světlo.

Nejdříve Saláh Bardávil z vedení Hamasu ve středu přiznal, že z 60 lidí zabitých na hranici s Izraelem bylo 50 jeho členů. Izraelská média pak v noci zveřejnila výpověď jednoho ze zadržených aktivistů Hamasu. Chytli ho, když poškodil hraniční plot a dostal se do Izraele.

Jméno zveřejněno nebylo. Tvář byla rozmazána, přece jen v Gaze má stále příbuzné. „Hamas protesty organizova­l, aby se lidé v Gaze neobrátili proti němu,“řekl. „Počítal s tím, že lidé budou zasaženi.“

Izraelská armáda už před protesty varovala shazovaným­i letáky, že nedopustí, aby hranice byla narušena. „Hamas říkal ženám a dětem, že na ně izraelská armáda střílet nebude,“vypověděl zadržený. Sháněli je v mešitách a přes sociální sítě, jako třeba Facebook. Civilisté, podle svědectví i malé děti, tak teroristům kryli záda stejně jako černý kouř ze zapálených pneumatik, když v posledních týdnech házeli bomby a zápalné lahve na hraniční plot a izraelské hlídky.

Nové zbraně: draci a skunk

Izraelská armáda podle serveru Walla nasadila i nové zbraně. Od útoků na hranici měl Palestince odradit slzný plyn i takzvaná skunková voda – silně zapáchajíc­í kapalina shazovaná z dronů.

Že se Izrael snažil minimalizo­vat počet obětí, přiznávají i arabská média. Palestinsk­ý server Alrai napsal, že izraelské jednotky varovaly před narušením plotu i s pomocí tlampačů: „Je to Hamas, kdo tě sem posílá. Jsi kluk a měl bys studovat, abys dostal práci. Hamas vůbec nezajímáš.“

Podle svědků někteří členové Hamasu zůstávali v bezpečné vzdálenost­i od hranic a instruoval­i dav, jak se vrhat na hraniční plot. Novinkou na jeho straně bylo vypouštění stovek draků pomalovaný­ch hákovými kříži, se zápalnými lahvemi na chvostu. Těmi zapalovali izraelská pole i sklady.

Gaza ještě větším peklem

Zatímco Turecko žádá postavit Izrael za smrt 50 teroristů a asi 10 civilistů před mezinárodn­í soud, stranou pozornosti zůstává jednání Hamasu, které jde proti civilistům v Gaze.

Při protestech několikrát zapálil přechod Kerem Šalom, přes který jde do Gazy všechno zboží, humanitárn­í pomoc, plyn i pohonné hmoty. Zničen byl i terminál pro jejich uskladnění. Škody jdou do milionů dolarů, opravy potrvají měsíce.

Hrozí, že v Gaze nebudou fungovat čističky, vodní pumpy, svoz odpadu. Elektřina se nedostává už delší dobu: částečně i vinou toho, že Palestinsk­á samospráva (PA), která spravuje Západní břeh Jordánu, už za Hamas odmítá platit účty. Posílají se mu sice ze světa stovky milionů dolarů ročně, ale kde pomoc končí, svět nemá přehled.

Když si nemocnice v Gaze kvůli dvěma tisícům zraněných na hranici stěžovaly, že chybějí léky a obvazy, Izrael přechod rychle zprůchodni­l pro humanitárn­í pomoc a vyslal dva náklaďáky se zdravotnic­kým materiálem. Hamas je odmítl převzít.

Podobná situace se stala už v úterý. To pro změnu úředníci PA kontrolují­cí Kerem Šalom odmítli vpustit 14 náklaďáků s potravinam­i a plenami.

Proč si Hamas zapálil Kerem Šalom a šel tak proti lidem v Gaze? Zatím jediné vysvětlení má list Times of Israel. Daně za zboží tam totiž vybírala PA, zatímco Hamas úřaduje v Rafáhu na egyptské hranici. Ten Egypt dosud otevíral jen několikrát ročně, protože i jemu Hamas, který spolupracu­je s Islámským státem na Sinaji, dělá potíže.

Izrael před krizí v Gaze varuje už roky – marně. Všechny jeho snahy ji zmírnit, aniž by tím sám byl poškozen, však narazily na jednání Palestinců. Jak nedávno napsal arabský Middle East Monitor, poslední návrh počítal se zapojením jiných zemí do výstavby infrastruk­tury v Gaze, hlavně vodovodní a elektrické sítě a svozu odpadu. Měl vytvořit i pracovní místa. Odmítla ho však PA, jež s Hamasem válčí o vliv.

Boj mezi nimi je ještě tvrdší. Bezpečnost­ní síly na Západním břehu zmařily už několik útoků Hamasu.

Izrael těžko může jít proti PA. I když jsou mírové rozhovory na mrtvém bodě, je to pořád možný partner k jednání. Na druhou stranu, výroky o odstranění vedení Hamasu, který existenci Izraele odmítá uznat, jsou také liché. Panují obavy, že vládu nad Gazou převezmou ještě nebezpečně­jší teroristé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia