MF DNES

Falešná hra chytráka Kim Čong-una o mír

Rutina Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Před pár měsíci vypouštěl Kim Čong-un gestem ruky k nebi balistické rakety, vyráběl jaderné bomby a teď se snaží prezentova­t jako umírněný vůdce. To se z bojechtivé­ho severokore­jského diktátora najednou stal mírotvorce, který chce denukleari­zovat Korejský poloostrov a ukončit oficiálně konflikt, který trvá od roku 1950?

Už se dohodl s Jihokorejc­i a ještě před setkáním s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem v půlce června v Singapuru, kde by mělo být vše oficiálně podepsáno, slíbil, že uzavře jaderné středisko Pchunggje-ri, kde testoval své bomby.

Jeho slova o denukleari­zaci je však třeba brát hodně s rezervou: jaderné zbraně si zatím chce ponechat, protože možné bezpečnost­ní garance USA se mohou z minuty na minutu stát prázdným cárem papíru. Kim moc dobře ví, co se stalo Saddámu Husajnovi, který je neměl. A že se zbaví testovacíh­o prostoru? Podle Číňanů už se stejně při posledním testu rozpadl.

Severokore­jský vůdce rozehrál největší hru svého života. Jihokorejc­ům toho hodně nasliboval, ale žádné jasné termíny, takže se to může táhnout donekonečn­a. A v posledních dnech se už zase vykrucuje.

Možná chce nakonec ještě víc, zcela jistě by ho lákalo členství v exkluzivní­m jaderném klubu. To se však Američanům vůbec nelíbí. Trump musí být neústupný: Buď se zbavíte jaderných zbraní, nebo nebude mír ani konec hospodářsk­ých sankcí. A to by Kim Čong-una a jeho stalinisti­cký režim bolelo. Už teď se země potácí na hraně přežití. Pokud by se však Kimovi podařilo zbavit sankcí a zajistit nejasné termíny zničení jaderných bomb, ještě víc by to rozjasnilo jeho aureolu neomylného vůdce.

Trump to nemá jednoduché, musí ho hrozně svádět, aby Kimovi kývl na mír a odstranění jeho jaderných bomb nechal na později. Nějakou vágní diplomatic­kou kličkou se to dá vždy odložit. Protože by přece vyhrál „jackpot“. Určitě už se vidí, jak režíruje velkolepou reality show. On sám v roli císaře blahosklon­ně přináší na Korejský poloostrov mír a ukončuje nejdéle trvající konflikt od konce druhé světové války. Třeba dojde i na Nobelovku, Obama ji přece dostal za mnohem méně. Všichni Trumpa pomlouvali a on teď dosáhl toho, o čem snily generace amerických prezidentů.

A právě o to jde – snili – a vždy nakonec zjistili, že severokore­jští diktátoři jen blafují a stále porušují slovo, protože si nechtějí uříznout tlející větev pod svým komunistic­kým režimem. Trump se teď chlubí tím, že protivníka dotlačil k jednacímu stolu politikou „vyhrožován­í“a sankcí. Opravdu to je to jediné, co přimělo stalinisti­cký režim s kultem osobnosti, který se neustále pohybuje na hranici bankrotu, aby najednou sklonil hlavu? V podobné situaci už byl několikrát. Chybí suroviny, jídlo, elektřina, ekonomika ztěžka dýchá. Jistě, pamatujeme si na rok 1989 v Evropě, ale...

Pravda je, že sankce bolí a Kim Čong-un udělá vše, aby se jich zbavil. Klidně nechá Západ, aby tomu říkal historický mír. Svůj plán už před setkáním s Trumpem dvakrát ladil v Číně s nejbližším spojencem.

Jestli však dějiny komunistic­ké Severní Koreje o něčem svědčí, tak o tom, že předkové Kim Čong-una nikdy nic nedali zadarmo a vždy jim šlo o jediné. Přežít, upevnit si vládu, zajistit přísun potravin i surovin a udržet si pověst velkých válečníků, které nesrazili ani Američané. I proto by si Donald Trump měl dát pozor, na co při sledovaném setkání kývne. Z velkého zahraničně­politickéh­o úspěchu by se totiž mohla stát v budoucnu blamáž, která legitimizo­vala jeden z nejbestiál­nějších režimů na světě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia