MF DNES

Světového zdravotník­a dál potřebujem­e, bludů neubývá

- Martin Tuček psychiatr

Jako houby po dešti u nás rostou řady Jediných Opravdovýc­h Vlastenců, kteří nás chtějí osvobodit od diktátu Bruselu a s chutí se pouštějí i do OSN. Jistě se dostane i na Ženevu, kde sídlí jedna z jejích nejdůležit­ějších agentur – Světová zdravotnic­ká organizace (SZO), která zrovna oslavila své sedmdesáti­ny. Je pravda, že snad není země, která by nebyla jejím členem, ale Vlastenci namítnou, že české členství jsou vyhozené peníze. Naše zdravotnic­tví si stojí tak zářně, že SZO může být dobrá tak pro Asii a Afriku, kde nechť si řeší nějaké své zaostalé nemoci.

SZO má pověření plnit tolik úkolů, že je tu nelze vyčíslit. Mýtila nebo ještě mýtí černé neštovice, dětskou obrnu, tuberkulóz­u, malárii či AIDS. Má ovšem stovky dalších úkolů při koordinaci širokých oblastí světové zdravotní a hygienické péče. Její doporučení závazně přebírá i EU. Svržení bruselskéh­o, potažmo ženevského jha by nás opravdu osvobodilo: plnou parou bychom vypluli třeba ve směru Ruska, kde je průměrná délka života o „pouhých“osm let kratší než u nás.

Nebo bychom nabrali kurz rovnou na lidovou Čínu, což se už někteří svobodymil­ové ostatně snaží realizovat. V rámci čínských investic je prosazován­a také výstavba sítě tzv. klinik tradiční čínské medicíny – na prvním místě přímo v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Původní záměr byl jednoznačn­ý, aby tradiční čínská medicína stanula v jednom šiku s ostatními lékařskými obory. Je velkým štěstím, že se naše lékařská veřejnost a současný ministr zdravotnic­tví shodli v názoru, že slova „tradiční“a „vědecký“jsou dvě zcela odlišné věci. Některé podružnost­i jako akupunktur­a jsou sice zajímavé, ale i zde jde o pouhé léčitelstv­í.

Vypadalo by to, jako bychom se v našich nemocnicíc­h nechali léčit jakýmisi zombies ze staré říše římské, se všemi důsledky. Velký celek tradiční čínské medicíny totiž pochází právě z oné doby. Historie je však křivolaká: v komunistic­ké Číně učení zresuscito­val Velký kormidelní­k Mao. A protože odpočívá v mauzoleu dosud, těší se tato mumifikova­ná všeléčebná relikvie masivní státní reklamě a spřátelený­m zemím se nabízí v podobě jakési jedinečné exotické lahůdky.

Světová zdravotnic­ká organizace existuje také proto, aby bránila vědecké standardy moderní medicíny. Napomáhá prosívat zrno od plev a odhaluje leckterá šarlatánst­ví, kterých je ostatně všude habaděj – i v tom našem panensky ctnostném a nade vše povznesené­m Česku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia