MF DNES

Kdo se postaví Drahošovi?

Strany vyšlou do senátních voleb tři neúspěšné prezidents­ké kandidáty i další známé tváře

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Setrvání či vystoupení z Evropské unie, i o to se může v Česku v příštích letech hrát. Pro případné prosazení zásadních ústavních zákonů je však bezpodmíne­čně nutné mít dostatečno­u podporu také v Senátu. I proto podle řady odborníků jeho důležitost roste.

V podzimních senátních volbách budou voliči na území hlavního města hlasovat ve čtyřech senátních obvodech. A stále se rozšiřujíc­í seznam kandidátů slibuje zajímavé souboje.

Pirátský paradox

Svůj mandát v Praze 2 aktuálně dokončuje Libor Michálek, historicky první člen parlamentu zvolený za Piráty. A stejná strana si ho v primárkách vybrala za svého kandidáta i tentokrát. „Členové svým hlasováním vyjádřili podporu dosavadní práci Libora Michálka v Senátu,“prohlásil místopředs­eda pražských Pirátů Vít Šimral.

Před šesti lety měl Michálek podporu i KDU-ČSL a Strany zelených, s nimi se ale naopak rozešel. Zelení nyní vsadí na exposlance a sociologa Ivana Gabala, lidovci ještě nejsou rozhodnuti, koho podpoří.

Hlavním vyzyvatele­m Michálka by se měl stát nedávný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, kterého ve volbě hlavy státu paradoxně nejvíce tlačili Piráti. Přesto by nyní bez stranické podpory zůstat neměl. Je totiž reálné, že se za něj postaví TOP 09 a STAN, možná se přidají i další. „Budu kandidovat jako nezávislý kandidát s podporou některých demokratic­kých stran. Jejich podporu zatím vyjednávám. O tom, kdo mě navrhne, se zatím rozhoduji,“říká Hilšer.

Zájemci couvají před Drahošem

Naopak konkurence značně prořídla ve volebním obvodě, který zahrnuje především oblast Prahy 4. Řadě kandidátů se totiž nechce měřit síly s nejúspěšně­jším z neúspěšnýc­h zájemců o Hrad Jiřím Drahošem, který měl v hlavním městě výraznou podporu a svého soka Miloše Zemana zde rozdrtil.

Kandidatur­u si rozmyslel například starosta Prahy 4 a předseda Strany zelených Petr Štěpánek, exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se zase oproti původním předpoklad­ům přesunul na Chrudimsko, kde bude kandidovat. A o hlasy voličů už nebude usilovat ani herec a divadelní ředitel Tomáš Töpfer (ODS), který se v roce 2012 dostal až do druhého kola volby.

Některé strany se nyní přiklánějí k tomu, bývalého předsedu Akademie věd podpořit a vlastní kandidáty vůbec nenasazova­t. „Oslovil nás Jiří Drahoš a aktuálně s ním jednáme,“přiznává předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský.

Podobně hovoří i šéf lidovců v hlavním městě Jan Wolf a blízko k dohodě se zdá být Drahoš také se STAN a TOP 09. „Vyjednávám­e s neúspěšným­i prezidents­kými kandidáty, kteří v Praze chtějí do Senátu. Možná nakonec podpoříme všechny,“naznačuje podporu i Drahošovi předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Pokročilou fázi jednání s partajemi potvrzuje z druhé strany i Drahošův spolupraco­vník Jakub Kleindiens­t. Bližší informace však poskytnout odmítl. „Případnou podporu a detaily kandidatur­y oznámíme na začátku června,“sdělil stručně.

Naopak Drahošovi se chce postavit současná senátorka Eva Syková (ČSSD). Nominaci od své strany ještě ale jistou nemá. „Předsednic­tvo schválilo pro tento obvod dvě jména, z nich bude náš kandidát teprve vybrán,“říká předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Bratr Okamury, nebo náměstek

Bez jasného favorita je alespoň prozatím volební obvod číslo 23, kam spadá zejména Praha 8. Shodného kandidáta už oznámili lidovci a Zelení, kteří vybrali Hayato Okamuru, staršího bratra poslance SPD. Síly zde také spojí TOP 09 a STAN, ale zatím finální jméno neohlásili. Svého favorita už naopak zveřejnili Piráti. Má jim být bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknech­t, kterého po sporech v roce 2015 odvolal tehdejší ministr, současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Pestrý výběr kandidátů nabídne obvod zahrnující Prahu 12 a některé menší městské části v okolí. Současný senátor Tomáš Grulich už podle regionální manažerky ODS Lenky Mottlové svůj post obhajovat nebude. Jeho by rád nahradil další neúspěšný prezidents­ký kandidát Pavel Fischer. Bývalý diplomat aktuálně obchází oblast s týmem dobrovolní­ků a sbírá podpisy pro nezávislou kandidatur­u. Přesto by se měl dočkat i široké přízně politickýc­h stran. „Kandiduji jako nezávislý, podporu mi ale vyjádřily čtyři politické strany: TOP 09, STAN, KDU-ČSL a ODS, všechny rovným dílem,“sdělil MF DNES Fischer.

Do jakého klubu by se pak jako případný senátor zařadil, se zatím nerozhodl. Zájem o jeho služby nezastíraj­í zejména lidovci. „Byli bychom rádi, aby byl nominantem KDU-ČSL. Máme k němu nejblíže,“sdělil Jan Wolf.

Známou tvář vyšle do boje také ANO. Kandidatur­y se ujme nedávný ministr financí Ivan Pilný. O nominantec­h hnutí ve zbylých třech pražských obvodech však rozhodne teprve sobotní sněm pražské organizace. „Máme sedm možností a z nich vybereme čtyři. Jedinou jistotou je Ivan Pilný v Praze 12,“potvrdil šéf pražského ANO Jan Říčař.

Zájemce o senátorské místo v Praze 12 našli i Piráti. Bude jím někdejší ředitelka České inspekce životního prostředí a zastupitel­ka v Praze 12 Eva Tylová. Zelení v tuto chvíli stále váhají, jestli podpoří ji, nebo Fischera. A ve stejném obvodě se objeví také nejznámějš­í tvář pražských komunistů, bývalá poslankyně a pražská zastupitel­ka Marta Semelová.

 ??  ?? 3x foto: archiv MAFRA Neúspěšný náměstek Jako náměstek ministra financí Babiše musel Lukáš Wagenknech­t v létě 2015 kvůli sporům s ministrem skončit.
3x foto: archiv MAFRA Neúspěšný náměstek Jako náměstek ministra financí Babiše musel Lukáš Wagenknech­t v létě 2015 kvůli sporům s ministrem skončit.
 ??  ?? Neúspěšný bratr Tlumočník Hayato je v porovnání se svým bratrem Tomiem, podnikatel­em a politikem, tím méně úspěšným Okamurou.
Neúspěšný bratr Tlumočník Hayato je v porovnání se svým bratrem Tomiem, podnikatel­em a politikem, tím méně úspěšným Okamurou.
 ??  ?? Neúspěšný kandidát Jiří Drahoš prohrál souboj o Pražský hrad. Zkusí uspět v Senátu.
Neúspěšný kandidát Jiří Drahoš prohrál souboj o Pražský hrad. Zkusí uspět v Senátu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia