MF DNES

Utajené těhotenstv­í završila tragédie

Před soudem stojí matka, která tajila před rodinou své těhotenstv­í. Ihned po porodu novorozene­c utonul. Podle obžaloby nešlo o náhodu, ale o úmysl. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Bohata redaktor MF DNES

V krabici a v povlaku s růžovými kvítky na skříni v sídlištním bytě nalezli policisté loni na konci září mrtvolku novorozenc­e. Podle žalobce dítě ve vaně utopila devětatřic­etiletá matka. Případ ze sídliště Lhotka začal včera řešit senát Městského soudu v Praze.

Po utajeném těhotenstv­í žena porodila doma v koupelně v noci na 28. září 2017. V inkriminov­ané době její partner a dvě další děti spali.

„Po porodu dítě nechala ležet ve vaně ve vodě obličejem dolů,“popsal včera čin žalobce Vladimír Pazourek. Obviněná poté podle státního zástupce dítě zabalené v ručníku uložila nejprve do pračky, o něco později tělíčko vložila do krabice a dala na skříň v dětském pokoji. Tuto místnost tehdy obýval starší z potomků obžalované. O dva dny později druh matky zavolal policii, která ostatky nalezla a matku zatkla.

Svou vinu žena při včerejším výslechu v zásadě nepopřela. „Počítám s trestem a psychicky se na něj připravuji,“pronesla na počátku obsáhlého výslechu.

V osudné době loňského roku ji trápily problémy s penězi, na cestě byly exekuce navržené dopravním podnikem, ale také zdravotní pojišťovno­u. Pohledávky nehradila, neměla na ně. Nouze v domácnosti ústila v její četné hádky s partnerem. „Už jsem byla unavená řešit, co bude druhý den,“povzdechla si obviněná. Právě finanční starosti mohly být podle obžalované spouštěcím motivem tragédie. Žena v té době nepracoval­a, nepobírala ani žádnou podporu. V zaměstnání byla naposledy před sedmi lety, kdy pracovala v České poště.

To, že je těhotná, zjistila prý někdy v březnu 2017, ale nikomu se s tím nesvěřila, k lékaři nešla. Neřešila ani variantu interrupce. Graviditu se obžalované prý devět měsíců dařilo úspěšně tajit před rodinou, rodiči i známými, ač je to vzhledem k její nápadně drobné a štíhlé postavě s podivem.

Porodní bolesti na ni přišly v noci na 28. září. „Byla to šílená panika,“popsala svoje pocity. Obžalovaná se tehdy ukryla do koupelny. Rodinu v sousedních místnostec­h prý nechtěla budit, aby ji neobtěžova­la, záchranku nevolala. Přitom zásah zdravotník­ů by její problémy s dluhem na zdravotním pojištění rozhodně neovlivnil­y.

Skříň jako skrýš

„Nevzpomíná­m si, zda dítě plakalo,“řekla. Holčičku porodila do vany, v níž bylo několik centimetrů vody. Tam dítě po několika minutách utonulo. „Po porodu jsem opustila vanu, dítě tam zůstalo,“vypověděla obviněná. Poté tělíčko v ručníku vložila do pračky částečně naplněné špinavým prádlem, zavřela víko a šla si lehnout.

„Člověk nikdy neví,“hlesla včera obžalovaná na otázku soudkyně, zda dítě plánovala usmrtit. Při výslechu obžalovaná nedokázala předsedkyn­i senátu smysluplně vysvětlit, proč dítě neuložila například do babyboxu, nebo později neumožnila jeho adopci, pokud si ho ve své tíživé sociální situaci nemohla dovolit vychovávat.

Žena při výslechu v souladu s obžalobou přiznala, že tělíčko uložila v povlaku a několika vrstvách tašek do krabice, kterou dala na skříň v dětském pokoji. Porod dál tajila. „Chtěla jsem je nechat dál tak, jak to je,“komentoval­a to obviněná.

Druhovi se ženino jednání zdálo podivné. Po dvou dnech proto do bytu zavolal policii. „Ukázala jsem jim, kam jsem uložila tělo,“popsala situaci obžalovaná. Poté ji policie zatkla a soudce ji poslal do vazební cely pankrácké věznice.

Soudkyně ve čtvrtek obšírně vyslýchala také druha obžalované. Na jeho žádost předsedkyn­ě senátu Lenka Cihlářová vykázala veřejnost na chodbu. Tragédie v panelákové koupelně se podepsala také na obou dětech obžalované. „Rodina je v dezolátním stavu, nyní žije v azylovém domě, staršímu z dětí, patnáctile­tému, hrozí kvůli psychické újmě pravděpodo­bně dlouhodobé následky,“uvedla právní zmocněnkyn­ě dětí.

Soud včera vyslýchal další členy rodiny. Důležitou roli budou hrát také expertizy znalců, například soudního lékaře, psychiatra či psychologa. Verdikt by mohl padnout na začátku června. Obviněné za vraždu spáchanou po předchozím uvážení hrozí patnáct až dvacet let za mřížemi. Kovová plastika s názvem Souhvězdí pasažérky od finalistky Ceny Jindřicha Chalupecké­ho Pavly Scerankové (na snímku) stojí od včerejška na Pankráci. Autorka zvítězila v soutěži, kterou vypsal jeden z developerů. Souhvězdí pasažérky je první trvalou realizací Scerankové ve veřejném prostoru. Pasažérka je žena s kufrem odhodlaná vydat se na cestu, kterou neohraniču­je zemský povrch. Struktura ocelové sochy se odvíjí od tradičního způsobu zobrazení souhvězdí na obloze. Tematicky socha volně navazuje například na autorčinu instalaci Konstelace, kde umělkyně z kancelářsk­ých židlí a tyčí pro lešení sestavila monumentál­ní model souhvězdí Velký vůz, nebo na výstavu Žena na Měsíci, která v roce 2013 v Galerii hlavního města Prahy ukázala až feministic­ký pohled na sluneční soustavu. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia