MF DNES

Ahoj, Sparto. Lafata zítra zamává Letné 112

V zápase s Olomoucí půjde Spartě o mnohé. Silného soupeře potřebuje porazit, aby ho přeskočila v tabulce a měla šanci na třetí místo. A do toho se bude loučit kapitán.

-

Petr Procházka reportér MF DNES

Fotbalista Jakub Podaný teď hraje fotbal za Duklu, za sebou ale má i sparťansko­u minulost. Takže se v kabině na Letné potkával také s Davidem Lafatou.

„Na tréninku jsem pravidelně žasnul. Stačilo poslat před branku jakýkoliv centr a David to pokaždé uklidil do branky,“popsal Podaný osobní zkušenost s kanonýrem.

Ano, přesně tohle je David Lafata. Útočník s obrovským darem, díky němuž během bohaté kariéry dokázal střílet gól za gólem.

Za Spartu jich nastřílel 112, je nejlepším kanonýrem v historii české ligy, kde mu pouhé dvě trefy chybí k dosažení hranice magické dvoustovky. Nyní má Lafata už pouze dva zápasy na to, aby svou úchvatnou bilanci ještě vylepšil.

Už jen krajský přebor

Po sezoně totiž ukončí kariéru profesioná­lního fotbalisty.

„Mohl jsem ještě prodloužit smlouvu a sbírat starty po minutách, ale nechtěl jsem jen paběrkovat. Rozhodl jsem se skončit a rozloučit se s klubem důstojně,“prohlásil David Lafata.

Nabídku na setrvání v nejvyšší soutěži měl také od Jablonce, v jehož dresu zářil před přestupem do Sparty. Už ale nechtěl zůstávat tak daleko od domova, který má na jihu Čech.

Proto už bude nastupovat pouze za Olešník v krajském přeboru a v českobuděj­ovickém Dynamu nastoupí u dětí jako trenér speciálníc­h dovedností.

„Je to krok do neznáma, ale zůstanu u fotbalu, takže už se na to těším,“uvedl. „Důležité je, že budu mít více šancí být s rodinou.“

Když v lednu 2013 přestupova­l do Sparty, bylo mu už přes třicet roků. Našlo se plno skeptiků, kteří transfer kritizoval­i.

Jenže Lafata opakovaně dokázal získat korunu pro krále ligových střelců a trefoval i důležité góly v evropských pohárech. S kapitánsko­u páskou na rukávu se stal hlavní tváří Sparty a oblíbencem fanoušků.

branek nastřílel zatím David Lafata za Spartu napříč soutěžemi.

V lize nastupoval také za Jablonec, mateřské České Budějovice a Jihlavu, celkem má na kontě 415 zápasů, v nichž ke 198 brankám přidal 41 asistencí.

Vyzkoušel si i zahraniční štace v Austrii Vídeň a řeckém Xanthi, devět gólů nastřílel v dresu národního týmu, za který si připsal 41 startů.

„Čekají mě poslední dva zápasy, které prožiju jako hráč Sparty. Při tom s Olomoucí bych se rád rozloučil s fanoušky,“vzkázal Lafata.

Spartu čeká těžký úkol. Podobného střelce, jakým byl její kapitán, zatím ani zdaleka nenašla.

„Lafi je někdo, kdo chce vždycky dát gól. Fantastick­á vlastnost. I když vstřelí dva tři, tak chce dát čtvrtý. A nejde jen o něj, vždy dělá všechno pro to, aby jeho tým přidal další branku, nejen on sám. Má prostě skvělou vůli,“řekl majitel Sparty Daniel Křetínský pro klubový web. „Jeho příchod z Jablonce považuji z hlediska přínosu hráče pro tým za jeden z nejpoveden­ějších transferů za dobu, co jsem ve Spartě.“

V letošním ligovém ročníku má David Lafata na kontě zatím pět branek, na jaře vstřelil pouze jednu. Také proto, že do zápasů často naskakuje jen jako náhradník.

Zápas Sparty proti Olomouci začíná zítra od 16 hodin. Ani v posledním ligovém kole neopustí Sparta metropoli, nastoupí na hřišti Bohemians 1905, tedy Klokanů.

Jako klokan si možná vyskočí i David Lafata, pokud bude rozlučka úspěšná, vítězná, gólová...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia