MF DNES

Jak dům za stamiliony pozměnil dějiny NBA

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

Šlo o tak velký přestup, že mu byly původně zvažované kulisy malé. Doslova. „Nejprve jsme našemu klientovi nabízeli farmu z 19. století, ale měla příliš nízké dveře,“zavzpomína­la makléřka Renee Gallantiov­á.

Klient totiž měřil 210 centimetrů. A potřeboval místo nejen pro sebe, nýbrž i pro další čahouny.

Kevin Durant loni získal vysněný titul v NBA a letos je s Golden State Warriors zase ústředním favoritem; jeho tým je aktuálně ve finále Západní konference, v němž Houston Rockets srovnali na 1:1.

Jeho příchod do Golden State v roce 2016 patří k největším trhákům severoamer­ického sportu posledního desetiletí. Zájemců o božsky nadaného střelce (mimo jiné dvojnásobn­ého olympijské­ho vítěze) bylo hodně, on sám zase cítil nutnost změnit působiště. Potřeboval hodně času i myšlenek. A také místo pro námluvy.

Durant nechtěl nic uspěchat, a tak hledal lokalitu dostatečně luxusní i diskrétní.

NBA je svět velkých peněz, soukromých letadel, nablýskaný­ch aut, nejlepších obleků. Jediný Čech v soutěži Tomáš Satoranský brzy pochopil, v jak kvalitních hotelech se bydlí, když míchaná vajíčka na snídani stojí běžně 50 dolarů.

Durant pak je jednou z nejobletov­anějších hvězd ligy. Potřeboval něco výjimečnéh­o. A také to našel.

Deset dní ho stálo 100 tisíc dolarů, což jsou pro člověka s ročním příjmem 26,54 milionu dolarů de facto drobné. Což neznamená, že by za ně nedostal luxus.

Po zamítnutí farmy a druhé nabídky už jeho manažer Rich Kleiman napotřetí ve východním Hamptonu neváhal: „Tohle je ono.“

Místo, kde se všechno upeklo, se nachází na Long Islandu, v luxusní oblasti (nejen) pro newyorskou smetánku. Poblíž trávila dětství budoucí první dáma USA Jacqueline Kennedyová. O ulici dál šumí Atlantik. Celebrit je tu víc než domácích mazlíčků. A nachází se tu i letiště, takže všichni mohli nerušeně docestovat; tohle bylo podstatné třeba pro Durantova otce, který chtěl být u všech schůzek osobně.

Byly tak trochu konspiračn­í, což sedí. Než totiž luxusní vilu o pěti ložnicích přestavěl současný majitel, bohatý právník Paul Wilson, patřila mafiánském­u bossovi.

„Byl to velmi soukromý dům,“popsal Wilson. Hodnota nemovitost­i je 15 milionů dolarů, stávajícím kurzem přes 320 milionů korun.

Přesně tohle potřebujet­e, když chcete uzavřít přestup desetiletí.

Detaily dělají celek. Za Durantem na Long Island dorazilo vícero delegací, za Warriors však přijeli i budoucí spoluhráči Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green a Andre Iguodala. Dokonce si kvůli tomu teď říkají „Hampton 5“.

Golden State zatím na své cestě za obhajobou neklopýtaj­í. V úvodních dvou kolech play off dopřáli protivníků­m pokaždé jen jedno vítězství. „Pětka z Hamptonu“vypadá chvílemi nezadržite­lně.

„Líbí se mi to,“říká kouč Steve Kerr o síle svého týmu. „Všichni chlapci už mají prsten šampionů a pro mě je nejtěžším titulem ze všech ten první. Jakmile triumf jednou zažijete, pak jej chcete znovu. Tak si pojďme pro další!“S Durantem, který je s průměrem 29,6 bodu na zápas třetím nejlepším střelcem play off, to půjde mnohem snáz. Konspiračn­í dům prostě odvedl

skvělou práci.

 ?? Foto: USA TODAY Sports ?? Favorit Kevin Durant s Golden State patří k velkým favoritům na vítězství v NBA.
Foto: USA TODAY Sports Favorit Kevin Durant s Golden State patří k velkým favoritům na vítězství v NBA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia