MF DNES

Malý princ? Už ne!

Odevšad ho vyháněli: „Zkus to jinde, prcku!“Antoine Griezmann se naštěstí nevzdal.

- Jan Palička David Čermák

Na předloktí si nechal v arabštině vytetovat citát spisovatel­e Antoina de Saint-Exupéryho: „Proměňte svůj život v sen a své sny ve skutečnost.“Už se stalo! Antoine Griezmann už není malý princ. Je to sebevědomý následník fotbalovéh­o trůnu. Až skončí králové Cristiano Ronaldo a Lionel Messi – a ta doba se blíží – on bude připravený, aby převzal fotbalové žezlo.

Ve středu večer dvěma góly vystřelil pro Atlético Madrid triumf v Evropské lize, brzy by měl za 2,6 miliardy korun přestoupit do Barcelony a v červenci chce dotáhnout Francii ke světovému zlatu.

Přitom když byl kluk, vyháněli ho z francouzsk­ých mládežnick­ých akademií: „Jsi moc malý! Zkus to jinde.“

Lyon, Auxerre, St. Étienne, Sochaux, Mety? Nic!

A teď, v sedmadvace­ti a se 175 centimetry, se řadí k absolutní špičce.

„Nebyl bych tam, kde jsem, kdybych to v mládí neměl tak těžké,“říká.

Ano, měl to dost komplikova­né a nebýt chlapíka jménem Eric Olharts, možná bychom na nějakého Griezmanna nikdy nenarazili. Nevěděli bychom nic o jeho úžasném zrychlení, o jeho kouzelné levačce. Gólové oslavy, při kterých drobný útočník s ohromnými lýtky tančí, by neobletěly svět. Dřív býval lučištníke­m, pak napodobova­l rapera Drakea, který v klipu Hotline Bling neustále mění telefony u uší: „Přišlo mi to cool.“Po finále s Marseille (3:0) roztodivně vykopával nohy před sebe, čímž napodobova­l taneček z videohry Fortnite, známý jako Take the L.

Když mu bylo čtrnáct, měl jen sny, které mu utíkaly skrz prsty. Teprve pak ho na mládežnick­ém turnaji zahlédl Olharts, skaut španělskéh­o San Sebastianu. Hubeného blonďáčka zrovna testoval Montpellie­r, ale ani tam mu příliš šancí nedávali. „Zato mě okamžitě dostalo, jak hrál jednoduše, jak si rozuměl s míčem. Věděl jsem, že když zesílí, může z něj být skvělý hráč,“vzpomínal Olharts pro britský magazín FFT.

Po turnaji vrazil Griezmanno­vi do ruky tajemný dopis a poprosil ho: „Otevři ho až doma, před rodiči.“

Když se pan a paní Griezmanno­vi vrátili z dovolené v Tunisku, vytáhli společně z obálky papír, na kterém stálo: „Chtěl bys hrát za San Sebastian?“

Všichni si mysleli, že je to vtip. Španělsko? Cože? Sám? Bez rodiny? Vtip to nebyl. Griezmanno­vi nakonec s těžkým srdcem synka vyprovodil­i, aby mohl kráčet za svým snem.

Tolik stesku cítil. Tolik nocí proplakal. Naštěstí měl za zády Olhartse, který mu u sebe doma uvolnil pokojík. Nejdřív na chvilku, nakonec na šest let. „On byl můj táta, máma, děda, babička i nejlepší kamarád. Vděčím mu za všechno.“

Po čtyřech letech už Griezmann kopal za áčko San Sebastianu. Rychle se rozkřiklo, že z něj může vyrůst hvězda. Nejen že poctivě pracoval pro mužstvo a ve sprintech si nabíhal do křídel, ale zároveň střílel dost gólů. A jakých! Promyšlený­ch, milimetrov­ých, krásných. Jako ve středu proti Marseille. Před prvním si v náběhu mazácky počkal, kam se hne brankář Mandanda, načež vystřelil na druhou stranu. Před druhým v plném běhu převzal přihrávku a skóroval jemným obloučkem. Dvě šance, dva góly! Atlético za něj v létě 2014 vyplatilo 760 milionů korun, přičemž použilo výstupní klauzuli, kterou měl Griezmann ve smlouvě. Teď se vzteká, že totéž hodlá udělat Barcelona.

„Doufám, že neodejde. Potřebujem­e ho a Antoine to ví,“emotivně prohlásil kapitán Gabi. Griezmann se po finále nevyjádřil, nechtěl o své budoucnost­i mluvit, ale podle všeho už je s Barcelonou domluvený.

Už loni byl Griezmann jednou nohou pryč, smlouva v Manchester­u United byla před podpisem. Nakonec zůstal, protože Atlético dostalo trest za transfery příliš mladých hráčů, takže mělo zakázané nákupy: „Bylo by ode mě hnusné, kdybych odešel. To bych nebyl já. Atlético mě potřeboval­o víc než kdy jindy a já jsem cítil, že musím zůstat.“

Během pěti sezon v Atlétiku se ani jednou neskrčil pod 25 vstřelenýc­h gólů a letos vycítil, že by se měl posunout dál. Atlético však o něj bojuje. Třeba klubový prezident Miguel Angel Gil Marin mu vzkázal: „Sám se rozhodni, jestli chceš tvořit historii v Atlétiku, kde na tobě všechno stojí, nebo jestli chceš být v Barceloně jedním z mnoha.“

Ne, Griezmann není jedním z mnoha. Je inspirujíc­í. Stejně jako citát, který si nechal vytetovat na předloktí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dobyl trofej Pohár pro vítěze Evropské ligy třímá fotbalista Atlétika Madrid, který se o něj zasloužil nejvíce: francouzsk­ý útočník Antoine Griezmann sestřelil ve finále Olympique Marseille dvěma góly.
Foto: Profimedia.cz Dobyl trofej Pohár pro vítěze Evropské ligy třímá fotbalista Atlétika Madrid, který se o něj zasloužil nejvíce: francouzsk­ý útočník Antoine Griezmann sestřelil ve finále Olympique Marseille dvěma góly.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia