MF DNES

Jak Slováci dali Čechům Bratislavu

Zlatý míč má podvanácté stejného vítěze. Jmenuje se Petr Čech

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Rozkolísan­ou sezonu má za sebou.

Do Ligy mistrů se znovu nepodívá, protože jeho Arsenal zapomněl vyhrávat zápasy venku, tudíž se musel smířit jen se šedivým šestým místem.

Nevyšla ani možnost, že by si vstupenku mezi fotbalovou šlechtu vykopal coby vítěz Evropské ligy. Konečná přišla v semifinále.

„Škoda. Byl by to pěkný dárek k mým šestatřicá­tinám,“zalitoval Petr Čech.

Narozeniny měl v neděli, včera od novinářů převzal Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu v sezoně 2017/2018.

Podvanácté!

To číslo už zřejmě nikdo nikdy nepřekoná. Leda sám brankář může svůj rekord posunovat.

V kariéře chce pokračovat, dokud mu zdraví dovolí.

Konkrétně chce pokračovat v Arsenalu, byť zatím nemůže vědět, jakou roli mu svěří nový trenér.

Dlouhatáns­ká éra manažera Wengera skončila, nástupce se hledá. Pár týdnů to vypadalo na bývalého kapitána Mikela Artetu, který už klubovým šéfům předložil strategick­ý plán na příští dva roky. Teď se zdá, že do trenérskýc­h námluv skočil Unai Emery, vášnivý baskický detailista, který skončil v Paříži.

Těžko říct, co bude s Čechem, když se neví, kdo na trenérskou lavičku vlastně usedne.

Rozhodně brankářův kontrakt s Arsenalem vyprší příští rok.

„Nepotřebuj­u žádný příslib, že budu jednička. Jen chci vědět, že budeme s konkurente­m stát na stejné startovní čáře a v přípravě si to férově rozdáme,“prohlásil.

Snad z psychologi­ckého hlediska, aby ukázal, jak sveřepě se chystá bojovat, si řekl o dres s tradičním číslem 1. Už loni o tom přemýšlel, ale s nápadem přišel později. V Arsenalu zatím nastupoval s třiatřicít­kou.

Na pozici jedničky je zvyklý odjakživa. Blšany, Sparta, Rennes, Chelsea. Až během poslední sezony v Chelsea se musel podvolit, protože dorazil Thibaut Courtois a trenér Mourinho dal mladému Belgičanov­i přednost. Bez boje.

„Tehdy jsme na stejné startovní čáře nestáli. Teď bych nerad, aby se situace opakovala.“

Předpoklád­á se, že Kolumbijec Ospina z Arsenalu přestoupí a nový trenér, ať jím bude kdokoli, si přivede i nového brankáře. „Nijak se tím nestresuju. Soustředím se na sebe.“

Na sebe a na své tělo, protože ze všeho nejvíc potřebuje být fit. V posledních týdnech ho pobolívají záda, takže během rychlé pražské návštěvy si kromě jiného poprosil o termín u zázračného fyzioterap­euta Ko- láře. Jinak to byl frmol jako obvykle, a to má Čech dovolenou.

Letadlo z Londýna mělo včera lehké zpoždění, tak honem pro Zlatý míč. „Ta žížala je čím dál těžší,“vtipkoval, když s mohutnou a vratkou trofejí pózoval fotografům s výhledem na prosluněno­u Prahu.

Na Smíchově dal pár předem domluvenýc­h rozhovorů a spěchal do Dejvic, kde čekala rodina. Přijela z Plzně, aby nejslavněj­šího z Čechů mohla aspoň chvíli vidět a popřát k narozeniná­m. Odpoledne zvuková zkouška na bicí, následně Čech vystupoval s kapelou Eddie Stoilow na večírku společnost­i Sport Invest, která brankáře zastupuje a právě včera u Vltavy slavila dvacáté výročí. Dnes zpátky do Londýna. Za dva týdny se Čech do Prahy vrátí, protože slíbil bývalému reprezenta­čnímu kapitánovi Tomáši Rosickému, že si na Letné zachytá při jeho benefici: „Když budu zdravý, určitě nastoupím.“

Pak už se pomalu začne chystat, aby se taky v příští sezoně stal jedničkou Arsenalu.

S jedničkou na zádech.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia