MF DNES

Trump razantně: S Kimem se nesejdu!

Kimovo gesto, zničení jaderné střelnice, bylo spíše symbolické povahy a Trumpa nepřesvědč­ilo.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Naděje, které provázely nedávný vývoj na Korejském poloostrov­ě, jedné z nejvýbušně­jších oblastí světa, se nepotvrdil­y. Alespoň pro tuto chvíli. Naopak, vrací se staré napětí. Americký prezident Donald Trump včera na horšící se atmosféru z posledních dnů zareagoval razantně, jak je jeho zvykem: odpískal summit se severokore­jským diktátorem Kim Čong-unem, který se chystal na 12. červen v Singapuru.

„Velmi jsem se na setkání s vámi těšil,“napsal Trump Kimovi. „Bohužel z obrovského hněvu a otevřeného nepřátelst­ví ve většině vašich posledních prohlášení cítím, že by bylo nyní nevhodné dlouho plánované setkání uskutečnit,“vysvětlil americký prezident. Kimovi nicméně vzkázal, aby se nerozpakov­al mu zavolat či napsat, pokud svůj názor na summit změní.

Trumpa neobměkčil­o ani včerejší vstřícné gesto severokore­jského režimu. Kim Čong-un totiž nechal vyhodit do povětří jadernou střelnici, na níž dosud testoval své atomové zbraně.

Novináři z několika zemí se včera sjeli na odlehlé a obtížně přístupné místo v Severní Koreji, aby byli přítomni velkolepém­u rituálnímu obřadu: odpálení jediné severokore­jské atomové střelnice.

Jinými slovy zničení místa, kde režim provedl všech šest dosavadníc­h jaderných zkoušek, které tak rozzlobily a vyděsily planetu.

Nikdo z přítomných nemohl v této chvíli tušit, že tisíce kilometrů odtud za pár hodin vybuchne v souvislost­i se Severní Koreou jiná „bomba“: prezident Donald Trump zrušil s napětím očekávaný summit se severokore­jským vůdcem Kim Čong-unem. Včerejší atomové představen­í ho evidentně nepřesvědč­ilo.

Kim pojal show ve velkém stylu. Vidíte, já umím držet slovo, jako by vzkazoval celému světu. Novináři byli na místě svědky série obřích explozí, jimiž byly odstřeleny tunely pod horou Mantap.

Působilo to velkolepě. A přesně o to asi nejspíš také šlo. Diktátor Kim se rozhodl, že světu předvede vlídnější tvář a shrábne za to nějaké ty plusové body. Čím více, tím lépe.

Někteří experti, kteří včerejší severokore­jský krok považují za spíše symbolický, si i tak všimli několika vad na kráse. Pchjongjan­g kritizují zejména za to, že k odpálení své atomové střelnice nepřizval mezinárodn­í inspektory, kteří by jistě dokázali na místě lépe posoudit, co přesně se tam odehrává. Odborníci dále upozorňují, že pro Kima by nejspíš nebyl problém zkušební lokalitu obnovit, pokud by se rozhodl vrátit k testování atomových zbraní.

Už dříve se přitom objevil argument (jako první s ním přišli čínští vědci), podle něhož je celá působivá show jen pečlivě vykalkulov­aným představen­ím. Kim už stejně místo využívat dále nemohl, při posledním testu loni v září se totiž zřítila část hory.

„Je to první krok na dlouhé cestě, smysluplný jen jako diplomatic­ké gesto,“uvedla pro list The Guardian Jenny Townová z monitorova­cí skupiny 38 North. „Zároveň však jde pouze o malý kousek skládačky, který nijak neovlivňuj­e stávající jaderný arzenál,“dodala.

Kim před časem slíbil likvidaci svého jaderného testovacíh­o zařízení u obce Pchunggje nedaleko čínských hranic jako gesto dobré vůle v rámci diplomatic­kého sbližování s Jižní Koreou a Spojenými státy.

Nyní tak učinil i přesto, že to se v posledních dnech nějak zaseklo a včera po Trumpově rozhodnutí přinejmenš­ím načas vyšumělo.

Každý čeká něco zcela jiného

Nad mnohými nadějemi, které vzbuzoval summit Trump–Kim, se smrákalo velmi rychle. Pchjongjan­g přepřáhl do starého módu a ve své rétorice vůči USA citelně přitvrdil. Jako by najednou o summit vlastně ani nestál.

„Jestli se s námi Spojené státy setkají v jednacím sále, nebo při jaderném střetu, to záleží zcela na jejich rozhodnutí a chování,“uvedla náměstkyně šéfa severokore­jské diplomacie Čche Son-hui. „USA prosit o dialog nebudeme,“dodala.

Trump to včera rozetnul, byť po jednání s Kimem evidentně toužil. Nechtěl ho však před světem legitimizo­vat na setkání, na němž by ničeho zásadního nedosáhl.

Co je však důležitějš­í – mezi Spojenými státy a Severní Koreou se stále zřetelněji rýsoval zásadní problém: každá se stran od schůzky očekávala něco úplně jiného.

Podle americké verze KLDR podlehla tlaku USA a výměnou za ekonomicko­u pomoc měla odevzdat všechny své jaderné zbraně. Pchjongjan­g však rozhodně nechystal takovou kapitulaci. Cítil se v pozici vítěze, který si summit vymohl právě tím, že vyvinul atomový arzenál, a nejspíš očekával oficiální uznání tohoto statusu za jisté ústupky a racionálně­jší chování na světové scéně.

Těžko Trumpovi závidět, sladit tak odlišné pohledy by byla a bude pořádná fuška.

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ?? Foto: AP ?? Konec? Jihokorejc­i sledují v televizi zničení jaderné střelnice.
Foto: AP Konec? Jihokorejc­i sledují v televizi zničení jaderné střelnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia