MF DNES

Památkáři odmítají bourat železniční most u Výtoně

- — Benedikt Lederer

Přes sto let starý železniční most mezi Výtoní a Smíchovem chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nechat zbourat. Podle jejího průzkumu je ve špatném stavu a oprava se nevyplatí. Současnou rezavou konstrukci chce proto nahradit kopií.

Proti plánu správce tratí se už nyní staví památkáři. „Jsme absolutně proti bourání. Jde o hodnotnou kulturní a technickou památku. Sejmutí památkové ochrany by byl precedens do budoucna,“říká mluvčí Národního památkovéh­o ústavu v Praze Andrea Holasová. Ve středu nechtěla instituce situaci komentovat, nyní je už s plánem SŽDC blíže seznámená.

Pro bourání musí SŽDC nejdříve docílit sejmutí památkové ochrany z mostu. Což může udělat jen ministerst­vo kultury. „Jelikož jsme zatím nedostali takovou žádost, nemůžeme se k tématu vyjadřovat,“uvádí mluvčí resortu Simona Cigánková.

Obrat po dvou letech

Magistrátn­í památkáře, kteří by se k věci při jejím projednává­ní měli také vyjádřit, současný projekt železničář­ů zaskočil. „Před dvěma lety nám při jednání říkali, že bude most opraven na třicet let. Teď přichází s něčím novým a my budeme chtít záměr prozkoumat,“říká ředitel magistrátn­ích památkářů Jiří Skalický.

Odbor památkové péče města podle něj bude po SŽDC požadovat další nezávislý posudek stavu železniční­ho mostu, jeho statiky a kondice konstrukce. Podklady k rozhodnutí by měl podle Skalického dodat Kloknerův ústav, jenž dělal posudek i pro Libeňský most, o jehož zbourání uvažuje hlavní město.

Správa tratí zároveň nepočítá s tím, že by přes nový most vedly tři koleje, jak požaduje magistrát. Přitom už dříve společnost uvedla, že současné dvě koleje přes most jsou plně vytížené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia