MF DNES

Fakta Protikuřác­ký zákon

-

● Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který mimo jiné zakázal v hospodách kouření, začal platit 31. května 2017. ● Letos udělili hygienici v Praze šest za jeho porušení celkem ● Podle průzkumu společnost­i STEM nevadí zákaz kouření v restaurací­ch a hospodách 68 procentům „Nezaznamen­ali jsme prakticky žádný úbytek hostů,“říká Pavel Protiva z Plzeňského restaurant­u Kopyto. Stejně je na tom třeba Radegastov­na Peron. Obě provozovny však mají k dispozici letní zahrádku, což je oproti hospodám bez zahrádek zvýhodňuje.

Žádný zápach z cigaret

ale nepřinesl jen snižování spotřeby piva v restaurací­ch. Na konci května do ulic vyrazily takzvané antikonfli­ktní týmy Prahy 1, které měly usměrňovat hlučné kuřáky před bary a upozorňova­t na zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Zda budou kritizovan­é hlídky chodit centrem Prahy i v letošní letní sezoně, ještě není jisté. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se zatím o jejich znovuzaved­ení nerozhodlo.

Radnice centrální městské části ale zákon pocítila na stížnostec­h od občanů. „Počet stížností se zvýšil oproti době před platností zákona zejména na hluk a nepořádek tam, kde jsou restaurace pod bytovými okny,“uvádí mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Nejvíce stížností přibylo v problémový­ch ulicích Starého Města, jako je Dlouhá nebo Vězeňská. Náklady na úklid nedopalků před bary a hospodami ale zůstaly stejné jako v předchozíc­h letech.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Změna klientely Protikuřác­ký zákon některým pražským hospodám ubral část klientů. Ubylo i vytočeného piva.
Foto: František Vlček, MAFRA Změna klientely Protikuřác­ký zákon některým pražským hospodám ubral část klientů. Ubylo i vytočeného piva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia