MF DNES

Na co si dát pozor při koupi staršího bytu

- — Eva Moniová

Na prohlídku staršího bytu je dobré s sebou přivést stavebního odborníka. Pokud se spolehnete jen na svou intuici, může být pozdější rekonstruk­ce neúměrně drahá.

Stavba může mít skryté vady, které jsou velmi těžce rozpoznate­lné. „Bohužel, při současném stavu, kdy se u atraktivně­jších staveb musíte rozhodovat velmi rychle, nemáte možnost si stavbu dobře prohlédnou­t a nechat si vypracovat posudek stávajícíh­o stavu, je velké nebezpečí neúměrných nákladů na rekonstruk­ci,“upozorňuje Štěpán Toman z Architekto­nické studia Ting.

Starší byty jsou dosti často na hranici svého používání, proto je zapotřebí rekonstruo­vat koupelnu, WC, kuchyni a případně i rozvody elektroins­talace.

„Člověk, který kupuje byt jako investici, by se měl primárně zaměřit na konstrukčn­í řešení domu, stoupačky, okna, zateplení domu a případně dostupnost bytu v různých nadzemních podlažích s výtahem nebo bez výtahu,“vypočítává Luděk Lošťák, majitel společnost­i Comfort Space, která vydává certifikát „Prověřená nemovitost“.

Pokud bytový dům sám o sobě není v dobrém technickém stavu a znamená to, že bytové družstvo či SVJ musí provést do domu značné investice v rámci oprav rozvodů, zateplení či opravy střechy, je důležité vzít i tyto aspekty velmi vážně. „Sebelepší byt nemusí být mnohými zájemci o nemovitost­i vnímán dobře, pokud je zjevné, že bytové družstvo či SVJ se o dům jako takový nestarají a ten chátrá,“říká Lošťák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia