MF DNES

Kde před dovolenou nejlíp vyměnit peníze

Redaktoři MF DNES zmapovali v českých městech, jak se liší nejčerstvě­jší kurzy koruny vůči euru a v kterých směnárnách je výhodné nakupovat.

- František Strnad a krajští redaktoři MF DNES

Rozdíl více než čtyři koruny za jedno euro, tedy i několik tisíc korun při nákupu hotovosti na běžnou dovolenou může dělat výběr směnárny. Zjistili to redaktoři MF DNES, kteří se vypravili na obhlídku směnáren po celé republice. Na nejdražší eura narazili v centru Prahy: 30 korun za jedno.

Naopak v Ústí nad Labem bylo možné si euro vyměnit za 25,60 koruny. Při směně za 15 000 si tak zákazník v centru Prahy pohorší o 86 eur, tedy 2 202 korun. Ale i směnárny v hlavním městě nabízejí slušné kurzy. V okolí Florence si jde eura nakoupit za 25,85 koruny. Zákazník si může v Praze také usmlouvat lepší kurz. Směnárna v centru na euru běžně sleví i korunu. Někteří pražští směnárníci si za transakci účtují poplatky, které mohou být až 20 procent z celé měněné částky. Když tak zákazník mění eura za 10 000 korun, dostane jen osm tisíc. I snížení poplatku se dá v Praze vyhádat. V Brně si reportéři nejvýhodně­ji vyměnili za 25,75, přičemž tam většina směnáren lepší kurz než 26 korun za euro nenabízí. V Brně také narazili na nejdražší krajskou směnárnu – kurz 26,30. Za méně než 26 korun se dá vyměnit i ve Zlíně, v Pardubicíc­h nebo Karlových Varech.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka může cena eura do prázdnin ještě klesnout. „Koruna se poslední dobou dostává pod tlak kvůli situaci na světových trzích, která by se měla aspoň částečně zklidnit. Navíc domácí měnu může podpořit centrální banka signálem o rychlejším zvýšení sazeb,“uvedl Vlk pro MF DNES.

Klienti, kteří si chtějí zbylé valuty z dovolené vyměnit zpět na koruny, by měli být opět nejvíce obezřetní v hlavním městě. Některé směnárny euro vykupují i za pouhých 13 korun.

Euro za 23 korun? Na to zapomeňte, důrazně vysvětluje pražskému číšníkovi směnárník, který vykupuje a prodává valuty u Václavskéh­o náměstí. Hospodský namítá, že směnárna s kurzem 23 korun ještě včera souhlasila. To prý ale bylo u kolegy a dnes je všechno jinak. Dvojice se nakonec dohodne: směnárna dá číšníkovi 22 korun za každé euro. Na tabuli přitom svítí výkup za šestnáct korun. Prodává se za třicet.

V centru Prahy, kde směnárny líčí na důvěřivé turisty, se vyplatí smlouvat. Platí to hlavně při nákupu. Směnárna v hlavním městě po pár minutách zlepší kurz i o korunu.

Pokud naopak rozměňujet­e peníze na dovolenou v krajském městě, vyplatí se obejít více směnáren. Pokusy o licitování obvykle nezabírají. To je výsledek týdenního průzkumu redaktorů MF DNES, kteří zmapovali směnárny v českých městech.

Na nejlepší kurz eura redaktoři natrefili v Ústí nad Labem, kde za euro směnárna požadovala 25,60 koruny. Naopak nejméně výhodná byla z testovanýc­h podniků jedna brněnská směnárna, kde chtěli od zákazníka 26,30 koruny. Pokud si za těchto podmínek člověk chce na dovolenou vyměnit eura za 15 tisíc korun, tratí na rozdílu kurzu něco přes tři stovky.

„Jestli máte cestu přes město, kde vám směnárna nabídne o korunu lepší kurz, tak proč ne, ale jinak se valutová turistika vyplatí pouze při velkých částkách,“řekl MF DNES Tomáš Vlk, analytik společnost­i Patria Finance.

Směnárny v menších českých městech, jako jsou Trmice či Svitavy, měly přitom lehce horší kurz než průměrné podniky v krajských městech. Ty obvykle nabízely euro za 26 korun.

Sleva pro číšníky

Specifická je Praha. V okolí Florence si zákazník směnárny nakoupí euro za 25,85 Kč. Když se však přiblíží k historické­mu jádru města, přituhne. Na náměstí Republiky narazí na cenu 27 korun a v těsném okolí Václavskéh­o náměstí i na 30 korun. Stejné směnárny současně nabízejí mnohem realističt­ější kurz, který kopíruje celorepubl­ikový průměr, ten se však týká vyššího objemu peněz. To když u nich směňují peníze pražští restauraté­ři a číšníci, kteří běžně přijímají platby v cizí měně.

Při výměně peněz je každopádně potřeba vybrat směnárnu, která si neúčtuje poplatek za transakci. Uvádějí ho sice na kurzovní tabuli, ale ne vždy je dobře viditelný a nepozorný klient se může nechat snadno napálit. Nejedna pražská směnárna si za transakci účtuje 20 procent navíc.

I zde platí, že o výši poplatku lze jednat. Deset procent místo dvaceti nabídne každý. Na pět procent se už ale obchodníků­m většinou jít nechce, to si raději počkají na naivnějšíh­o klienta.

Další možností, jak si celorepubl­ikově vyměnit peníze na dovolenou, je navštívit klasickou kamennou bankovní pobočku. Ty se zpravidla kurzově drží lehce pod celorepubl­ikovým průměrem, za transakci si však naúčtují poplatek v rámci nižších jednotek procent. Menší poplatek – zpravidla 1,5 procenta – potom nabídnou klientům, kteří u nich mají účet. Některé svým klientům dokonce odpustí poplatek úplně.

Pokud rozměňujet­e peníze v krajském městě, smlouvání nemá příliš smysl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia