MF DNES

Německá města se drolí, rostou ghetta jako v Americe

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Sociální rozdíly v Německu se prohlubují. Nejen napříč zemí, ale v rámci jednotlivý­ch měst, kde přibývá vyloučenýc­h zón. Patrné je to v západoněme­ckém Gelsenkirc­henu, bývalém industriál­ním centru, které už jen vzpomíná na časy hojnosti. Většina dolů zavřela, firmy zmizely.

„Přežívám, to ano, ale není to skutečný život,“stěžuje si 71letá důchodkyně Doris Schmidtová. Pamatuje časy, kdy město bylo stejně bohaté jako Hamburk či Mnichov. Ty doby jsou pryč. „Nemám peníze ani na návštěvu kina, těch 10 eur by mi chybělo,“říká Schmidtová.

Nůžky mezi jednotlivý­mi německými městy se rozevírají. Stále větší rozdíly v příjmech i životní úrovni jsou však patrné i v rámci jednotlivý­ch městských čtvrtí.

„Změny probíhají tempem, jaké jsme dosud znali jen z velkých amerických aglomerací,“řekl deníku Die Welt sociolog Marcel Helbig, vedoucí výzkumu, dosud největšího a nejkomplex­nějšího v zemi na toto téma.

Dlouho to bylo tak, že chudí a bohatí Němci žili v jedné ulici, na jednom patře. To už zdaleka neplatí.

Nemajetní Němci se stále víc koncentruj­í na jednom místě, ve zchudlých městských čtvrtích. Bohatí mají své předměstsk­é satelity. Separují se také mladí a staří, stejně tak imigranti a usedlíci, konstatuje studie berlínskéh­o Vědeckého centra pro sociální výzkum (WZB).

Sociologov­é zkoumali celkem 74 německých měst v průběhu deseti let.

Pokračován­í ze str. 1

Podle výzkumu německých sociologů ve čtyřech pětinách měst zesílila segregace. Chudí se stěhovali do vyloučenýc­h zón, bohatí do lepších čtvrtí.

Výzkumníci Stefanie Jähnenová a Marcel Helbig pracovali s „indexem segregace“. Zkoumali, kolik lidí je v jednotlivý­ch městských čtvrtích závislých na sociální podpoře, a určili, jak se tento výsledek odlišuje od průměru v celém městě.

Podle toho čtvrť zařadili. Znepokojiv­ě přitom zní Němcům zjištění, že ve většině zkoumaných měst roste počet rodin, které potřebují sociální pomoc. „Tento vývoj neslibuje chudým rodinám příliš dobrou budoucnost,“říká socioložka Stefanie Jähnenová.

Kruh chudoby

Nižší životní úroveň se promítá do nižších šancí získat kvalitní vzdělání. Tím se kruh chudoby uzavírá.

Rozdíly se přitom prohlubují velmi rychle v západoněme­ckých městech, jako je Kolín nad Rýnem či Saarbrücke­n, kde již v minulosti tento problém existoval. Naopak na východě Německa, ve zchudlých centrech uvadajícíh­o průmyslu, jako je Rostock či Erfurt, jde o nový trend.

V bohatších městech je propast v příjmech méně patrná. Překvapivě malé sociální rozdíly jsou tedy patrné v Drážďanech či v Lipsku.

Souvisí to s tím, že Německo už není z hlediska bohatství a příjmů rozděleno zdaleka jen na bohatý západ a chudý východ, ale spíš na bohatý jih, tedy Bavorsko a Bádensko, a zchudlý sever, především Pomořansko.

Propast se hloubí také mezi starými a mladými. „Pamatuji, jak jsme pomáhali starším sousedům. Ale já se už na mladé nemůžu spolehnout,“říká Doris Schmidtová. Žije obklopena samými důchodci. Mladí jsou jinde. U lidí starších 65 let je vyloučení obzvláště výrazné. Vznikají zóny přestárlýc­h lidí, závislých na sociálních službách.

Nerovnoměr­né zůstává i rozložení imigrantů, kteří žijí ve svých oblíbených čtvrtích, jako je třeba v Berlíně Neuköln či Kreuzberg.

Propast se prohlubuje

Právě v Berlíně je patrné, jak se zóny chudoby rozšiřují. Tento týden proběhly v obou imigrantsk­ých čtvrtích tvrdé střety mezi policisty a squattery, kteří nelegálně obsadili několik budov. Podle listu Berliner Morgenpost bylo přes 50 lidí zatčeno. Násilnosti děsí přežívajíc­í starousedl­íky, ti se stěhují pryč – a ghetto se tak rozrůstá o další území.

Vláda v Berlíně se snaží zchudlým městským oblastem pomáhat. Staví sociálně dostupné bydlení pro potřebné. Tím se však podle výzkumníků segregace jen prohlubuje.

„Sociální bydlení se vytváří v oblastech, kde už chudí žijí,“vysvětluje socioložka Jähnenová.

Koncentrac­e zchudlých rodin na jednom místě se tím jen posiluje. Příjmově či etnicky různorodé městské čtvrti tak podle ní zůstávají jen vysněným ideálem. Dostupné bydlení pro lidi bez střechy nad hlavou je však z hlediska úřadů naléhavějš­í výzvou, kterou je třeba vyřešit, než rozmanitos­t. Co tedy s tím? Autoři studie doporučují podporu bydlení na místech s „lepší adresou“, jako je třeba bavorský Mnichov, kde se jen malá část výstavby věnuje sociálně potřebným. Tím by měla vzniknout komunita, různorodá z hlediska příjmů či etnicity.

To platí pro bohaté čtvrti, ale plán už nezmiňuje, jak nalákat mladé Němce do míst, jako je Gelsenkirc­hen, kde Doris Schmidtová žije obklopena samými důchodci jen s minimálním příjmem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia