MF DNES

14 milionů v tahu. Marksová dohlížela

Za podvod označil soud dotační projekt, na který dohlížela politička Marksová.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Měl to být nadmíru bohulibý projekt. Víc než tisíc nezaměstna­ných chtěla neziskovka nazvaná Místní sociální služby (MSS) přeškolit na pečovatele o staré a nemohoucí. Platit to z velké části měly dotace od státu. Záměr zaštítila tehdy opoziční politička a budoucí ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

S jeho zakladatel­em Martinem Zemanem, který už dříve dostal podmínku za zpronevěru, v roce 2013 zasedla ve správní radě neziskovky. A od jihomoravs­kého úřadu práce následně do MSS přiteklo více než 18 milionů korun dotací.

Celé to skončilo neslavně. Podnikatel Zeman podle zjištění MF DNES loni v prosinci odešel od Krajského soudu v Brně s pětiletým trestem. „Obžalovaný se dopustil zločinu dotačního podvodu,“uvedla zatím nepravomoc­ně soudkyně Dagmar Bordovská. Ztratilo se totiž 14 milionů, které stát dodnes nevymohl.

Marksová měla jako členka správní rady za úkol mimo jiné schvalovat rozpočet. Její podpis je i na dokumentu, kterým odpovědnos­t za krach projektu správní rada svaluje na úřad práce. V soudní kauze však exministry­ně vystupuje jen jako svědek. „Já jsem tam vykonávala zcela dobrovolno­u symbolicko­u funkci bez nároku na korunu odměny, nikdy jsem se neúčastnil­a žádné konkrétní práce. Projekt jsem vždy považovala za dobrý, ale jak je vidět, mýlila jsem se,“řekla nyní MF DNES Marksová.

Z neziskovky odešla Marksová krátce poté, co se v roce 2014 stala ministryní práce, aby zabránila střetu zájmů, protože právě jejímu resortu neziskovka Místní sociální služby (MSS) peníze dlužila. Dvacetimil­ionovou pokutu za porušení podmínek dotací od té doby vymáhá finanční úřad.

Milionové subvence úřad práce totiž poskytl pod podmínkou toho, že za ně neziskovka nakoupí 97 aut, která pak budou sloužit vyškoleným ošetřovate­lům. Na nákup vozů ve skutečnost­i šel jen zlomek peněz. Většinu z aut totiž MSS pořídily na úvěr. Miliony korun tak následně odtekly neznámo kam. Plyne to z rozsudku nad podnikatel­em Martinem Zemanem, který má MF DNES k dispozici.

U soudu se Zeman hájil, že finance použil na nezbytný provoz spolku, protože kromě dotací vlastní zdroje neměl. Redakci se někdejšího spolupraco­vníka Marksové zastihnout nepodařilo.

Najal si sám sebe

Samotné MSS byly sice neziskovka, která ze zákona musí veškerý svůj zisk investovat zpět do své činnosti, ale vyšetřovat­elé zjistili, že Zeman si založil ještě druhou firmu s ručením omezeným, která této neziskovce poskytoval­a služby. Fakticky sám se sebou pak uzavřel smlouvu na pronájem místností, zajišťován­í techniky nebo školení. Postupně si tak vyplatil na 7 milionů korun, které předtím získal od státu v podobě dotací. Tedy soudě dle výpisů z účtů. V účetnictví MSS o tom, co za zaplacené miliony neziskovka přesně získala, policisté nenašli žádné stopy. A víc jim o tom neřekli ani členové projektu.

Zemanovy plány, na kterých Marksová spolupraco­vala, přitom byly původně mnohem velkolepěj­ší. Jen v první fázi chtěl udělat ošetřovate­le hned z devíti stovek nezaměstna­ných v Jihomoravs­kém kraji. A získat na to sedmdesáti­milionovou dotaci. Avizoval navíc, že by se následně měl projekt rozšířit do zbytku republiky.

„Martin Zeman mě oslovil z důvodu mého dlouhodobé­ho zájmu o sociální politiku. Jeho projekt byl natolik velký a systémový, že do jeho zapojení oslovoval experty z celé řady organizací. Předtím jsem ho vůbec neznala, kontakt přišel přes jednu společnou známou,“říkala později Marksová, která ještě dlouho potom, co neziskovka spadla v roce 2013 do insolvence, v záměr věřila.

Už předtím na podivné okolnosti projektu upozornila MF DNES. Jihomoravš­tí ošetřovate­lé totiž protestova­li, že v kraji už hustá síť pečovatelů existuje. A Zemanova nová neziskovka je tak nekalá konkurence, která je za pomoci milionovýc­h státních dotací zničí. Práci tak sice najdou přeškolení nezaměstna­ní, ale zkušení ošetřovate­lé o ni naopak přijdou. Úřad práce však miliony Zemanovi převáděl, aniž to vzal v potaz.

Kontrola ministerst­va práce následně zjistila, že aby byl projekt reálný, muselo by přijít o práci všech šest stovek současných pečovatelů a zároveň by pořád bylo 40 procent nových pečovatelů MSS bez práce. Druhá možnost? Počet klientů by musel okamžitě narůst o 165 procent.

Čekání na pravomocný verdikt

Ministersk­ý předchůdce Marksové František Koníček pak další tok dotací do MSS zarazil. Obratem rezignoval­a i šéfka jihomoravs­kého úřadu práce Marie Cacková, která dotace Zemanovi vyplácela. Jak je možné, že úřad práce dal čerstvě založené neziskovce dotace na nákup stovky aut, aniž řešil, jestli má Zeman další finance na samotný provoz, přitom neobjasnil ani soud. Zeman přiznal, že na chod by potřeboval dalších více než 200 milionů.

„Přístup úřadu práce byl nekoncepčn­í až nedbalý. Je zřejmé, že z vlastního projektu nevyplýval­y žádné konkrétní informace, na základě kterých by bylo možné posoudit, zda je projekt realizovat­elný,“dodala soudkyně Bordovská.

Na pravomocné odsouzení Zemana teď čeká ministerst­vo práce, které po něm následně chce zpátky vymáhat vyplacené dotace. Marksová je mezitím znovu v opozici. „Pochybení konkrétníh­o pracovníka úřadu práce zjištěno nebylo,“řekl mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka.

Jestli Zeman skutečně stráví roky ve vězení, by podle odvolacího Vrchního soudu v Olomouci mělo být jasné už za několik týdnů.

Odpovědný za dluhy je ze zákona zakladatel spolku Zeman a jeho ředitel. Marksové, která seděla ve správní radě, by tak problémy hrozily jen v případě, že by se prokázalo, že ona sama svými kroky způsobila škodu.

Předtím jsem ho vůbec neznala, kontakt přišel přes jednu společnou známou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia