MF DNES

Tvrdé přistání Karly Šlechtové

Policie vyšetřuje nákup vrtulníků. Ministryně musí k výslechu

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

VČesku snad neexistuje armádní zakázka, o kterou by se nezajímala policie.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) včera dostala předvolání k výslechu kvůli zakázkám na mobilní radary a zakázce na nákup vrtulníků. „Státní zástupce nás požádal, abychom to nekomuniko­vali, protože se jedná o opravdu závažné záležitost­i,“řekla včera Šlechtová.

„Byla jsem požádána o svědeckou výpověď, a protože se výslech odehraje v (utajovaném) režimu, tak sdělím policii vše, co vím,“doplnila Šlechtová.

O tom, že státní zastupitel­ství a policie prověřují nákup vrtulníků, se až do včerejška nevědělo. Tendr je asi největší akcí, do které se ministerst­vo v posledních letech pustilo. Hodlalo za vrtulníky utratit až 13 miliard korun. O dodávku se ucházeli Američané s vrtulníky značky Bell a Italové se stroji AgustaWest­land. Paradoxem je, že zakázku ještě ministerst­vo ani nestihlo pořádně zadat, a už kolem ní krouží policie.

Prozatím vojsko udělalo jen marketingo­vý průzkum (ještě za ministra Martina Stropnické­ho z ANO), ze kterého vyplynulo, že ani jeden nabízený vrtulník nevyhovuje.

Výběr radarů za 3,5 miliardy korun běží dál. Ministerst­vo už vybralo izraelské přístroje, ale smlouvu ještě neuzavřelo.

Šlechtová včera prozradila, že už letos 8. ledna – kdy byla teprve dva týdny ve funkci – obdržela zprávu vojenské tajné služby, podle které vykazuje zakázka na radary hrubé chyby.

Zprávu špionů však ani ministr nemůže jen tak vzít a odnést na policii. Šlechtová proto nejprve zadala prověření zakázek své inspekci a pak Vojenské policii.

Pokud jde o vrtulníky, Šlechtová sdělila, že na chyby v zakázce ji prvně upozornila anonymní udání a pak dokonce i sami členové hodnotící komise. Ministryně však tají, co konkrétně je na zakázkách špatně.

I na jednoducho­u otázku, jestli jde o úmyslný, či nedbalostn­í trestný čin, odpověděla: „Toto já nemohu sdělit. Ale není to tak, že Šlechtová podává nějaké trestní oznámení na Stropnické­ho. Já si dokonce myslím, že možná o tom pan ministr ani nevěděl,“sdělila Šlechtová.

Ministerst­vo připouští informace jen o jediné slabině izraelskýc­h radarů. Není jisté, jestli je půjde připojit na systém Severoatla­ntické aliance, což je dost vážná věc.

Vyšetřován­í zakázek má podle Šlechtové na starosti Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. „Obecně nekomentuj­eme, zda se konkrétním­i podáními zabýváme,“reagovala včera stručně vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Boj ministryně o záchranu

Na druhou stranu, i když ministryně dala vlastně sama podnět k vyšetřován­í zakázek, tak ji pozvání na výslech vůbec netěší. „Je to cena za to, že jste exponovano­u osobou na ministerst­vu obrany. Šest týdnů je na mě hon. Tak si to spojte,“vyzvala novináře Šlechtová.

Důležitý je i kontext. Premiér Andrej Babiš chce nejspíš ministryni Šlechtovou vyměnit a v nedávném rozhovoru pro MF DNES připustil, že k ní má výhrady „vícero účastníků vyjednáván­í“(o nové vládě).

Šlechtové, která si chce místo v kabinetu zachránit a už vymýšlí, jak zadá v příštích letech zakázky za 90 miliard, se určitě hodí image bojovnice proti korupci (jak ostatně sama o sobě říká), která nachází chyby v zakázkách svého předchůdce. Problemati­ckým tendrem na radary se bude v červnu zabývat i Bezpečnost­ní rada státu a Šlechtová kvůli nim žádá i o schůzku prezidenta Miloše Zemana.

Jejím nástupcem ve vládě by mohl být šéf vojenské tajné služby Jan Beroun. Mimochodem, právě Berounova rozvědka Šlechtovou zásobuje zprávami o zakázkách, kvůli kterým se teď rozjelo vyšetřován­í a kvůli nimž jde Šlechtová na výslech.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vrtulníky O dodávku pro českou armádu se ucházeli Američané se stroji od firmy Bell a Italové se stroji AgustaWest­land (nahoře).
Foto: Profimedia Vrtulníky O dodávku pro českou armádu se ucházeli Američané se stroji od firmy Bell a Italové se stroji AgustaWest­land (nahoře).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia