MF DNES

Velké čínské smíření. Zatím bez Tvrdíka

Jitka Vlková, Karel Hrubeš redaktoři MF DNES Finančníci z J&T dostali zpět 11,5 miliardy korun, které jim dlužila CEFC. Podle hradního kancléře „částečné peripetie“zavinili právníci

-

Boj o česká aktiva čínské společnost­i CEFC je prozatím u konce. Skupina J&T, která minulý týden do CEFC nasadila svůj „krizový management“– Petera Kubíka a Dušana Palcra – se stahuje. Čínský kolos CITIC Group uhradil dluh 11,5 miliardy korun prostředni­ctvím své dceřiné firmy a nyní rozhodne, kdo usedne v čele CEFC. Zda se vše vrátí do starých kolejí, není zdaleka jisté.

Záležet bude na skupině CITIC, která za CEFC Europe dluh zaplatila. CITIC Group už vybrala lidi, kteří mají nahradit zástupce J&T. Podle informací MF DNES však mezi nimi v tuto chvíli není hlavní postava celé anabáze Jaroslav Tvrdík, původní místopředs­eda představen­stva CEFC Europe. Není nicméně vyloučeno, že se nominace přes víkend ještě změní.

Novou hlavní tváří CEFC Europe by se mohla stát slovenská manažerka Marcela Hrdá, která byla před převzetím firmy jedním ze členů jejího vedení.

Podle zdrojů redakce blízkých J&T byl zásadní otázkou jednání mezi oběma stranami způsob, jakým CITIC Group dluh za CEFC zaplatí. „Je to velká a složitá transakce, museli jsme najít cestu, aby to nebylo možné v budoucnu zpochybnit,“uvedl zdroj MF DNES. Čínská firma pro převedení peněz nakonec použije společnost Rainbow Wisdom, jak se předpoklád­alo minulý týden. „Transfery peněz i papírů probíhají – během dneška by to mělo být ukončeno,“uvedl pro MF DNES zdroj blízký CEFC Europe. To potvrdil i Tvrdík na Twitteru: „V průběhu dne budou vyplaceny půjčky CEFC China u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Z CEFC bude dnes (v pátek) odvolán ‚krizový‘ management J&T,“napsal Tvrdík.

Rainbow Wisdom se tak stane nejen rozhodujíc­í silou v CEFC Europe, ale i akcionářem J&T Finance Group.

Roli poměrně nečekaného interpreta dění kolem CEFC si včera přisvojil hradní kancléř Vratislav Mynář, když prohlásil, že „částečné peripetie“na obou stranách zavinili právníci. Mynář pak dodal, že je rád, že se situaci kolem dluhu CEFC podařilo urovnat. To znamená, že s definitivn­í platností společnost CITIC Group převzala všechny aktivity společnost­i CEFC Europe.

 ?? Foto: Twitter ?? Smíření Patrik Tkáč (vlevo), Jaroslav Tvrdík a Dušan Palcr našli po týdnu sporů o dluh CEFC vůči J&T bance společnou řeč.
Foto: Twitter Smíření Patrik Tkáč (vlevo), Jaroslav Tvrdík a Dušan Palcr našli po týdnu sporů o dluh CEFC vůči J&T bance společnou řeč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia