MF DNES

Na vyznamenán­í poslanci navrhli Ledeckou i Čecha

- — Josef Kopecký

Poslanci navrhují prezidento­vi Miloši Zemanovi udělit státní vyznamenán­í dvojnásobn­é olympijské vítězce Ester Ledecké i bývalému reprezenta­čnímu fotbalovém­u brankáři Petru Čechovi.

Oba by podle většiny Sněmovny měli obdržet vyznamenán­í za zásluhy v oblasti sportu. Seznam, který má celkem 28 jmen, v pátek schválila Sněmovna.

Ledecká zvítězila na letošní olympiádě v Pchjongčch­angu v super-G na lyžích a v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Jen jeden poslanec hlasoval proti tomu, aby byla navržena na vyznamenán­í, a to Pavel Růžička z klubu ANO.

Petr Čech, který nyní chytá v londýnském Arsenalu, patří k nejlepším brankářům na světě. Je držitelem bronzové medaile z mistrovstv­í Evropy

„Podle našeho názoru je vyhláška v souladu s platnými zákony, což opakovaně potvrdilo ministerst­vo financí,“uvedla i Macurova náměstkyně pro finance Iveta Vozňáková (hnutí Ostravak).

Město je podle ní již účastníkem několika soudních nebo jiných sporů s provozovat­eli hazardu. „Dosud ale žádná instituce nekonstato­vala, že jsme postupoval­i protizákon­ně,“argumentuj­e.

Mluvčí antimonopo­lního úřadu v Portugalsk­u a řadu úspěchů měl i v londýnském klubu Chelsea.

Řád bílého lva ve vojenské skupině Sněmovna doporučuje Zemanovi propůjčit in memoriam válečnému veteránovi Květoslavu Prokešovi, kterého popravil komunistic­ký režim za protikomun­istický odboj, ale připomíná, že ostravská či jiná vyhláška sice může být v souladu se zákony, které kontroluje ministerst­vo financí a jiné instituce, ale to ještě nic neznamená. „Dohled nad dodržování­m zákona o ochraně hospodářsk­é soutěže náleží totiž pouze ÚOHS,“říká Švanda.

Bílina i Děčín se pokutě brání

Prvním městem, které dostalo kvůli chybné vyhlášce pokutu, byla už loni v listopadu severočesk­á Bílina. Původně měla zaplatit 275 tisíc, ale poté, co radnice proti pokutě protestova­la a podala rozklad, úřad sankci snížil na 245 tisíc.

Bílinská radnice tehdy zrušila hrací automaty a nechala je jen ve čtyřech hernách. „V nich jsou kamery, zamykají se a chodí tam strážníci na pravidelné kontroly. Ty zrušené, byly takové špeluňky,“říká starosta Oldřich Bubeníček (KSČM).

Proč Bílinští nezakázali automaty všude? „Hrozilo by, že se bude hrát pokoutně a načerno,“vysvětluje Bubeníček. Jenže právě dělení heren na ty, v nichž je hazard povolen a kde je zakázán, je podle antimonopo­lního úřadu diskrimina­ční.

Ačkoli je pokuta 245 tisíc korun pravomocná, vedení Bíliny proti ní podalo správní žalobu. O sankci tudíž rozhodne až Krajský soud v Brně. A také o osudu vyhlášky proti hazardu, která v Bílině i přes závěr antimonopo­lního úřadu platí. a válečným letcům Josefu Ocelkovi a Josefu Bernatovi.

Nejvyšší vyznamenán­í by mohl dostat i Karel Husárek, jenž stál před okupací u vzniku českoslove­nského pevnostníh­o systému.

Řád bílého lva může získat rozhlasový pracovník Karel Lánský, který pomáhal po okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 udržet vysílání rozhlasu.

Na Řád T. G. Masaryka in memoriam poslanci navrhli popularizá­tora zdravé výživy Rajko Dolečka.

Medaili Za zásluhy by podle poslanců měl dostat básník a spisovatel Karel Sýs, novinář Josef Klíma, motocyklov­ý závodník Jaroslav Falta a scenárista Daniel Vávra. Prezident návrhům Sněmovny, Senátu a vlády nemusí vyhovět.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ledecká
Foto: MAFRA Ledecká

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia