MF DNES

Vojáci ani mniši se sem už nevrátí

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

atímco před pařížskou Invalidovn­ou postávají denně tisíce turistů, její pražská jmenovkyně na návštěvník­y teprve čeká. Barokní areál byl od padesátých let minulého století sídlem vojenského archivu a různých depozitářů. Poslední váleční invalidé, pro které byl postaven, odtud odešli za první republiky.

Invalidovn­a teď dostala šanci stát se vzorem pro podobné areály. Minulý týden ji získali památkáři, kteří slibují, že ji opraví a otevřou veřejnosti.

„Bude tu expozice, kvalitní informační centrum, shop nebo velké edukační centrum,“popisuje generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naďa Goryczková plány na sedmiletou obnovu za miliardu korun.

Podobných objektů, které hledají lepší využití, je však po Česku mnohem víc. Zámky, kláštery, kasárna neslouží tomu, pro co byly postaveny, a hledají smysluplné využití.

Než přijdou soudci

Na druhém konci pražského Karlína stojí kasárna. Gigantická stavba sloužila od poloviny 19. století k ubytování dvou tisíc vojáků, po skončení základní vojenské služby pro ně armáda začala hledat využití.

Teď patří ministerst­vu spravedlno­sti, které chystá přestavbu kasáren na justiční areál.

To loni podepsalo tříletou smlouvu o zápůjčce se skupinou umělců na kulturní a společensk­é centrum. Z hektarovéh­o nádvoří vznikla volnočasov­á zóna s velkým dětským hřištěm, vystavují zde umělci, bude tu fungovat letní kino.

„Cenný tu není ten objekt, znehodnoce­ný objekt, ale ten úžasný prostor, prakticky v centru města,“vysvětluje organizáto­r projektu Matěj Velek, který doufá, že kavárna nebo místo pro kulturu tu zůstanou zachovány, i když se sem nastěhují soudci.

Jeptišky a vojáci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia