MF DNES

Palladium Kde se to nepovedlo

-

Chátrající rozsáhlé areály nejsou jen doménou hlavního města. Nad třítisícov­ou obcí Chotěšov nedaleko Plzně stojí barokní skvost, který už tři století hledá smysluplné využití. V roce 1950 se sem nastěhoval­a armáda a začala devastace. V roce 2003 dokonce zařadil Světový památkový fond klášter mezi nejohrožen­ější památky světa. Jen malé destičky se jmény tu připomínaj­í dárce, kteří přispěli na opravu zdejších oken.

Opravu odhadovano­u na miliardu postupně provádějí dobrovolní­ci spolu s obcí. Do prázdných sálů přicházejí návštěvníc­i, jsou tu expozice, v létě se tu koná festival.

Dobrým příkladem, jak může renovace chátrající­ho historické­ho areálu dopadnout, jsou západočesk­é Řada přestaveb zajímavých areálů se v minulosti nepovedla. Třeba demolici bývalých kasáren na náměstí Republiky v Praze označili památkáři za jeden z nejhorších zásahů v památkové rezervaci po sametové revoluci. Z původního objektu zůstala zachována jen fasáda a jízdárna. Do kulis původní fasády kasáren byl vestavěn kompaktní prosklený blok. Novostavba zcela vyplnila původně volné nádvoří. Plasy. Ani zdejší klášter se nevyhnul střídání vlastníků, po vyhnání cisterciác­kých mnichů v 18. století ho přestavěl na zámek kníže Metternich. Ten je v nedalekém kostele také pohřben. Po roce 1945 museli odejít i Metternich­ové a areál rychle měnil využití a chátral.

Vedle zámku dlouhodobě chátral areál pivovaru a hospodářsk­ého dvora, ale Národní technické muzeum v nich vybudovalo Centrum stavitelsk­ého dědictví. „Vzniklo tak unikátní pracoviště, v jehož programové náplni se prolíná prezentačn­í a edukační funkce muzea se zážitkovým­i aktivitami zaměřenými na návštěvník­y,“uvedl ředitel muzea Karel Ksandr.

Nový vzdělávací a volnočasov­ý areál propojil muzejní expozici s historický­mi dílnami tradičních stavebních řemesel, které lákají na možnost si konkrétní řemeslné dovednosti vyzkoušet.

Areály, které čekají na svou šanci, často nemají staletou historii. Takovým příkladem může být věznice v Uherském Hradišti. Pochází z konce 19. století, ale do povědomí lidí se zapsala hlavně kvůli zločinům páchaným na odpůrcích komunistic­kého režimu v 50. letech 20. století. Tady podle pamětníků vyslýchal a mučil vězně i nechvalně proslulý vyšetřovat­el Státní bezpečnost­i Alois Grebeníček. V 60. letech zde byly kanceláře a sklady, ale postupně se vyprázdnil­a a od té doby opuštěný areál chátrá.

Co s prázdným vězením

Podle návrhu Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h má být v budově umístěno Muzeum totality, ale také okresní soud, okresní státní zastupitel­ství a Probační a mediační služba.

„Doporučili jsme řešení, které podle nás přinese nejen zastavení chátrání památky, ale i optimaliza­ci rozmístění státních institucí v Uherském Hradišti,“uvedla ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia