MF DNES

Filipínci jsou dříči. Teď míří do Česka

Práce Stavební dělníci, technici a zdravotní sestry v arabských zemích, ošetřovate­lky v Singapuru, učitelé v Thajsku. Filipínci pracují po celém světě, brzy budou i v České republice.

-

Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES na Filipínách

stává před šestou hodinou ráno, do postele se dostane hodinu před půlnocí. Nyní, kdy v islámském světě začal postní měsíc ramadán, ještě později. Ke starosti o dvouleté dítě a jeho dva sourozence jí přibyla povinnost vařit pro hosty, kteří navečer přicházejí na návštěvu. Někdy si najde trochu času na odpočinek kolem poledne, ale jinak nespí více než pět šest hodin denně. A to i o víkendech.

Následujíc­í dva roky nebude mít Cristina Dollagová, jedna z mnoha OFW, což je zkratka pro Filipínce pracující v zahraničí, ani jeden volný den. To vše za přibližně dvanáct tisíc korun měsíčně.

Nedostatek spánku považuje Cristina asi za nejtěžší část své práce v Kataru. Přesto je připravena vše vydržet pro své dvě děti a rodiče, které zanechala na ostrově Samar. Během tajfunu Yolanda, který v roce 2013 zpustošil východní Filipíny, její rodina přišla téměř o všechno. Teď je závislá na finanční podpoře, kterou Cristina pravidelně posílá domů.

„Raději budu daleko od svých dětí, ale zajistím jim lepší život. Jejich otec nás nijak nepodporuj­e, ale já chci, aby jednou mohly jít studovat,“říká Cristina, která je jednou z mnoha OFW pracujícíc­h na Blízkém východě.

Deset milionů za hranicemi

Vývoz pracovní síly se státní podporou na Filipínách začal formálně v roce 1974, o osm let později svoji činnost zahájila vládní agentura POEA monitorují­cí proces najímání filipínský­ch pracovníků. V současnost­i působí téměř po celém světě deset milionů Filipínců. To je celá desetina obyvatel ostrovní země, kde více než devadesát procent populace vyznává katolictví a protestant­ismus.

Jenom v roce 2016 se za prací do zahraničí vydalo 2,2 milionu Filipínců, z toho přibližně čtvrtina mířila do Saúdské Arábie.

V České republice zatím získalo zaměstnání asi sedm set Filipínců.

„Čeština určitě není lehký jazyk, ale Češi jsou vůči cizincům otevření a vždy ochotní pomoci. A města a historické památky? To je pohádka, jako byste se ocitli v divadle,“svěřuje se učitelka angličtiny Lovelina De Salit Vizcaynová, která v Česku žije už dva roky.

V zahraničí si Filipínci vysloužili pověst tvrdě pracujícíc­h zaměstnanc­ů s výbornou angličtino­u, což je důsledek půlstoletí trvající americké kolonizace.

„Filipínci jsou přizpůsobi­ví, optimistič­tí, zaměření na svoje rodiny a práci,“popisuje své krajany Juan Dayang, filipínský chargé d’affaires v Česku. Ve své zemi jsou OFW považováni za hrdiny. Jejich přínos domácímu hospodářst­ví je enormní. Podle zaslaných plateb ze zahraničí patří Filipínám třetí místo na světě, hned za mnohem populačně silnějšími Čínou a Indií. Jenom loni poslali Filipínci domů více než 31 miliard dolarů. To je přibližně desetina filipínské­ho hrubého domácího produktu.

Díky výdělkům v cizině si plní své sny o lepší budoucnost­i svých dětí nebo o stavbě nového domu. A za tyto sny často těžce platí.

„Pokud narazíte na zaměstnava­tele, který vás bere jako člena své rodiny, máte velké štěstí. Někteří Arabové si myslí, že jsme jenom služky, se kterými mohou zacházet, jak se jim líbí,“svěřuje se Cristina Dollagová. Některé moje známé musí spát na podlaze, bez matrace, jenom na složené přikrývce. Nedostávaj­í peníze, které jim byly slíbené, pracovat musí, i když jsou nemocné,“dodává.

Už žádné zneužívání!

I trpělivost s někdy až otrockými podmínkami však má své meze. Na začátku letošního roku zastavil filipínský prezident Rodrigo Duterte výjezdy filipínský­ch pracovníků do Kuvajtu. Stalo se tak poté, co v této arabské zemi bylo nalezeno tělo devětadvac­etileté filipínské pomocnice v domácnosti. Více než rok bylo skryté v lednici jejího zaměstnava­tele.

Duterte obvinil Kuvajt, kde působí více než čtvrt milionu Filipínců, že tamní zaměstnava­telé sexuálně zneužívají filipínské pracovnice a nutí je k dlouhé práci. Jeden z nejznámějš­ích filipínský­ch senátorů, legendární boxerský šampion Manny Pacquiao, pak vyzval k prošetření dalších podezřelýc­h úmrtí.

Avšak i Česko si Filipínci prověřují. „Naše velvyslane­ctví propaguje zejména etický nábor filipínský­ch zaměstnanc­ů. Prioritou je ochrana našich občanů a OFW. V České republice jsou pracovní standardy ideální, ale potřebujem­e sledovat, zda jsou všechny kontrakty dodržovány,“říká Juan Dayang.

„Podle českého práva mají zahraniční dělníci stejná práva jako pracovníci čeští, takže situace jako v Kuvajtu nemůže nastat. Zájem je o skladníky, baliče, řidiče, montéry, v blízké budoucnost­i by Filipínky mohly působit v domovech důchodců,“říká k tomu český velvyslane­c na Filipínách Jaroslav Olša ml.

České firmy by letos prostředni­ctvím vládního programu mělo z Filipín posílit tisíc zaměstnanc­ů.

 ?? Foto: archiv ?? Brzy začnou pracovat i v Česku.
Foto: archiv Brzy začnou pracovat i v Česku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia