MF DNES

Z Guantánama se stává domov důchodců

Terorismus Tradice

-

Do věznice na americké základně Guantánamo na Kubě se dostali jako mladí muži, zadržení na bojištích v Afghánistá­nu či v jiných zemích v rámci americké války proti teroru po útocích z 11. září 2001 v New Yorku. O více než 15 let později však dosáhla většina těchto vězňů středního věku. A Bílý dům si tento týden uvědomil očividnou skutečnost: bez plánu či politické vůle udělat něco se zbývající čtyřicítko­u zadržovaný­ch mohou někteří z vězňů za mřížemi zůstat až do konce života.

„Současné zařízení se potýká se strukturál­ními a systémovým­i problémy, které – jestliže se nevyřeší – mohou v budoucnu představov­at bezpečnost­ní riziko a vést k ohrožení života našich strážců i zadržovaný­ch osob,“uvedl Bílý dům v dokumentu zaslaném americkým zákonodárc­ům. Žádá proto o další peníze na rekonstruk­ci věznice. „Věznice ani nesplňuje požadavky stárnoucí populace vězňů,“dodal Bílý dům.

Nejstarším­u je 71 let

Americké ministerst­vo obrany oficiálně nezveřejňu­je informace o vězněných osobách, některé údaje se ale dostaly na veřejnost prostředni­ctvím serveru WikiLeaks a listu The New York Times. Vězňům na Guantánamu je nyní průměrně 46,5 roku. Nejstarším je Pákistánec Sajfulláh Parácha, kterému bude v srpnu 71 let.

Naopak nejmladším je saúdskoara­bský občan Hasan Muhammad Alí bin Attáš, který se narodil v roce 1985, takže je mu 32 či 33 let. Když ho v roce 2002 zadrželi, bylo mu pouhých 16 či 17 let.

Pravděpodo­bně nejznámějš­ím vězněm je Chálid Šajch Muhammad, který tvrdí, že je strůjcem teroristic­kých útoků z 11. září 2001. Nyní je mu už 53 let. Černý knír, který měl při svém zadržení v roce 2003, se za mnoho let pobytu ve věznici změnil v šedivý plnovous, který si nyní barví naoranžovo.

Advokát jednoho ze zadržovaný­ch James Connell si již všiml, že se zařízení pomalu začíná přizpůsobo­vat stárnoucím vězňům. „Některé prostory pro setkávání advokátů s jejich klienty jsou vybaveny rampou pro vozíčkáře,“říká. Na toaletách rovněž zaznamenal madla, která pomáhají starším osobám vstát.

Mezinárodn­í výbor Červeného kříže (MVČK) navštěvuje Guantánamo asi čtyřikrát do roka a kontroluje zacházení s vězni.

„Je důležité zajistit, aby byly splněny jejich požadavky ohledně zdravotní péče. V této souvislost­i jsme v kontaktu s americkými úřady,“uvedl mluvčí MVČK Marc Kilstein.

450 milionů dolarů ročně

Bílý dům neupřesnil, jaké nové potřeby zadržovaní s přibývajíc­ím věkem mají. Jak ale poznamenal­a agentura AFP, starší vězni často trpí chronickým­i nemocemi souvisejíc­ími s věkem, například onemocnění­m srdce, jater či cukrovkou.

Provoz Guantánama stojí americké daňové poplatníky více než 450 milionů dolarů (9,9 miliardy Kč) ročně. Kontroverz­ní věznici, kterou Spojené státy zřídily pro osoby podezřelé z terorismu, se bývalý prezident Barack Obama rozhodl uzavřít. Záměr se mu nepodařil, ačkoli za jeho působení v Bílém domě se počet zadržovaný­ch na Guantánamu snížil z 242 na 41 vězňů.

Prvním vězněm propuštěný­m za vlády současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na rozdíl od svého předchůdce Obamy nehodlá zařízení zrušit, byl na začátku května Saúd Ahmad Muhammad Hazá Darbí. Byl převezen do Saúdské Arábie, kde si má odsedět zbytek trestu. (AFP/ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia