MF DNES

Z Varů do Izraele. Likérka vyrábí košer

- — Petr Kozohorský

Naplněním více než 40 tisíc lahví skončil ve středu v karlovarsk­é likérce Jan Becher proces výroby košer varianty bylinného likéru Becherovka. Většinu z této várky podnik exportuje do Izraele, na domácím trhu skončí jen minimální množství lahví, které budou k dostání ve firemní prodejně v centru Karlových Varů.

„Cena bude o pár desítek korun vyšší než u klasické becherovky,“uvedl Tomáš Bryzgal, ředitel likérky Jan Becher. Zatímco za standardní lahev o objemu 0,7 litru zákazníci v podnikové prodejně zaplatí 247 korun, unikátní košer becherovka je vyjde o 42 korun dráž.

Poznat rozdíl v chuti je podle vedoucího výroby likéru Bohuslava Picha nemožné. „Výrobní postup je totožný stejně jako suroviny. Kromě dvou, které jsme museli v rámci certifikac­e košer výrobku nahradit,“tvrdí Pich. Jednou z těchto surovin byl vinný destilát, v likéru se proto objevila jeho košer varianta, druhou ingredienc­i představit­elé likérky nespecifik­ovali.

Nad procesem výroby košer becherovky bděl mašgiach Václav Bittner, tedy rituální dohlížitel. „Mašgiach musí být věřící bohabojný člověk,“říká o své práci pro pražský rabinát Bittner. Jeho úkolem bylo dohlížet na proces výroby tak, aby splňoval certifikač­ní podmínky košer výrobku.

Pro likérku to znamenalo vedle nutnosti u konkrétní várky nahradit zmiňované ingredienc­e nápoje i přizpůsobi­t výrobní proces. „Kvůli výrobě košer becherovky jsme museli vyčistit nádrže, vedení i filtraci,“popisuje opatření Bohuslav Pich.

„Mou prací bylo dohlížet nad tím, aby celý proces probíhal tak, jak podle certifikac­e má,“podotýká mašgiach Bittner. Ochutnávka likéru přitom nepatří mezi jeho úkoly.

Certifikát na výrobu košer likéru získala společnost Jan Becher poprvé v roce 2015. Letos si jej likérka zaplatila podruhé. Výši poplatku však její ředitel Tomáš Bryzgal nechtěl komentovat.

Tajemstvím rovněž zůstává, o kolik je výroba košer becherovky dražší než standardní produkce. Napodruhé však v Karlových Varech vyrobili podstatně více speciálníh­o likéru než v roce 2015. „Tehdy jsme ho stočili přibližně 20 tisíc lahví, tedy zhruba polovinu letošní produkce,“dodal Bryzgal.

Společnost Jan Becher, která patří do koncernu Pernod Ricard, není jediným českým výrobcem alkoholu, který si zaplatil certifikát umožňující vyrábět košer nápoje. „Máme pár významných i menších výrobců v Česku,“potvrdil bez bližších podrobnost­í mašgiach Bittner.

Jedním z nich je společnost Zelená Bohdaneč, která produkuje pod značkou Agnes košer medovinu, slivovici či rynglovici. Košer vína certifikov­aná mašgiachem nabízí třeba České vinařství Chrámce.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ??
Foto: Václav Šlauf, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia